İçeriğe atla

Tartışma:Dava konusu olmuş Recep Tayyip Erdoğan karikatürleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Zafer tarafından 9 ay önce Telif başlığına

Saçmalığa bakın[kaynağı değiştir]

Sil şablonu konmuş sebebine bakalım

Çok az ya da hiç bilgi taşımayan kısa içerikli sayfalar silinebilir. - Örneğin: “Fabrikası olan garip bir adamdı.” Maddenin taslak madde kriterlerini sağlayan, bütünsel anlatımlı bir içeriğe sahip olması durumunda, madde yetersiz içerik gerekçesiyle silinemez.

Bu maddede yeterince bilgi mevcuttur ve de ilgili sayfalara bağlantı verilmiştir

Lisansı uymayan ya da lisans ve kaynak bilgisi eksik olan resimler silinebilir. – Yüklenen her resmin lisans ve kaynak bilgisi olmalıdır. Eğer bir resmin telif lisansı “sadece ticari-olmayan amaçlar içindir”, "üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz" veya “izin ile kullanabilir” ise veya telif hakkı saklı olup, resmin uygun kullanıma gireceğine dair bir iddia veya delil yoksa, söz konusu resim hızlı sil ile silinebilir. Lisansı veya kaynağı belirtilmemiş resimler de, belirsizliği 7 gün içinde netliğe kavuşmadığı takdirde silinir.

Hiç merak etmeyin lisans etiketleri tam olan bu sayfadaki resimlerin kaynakları da belirtilecek

--Nosferatu 06:53, 21 Mayıs 2007 (UTC)

Saygısızlık[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar neden bir ansiklopedi sayfasında böyle insanların kişilik haklarına son derece saygısızlık içeren bir sayfa var? eğer var ise neden sadece bir kişi hakkında var? bu yazıyı okuyan hiç bir insan sanırım kendi hakkında böyle aşağılayıcı karikatürler veya daha farklı şeyler üretilerek herkeze açık olan bir yerde yayınlanmasını istemez. Sanırım bu maddenin ansiklopedi ile hiç bir bağdaşır yanı olmadığı gibi gerekli bir içeriğide yok. Eğer var ise biri bunu açıklayabilirmi? Adem Durdu 08:47, 22 Ekim 2007 (UTC)

Saygısızlık ve aşağılayıcılık kavramlarının içeriği ve sınırları size göre ya da bana göre değişkenlik gösterebilir. Bu gibi durumlarda baz alınması gereken, hukukun çizdiği sınırlardır. Bu karikatürlerin bazılarıyla ilgili Tayyip Erdoğan tazminat davası açmış ve bildiğim kadarıyla tamamını kaybetmiştir. Yani, mahkemece, karikatürlerin kişinin manevi haklarını ihlal etmediğine karar verilmiştir; bu nedenle de burada yer almalarında hukuken bir sakınca yoktur. Ayrıca dikkat edelim, karikatürler (Yargıtay'ın da Penguen dergisi kapağından dolayı açılan davanın gerekçeli kararında vurguladığı gibi) herhangi bir kişiye değil, ülkenin başbakanına eleştiri niteliğindedir. Hem bu nedenle, hem karikatürler ve açılan davalar bir dönem gündemde kaldığından, ansiklopedik olduğu kanısındayım. Sadece bir kişi hakkında bu tip bir madde olması konusuna gelince, bildiğim kadarıyla döneminde kendisini eleştiren karikatürler nedeniyle çizerlere bu kadar çok sayıda dava açmış başka bir başbakan yok. Ayrıca, ansiklopedik değer taşıdığını düşündüğünüz bu tip maddeyi siz de açabilirsiniz. İyi çalışmalar. --Yabancımsj 09:01, 22 Ekim 2007 (UTC)

madde adı...[kaynağı değiştir]

Maddenin adının hatalı olduğunu düşünüyorum. Madde Başbakanın bazı karikatürcülere karşı açtığı davalarla ilgili, başbakanın karikatürleriyle ilgili değil. Bu haliyle herkesin istediği RTE karikatürünü koyabileceği bir madde izlenimi veriyor.--Martianmister 09:34, 7 Aralık 2007 (UTC)

Maddenin adını şimdilik Dava konusu olmuş Recep Tayyip Erdoğan karikatürleri olarak değiştirdim. Başka fikri olan var mı?--Martianmister 09:41, 7 Aralık 2007 (UTC)

Konuyla ilgileri olmayan alttaki iki karikatür çıkartıldı.--Martianmister 09:48, 7 Aralık 2007 (UTC)

Başka konularda bu bilgi ansiklopedik değil diye konuyu silen arkadaşlar bu konuyu görmezden geliyorlar.Böyle bir konunun wiki pediada açıldığını sölediğimde herkes çok şaşırdı.Wkipedia gibi seviyeli bir sitede bu gibi gereksiz bilgilerin bulunması bana farklı şeyler düşündürüyor.Birçok siyasi hakkında karikatürler çiziliyor neden sadece Erdoğan ile ilgili karikatürleri koydunuz ve ısrarla burda olması gerektiğini savunuyorsunuz.Bence wikipedia nın forum sayfası gibi kullanılmasını izin vermeyelim bu gibi ansiklopedik değeri olmayan konu başlıklarını silelim...yasindemir

  • Merhabalar.Yukarıda belirttiğim gii madde karikatürlerle değil, karikatürlere karşı açılmış ve medyada geniş yankı bulmuş olan davalarla ilgili.--Martianmister 15:43, 9 Aralık 2007 (UTC)
i) Madde karikatürlerle ilgili değil iken neden madde başlığı "X karikatürleri" şeklinde?
ii) Bir olayın mahkemelik olması ve/veya televizyona çıkması, o olayı otomatikman ansiklopedik bir bilgi/madde yapıyor mu? Zira, bu mantığa göre meselâ sosyeteden evli bir çiftin boşanması ve bunun medyada görülmesi, X ile Y'nin boşanmasını ansiklopedik bir bilgi yapıyor. - Systematic 14:58, 15 Kasım 2011 (UTC)
Daha once silinmesi istenmisti; ancak silinmemesine karar verildi. Eger silinmesi gerektigine inaniyorsaniz suradan silinmesi icin aday gosterebilirsiniz. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 15:11, 15 Kasım 2011 (UTC)

Bu maddenin acilen silinmesi gerekiyor[kaynağı değiştir]

Ansiklopedi formatıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan bu tür güncel ve magazinel olayların Vikipedi'de yer alması ansiklopedinin ciddiyetine gölge düşürmektedir, moderatörlerin durumu gözden geçirip bu maddeyi silmeleri yerinde olacaktır. Bu imzasız yazı 81.214.36.249 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Aynı şekilde arkadaşıma katılıyorum çok ciddiyetsiz ve ansiklopedik üsluba aykırı bir madde, kesinlikle silinmeli Durkiniletişim 10:18, 29 Temmuz 2009 (UTC)

Vikipedi:Telif hakkı problemleri[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Telif hakkı'na gore "dergi kapaklari salt dergi kapağının ait olduğu dergiyi konu eden maddeyi betimlemek için" kullanilabilir. Bu durumda bu maddedeki dergi kapaklari silinmelidir. eger istenirse leman ve penguen'i anlatan maddelerde kullanilabir 68.42.80.247 02:33, 8 Şubat 2010 (UTC)

Evet, Vikipedi:Adil kullanım politikası Adil kullanım kriterlerine gore Adil kullanım resimleri özgür olmayan resimlerdir, biz ise özgür bir ansiklopedi yaratmaya çalışıyoruz.Bu bağlamda adil kullanım resimleri sadece zorunluluk hallerinde, olabildiğince az kullanılmalı ve maddeye önemli ölçüde katkı sağlamalıdır. Film afişleri, kitap, albüm kapakları gibi resimler sadece o ürünün maddesinde kullanılmalıdır. Bunun dışında kullanım hem özgür ansiklopedi ruhuna zarar vermekte hem de adil kullanım politikamızı ihlal etmektedir.Bu sebeple bu maddede gecen dergi kapaklari resimleri ne yazikki çıkacak.
Tartışma sayfalarında bile kullanılmaları gerektiğinde, resim görünecek şekilde değil, bağlantı olarak kullanılmalıdır diyor. Bu link verilmesini de zorlastiriyor. Bu konuya daha çok özen göstermemiz lazim sanirim. Bir seneyi gecmis uyari ne yazikki dikkate alinmamis. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 15:47, 13 Kasım 2011 (UTC)
Kapaklarin lisanslarinda da acik bir sekilde "salt dergi kapağının ait olduğu dergiyi konu eden maddeyi betimlemek için kullanılmasının, ABD telif hakkı yasası (United States copyright law) dahilinde, adil kullanım (fair use) olarak değerlendirilebileceğine inanılmaktadır" denilmis. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 15:49, 13 Kasım 2011 (UTC)
  • Bu maddede durum farklı. Konuyla hayati önem taşıyor bu resimler. Bir biyografi maddesinde kullanılmaz mesela; ancak bu tür maddelerde kullanılabilir. Sorun olmaz.--Rapsar da ne ki? 17:11, 13 Kasım 2011 (UTC)
Bu madde icin bu resimlerin onemli olduguna katiliyorum ancak acik bir sekilde "dergi kapaklari salt dergi kapağının ait olduğu dergiyi konu eden maddeyi betimlemek için kullanilabilir" denmis. Herhangi bir istisnadan bahsedilmemis. Belki once politikayi degistirmek lazim, resimleri geri koyabilmek icin.
Maddeye tekrar alici bir gozle bakinca da: resimler olmadan da madde gayet guzel anlatilmis, yaziyla, amac yerine ulasmis. Ek gorsellik icin adil kullanimi ihlal etmeye gerek yok sanki | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 17:35, 13 Kasım 2011 (UTC)
Nerede denmiş ben bulamadım da.--Rapsar da ne ki? 17:49, 13 Kasım 2011 (UTC)
Mesela su dergi kapaginda lisans basligi altinda. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 17:57, 13 Kasım 2011 (UTC)
  • Telif hakkından şüphelendiğimiz adil kullanım fotoğraflarını maddelerden çıkarmak çözüm değil. Maddede kullanılmayan adil kullanım dosyaları hızlı sil gereği siliniyor. Bu yüzden tartışmalı bir dosyanın hatalı telif haklarından dolayı silinmesini istiyorsak "oylamalı sil" sürecine alabilir. Eğer silinmesi gerektiğinden çok eminseniz hızlı sil prosedürünü uygulayalım. Duke 34 ϡ»» ileti ^^ 18:32, 13 Kasım 2011 (UTC)
Hayir, dosyalarin silinmesi gerektigine inanmiyorum, Dosyalarin telif sorunu var gorunmuyor. Ancak lisansinda "dergi kapaklari salt dergi kapağının ait olduğu dergiyi konu eden maddeyi betimlemek için kullanilabilir" demis. O yuzden belirtilen bu durum disindaki kullanimi lisans ihlalidir. Resimlerin silinmemesi icin ilgili dergilere koyabilirsiniz. Ancak maddeye resimleri geri koyarak lisans ihlali yapmissiniz. Isterseniz bu sorun daha genel bir yerde cozulene kadar resimleri cikartin. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 20:21, 13 Kasım 2011 (UTC)
Sadece kendi maddesinde kullanılabilir ifadesi, bu gibi maddeler hesaba katılmadan yazılmıştır muhakkak. Erdoğan maddesinde elbet kullanılamaz; ancak bunda kullanılabilir.--Rapsar da ne ki? 20:24, 13 Kasım 2011 (UTC)
Bu maddeden bagimsiz olarak "dergi kapaklari salt dergi kapağının ait olduğu dergiyi konu eden maddeyi betimlemek için kullanilabilir" cumlesini bir dusunun. Ben bu cumleden, bu resimlerin (mesela Leman ) dergisinden baska yerde kullanilamayacagini anliyorum. Salt kelimesi kafanizi karistiran kelime ise su manaya geliyormus: mutlak, arı, içinde yabancı bir öge bulunmayan" .
sizde bu tumceden ne anladiginizi belirtirseniz sevinirim. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 20:37, 13 Kasım 2011 (UTC)
Çok karmaşık bir cümle değil ve onu anlayabilecek kadar Türkçe biliyorum çok şükür. Üstte yazdığımı okusaydınız böyle bir mesaj yazmazdınız eminim. Sadece kendi maddesinde kullanılabilir ifadesi, bu gibi maddeler hesaba katılmadan yazılmıştır muhakkak. demiştim.--Rapsar da ne ki? 20:40, 13 Kasım 2011 (UTC)
Kirici gibi anlasildiysam kusuruma bakmayin. Ben kendi anladigimi anlatmaya calistim. Aslinda ben de belirtmistim, yukarida: ( Belki once politikayi degistirmek lazim, resimleri geri koyabilmek icin. ) diye. Dediginiz gibi: bu gibi maddeler hesaba katılmadan yazılmıştır muhakkak - ama yazılmış O cumle lisansda durdugu surece bu resimler burada duramaz gibi gorunuyor, bana. . Ve aykiri davranis ihlal gorunuyor. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 20:49, 13 Kasım 2011 (UTC)
Bahsettiğiniz lisans uyarı şablonudur. Politika değildir. Şablondaki cümlenin devamına dikkat ederseniz, "inanılmaktadır" şeklinde bitiyor. Ve ayrıntılı bilgi için Vikipedi:Adil kullanım sayfasına yönlendiriyor. Bu politikaya göre de resimlerin kullanımında herhangi bir sakınca yoktur. Duke ϡ»» ileti ^^ 22:44, 13 Kasım 2011 (UTC)

Politika, yada yonerge, vb. adini yanlis kullanmis olabilirim. Bu anladigim seyi degistirmiyor. "inanılmaktadır" şeklinde biten kisim, kapagin bu sekilde kullanilmasi durumunda telif hakki sorunu olmayacagina "inanılmaktadır". Bu baska kullanimlar zaten olmaz manasinda. Bu bir adil kullanim lisansi. Mesela Ana sayfa da da kullanilamaz benzer sebeplerle. Kelimelere takilmadan butun halinde ve tarafsiz bir sekilde degerlendirmeye calisin. Mesela sayin Rapsar' da benim anladigim sekilde anlamis; bu yuzden biyografilerden cikarilmasi lazim dedi. Ancak bu madde icin onemli oldugundan cikarilmasina karsi cikiyor genel olarak. Ama ben diyorumki, bu madde icin onemli olmasi ihlal yapmamizi gerektirmez. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 01:59, 14 Kasım 2011 (UTC)

Bu arada bu konu, adil kullanimla ilgili oldugu icin dergi, album, film posteri vb. resimleri de ilgilendirebilir. Bu yuzden konuyu Köy çeşmesine taşımayı uygun buldum. Bu kapaklarin kullaniminda telif problemi olup olmadigi anlasilana kadar da tedbir amacli (varsa telif ihlali olmamasi icin) dergi kapaklarini kaldirdim. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 14:38, 14 Kasım 2011 (UTC)

Tayyipler Alemi[kaynağı değiştir]

Bu karikatür bence ayrı madde olarak açılabilir. --Hedda Gabler (mesaj) 20.48, 18 Temmuz 2018 (UTC)Yanıtla

Telif[kaynağı değiştir]

@Zafer, bu maddedeki resimler telif hakkı ihlali oluşturmuyor mu? Bu resimler sadece konuların maddelerinde kullanılabilir fair use olarak. Gadirmesaj 20.50, 25 Eylül 2023 (UTC)Yanıtla

Merhaba sayın @Gadir, evet madde liste adı taşımasa da liste görünümünde, bu nedenle ilgili görsellerin bu maddelerde değil, sadece kendi maddeleri varsa orada kullanılması doğru olacaktır. Saygılarımla, Zafer (mesaj - e-posta) 05.13, 26 Eylül 2023 (UTC)Yanıtla
@Zafer, 2 konunun maddesi var, ikisinin yok. O halde bu sayfadan görselleri temizliyor ve 2 görseli silinmesi için işaretliyorum ben. Gadirmesaj 05.22, 26 Eylül 2023 (UTC)Yanıtla
@Zafer, dosyalar aslında VP:AK yönergesinin 8. maddesini ("Materyal mutlaka maddeye önemli ölçüde katkıda bulunmalıdır (örneğin madde konusunu tanımlama veya özel olarak metnin içindeki bilgileri tasvir etme)") karşılamıyor mudur? Gadirmesaj 05.45, 26 Eylül 2023 (UTC)Yanıtla
Sayın @Gadir, cevabım yukarıdaki gibidir. Saygılarımla, Zafer (mesaj - e-posta) 16.56, 26 Eylül 2023 (UTC)Yanıtla