Tartışma:Gül

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Bitkiler (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Bitkiler maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Bitkiler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yaşam Ağacı (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yaşam Ağacı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yaşam Ağacı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

"Müslümanlar gül kokusunun peygamberlerinin kokusundan geldiğini kabul ederler ve peygamberleriyle yoğun sevgi bağı olan kişilerin dahi gül koktuğuna inanırlar. İslam sanatında gül çoğunlukla peygamberi simgeler. Bu yüzden çoğu İslami eserde güle ayrı bir değer verilmiştir."

  • Yukarıdaki bu açıklamanın, bu makalede ne gibi bir yeri olabilir? Herhalde Muhammed'den önce de gül vardı ve yine aynı şekilde kokuyordu. Dolayısıyla bu, çok anlamsız ve propaganda tadında zorlama bir söylem. Gül hakkında bilimsel bir açıklamanın tam ortasına yerleşmiş alakasız ve uç bir "inanış"ın ifadesi. Belki ayrı bir alt başlık olarak düzenlenebilir. --Aliska 15:49, 3 Temmuz 2006 (UTC)
  • Bence de haklısın, maddenin ortasında bu bilgi çok sırıtmış. Çıkartılmasa dahi, maddenin sonuna Müslümanlıkta Gül Simgesi veya Müslümanlıkta Gül Kavramı olarak bir alt başlıkta bu bilgi belirtilmeli. Bu şekilde olmamış, maddenin bütünlüğü bozulmuş.--renegademsj 15:54, 3 Temmuz 2006 (UTC)
  • Bakınız: http://www.yazmalar.org/elyazmaciligimiz.php

"Bunlara gül adı verilir. Hizip gülü gibi. İslam'da gül Hz. Muhammed'i temsil eder. Geometrik şekiller, münhaniler ve özellikle Selçuklular dönemi motifi olan rumiler kullanılmıştır. Aralarında küçük dallar üzerinde hatailer vardır." --SaLiH 15:57, 3 Temmuz 2006 (UTC)

  • Zannederim, Aliska da, bende bu bilginin mesnetsiz veya kaynaksız olduğunu kastetmedik. Ben sadece bu bilginin botanikle ilgili bilimsel bilgilerin ortasında alakasız durduğu ve bütünlüğü bozduğunu belirttim. Hala aynı görüşteyim. Bu bilgiler daha çok müslümanlıkla ilgili bir sayfaya ait. İllaki Gül maddesinde yer alacaksa da, Müslümanlıkta Gülün Yeri gibi bir altbaşlıkta maddenin sonuna konmalı.--renegademsj 16:04, 3 Temmuz 2006 (UTC)
  • Madde zaten taslak durumda, dediğiniz gibi bir değişiklik yapılabilir. --SaLiH 16:12, 3 Temmuz 2006 (UTC)
  • Lale maddesine de böyle kültürel olarak tanımlanabilecek ekleme yapmıştım. Bu maddeye eklemeyi yapan ben değilim ama görünce o noktada bir cümle de ben eklemiştim.

Bence bitkilerin kültür ve sanattaki yerleri de kısaca bitkinin ana maddesinde bahsedilmeli. Detaylı açıklama tabii ki ayrı bir maddede yapılır. Örneğin bu maddede ilgili olgu Dinlerde Gül veya Kültürel Açıdan Gül diye bir başlık altına alınabilir. Zira gül sadece İslam'da değil, birçok farklı dinde ve akımda sembol olarak kullanılmıştır. Gülün hangi familyadan olduğu ne kadar bilimselse ve bulunmalıysa, kültürel, dini ve tarihi plandaki toplumsal yansımaları da o derece bilimsel, gerekli ve bulunmalı :) Herkese iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 18:06, 3 Temmuz 2006 (UTC)

Gül ve Isparta[kaynağı değiştir]

Şu an dünyadaki gülün %65'i Isparta'da üretilmektedir. Üretilen gül; gül yağı, gül suyu ve gül lokumu gibi birçok üründe kullanılmaktadır. YA20 YA20 11.39, 8 Şubat 2020 (UTC)