Tartışma:Balkan Türkleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cafer Tayyar Bey[kaynağı değiştir]

Cafer Tayyar Bey'in esareti bununla doğrudan alakalı mı??? Takabeg ileti 02:37, 3 Mayıs 2008 (UTC)


balkan devleti[kaynağı değiştir]

balkanlıların kültürü nasıldır?

Balkan veya Rumeli Türkleri ismi daha doğru bir anlatım olur. Saygılar sunarım.

Balkan tabiri milliyetci politikaya uygun düstügü icin Rumeli Muhaciri tabiri gözden düsürüldü, dernek kanaliyla Balkan Türkü diye bir tanimla yesertildi. Asagidaki alakali maddede kaynaklarina bakabilirsiniz, iyi wikiler. a.nailov 17:24, 10 Kasım 2014 (UTC)

Balkan türkleri[kaynağı değiştir]

Balkan türkleri

Bulgaristan,Yunanistan,Makedonya,Sırbistan,Romanya,Bosna-hersek ve Kosova'da yaşamaktadırlar.

Bulgaristan türkleri:Kırcaali,Hasköy,Filibe,İslimye,Yambolu,Smolyan,Burgaz,Şumnu,Razgrad,Silistre ve Rusçuk şehirlerinde yaşamaktadırlar.

Nüfusları 2001 resmi verilerine göre 746.000 kişidir. bulgaristanın avrupa birliğine girmesi ve 1989 yılında sürgüne gönderilen türklerinden 2001'den sonra ülkeye dönmesiyle 2010 yılında nüfusları 1.000.000 civarına yükseldiği düşünülmektedir.Geçmişte yoğun baskı ve sürgünler yaşamışlardır.Avrupa birliği üyeliğiyle birlikte hak ve özgürlükler partisininde yükselen gücü ile birlikte Türkler siyasi ve kültürel haklarına kavuşmaya başlamaktadırlar.Bulgaristanın Temel müslüman unsurunu oluştururlar.

Yunanistan Türkleri:Batı trakya bölgesinde(iskeçe,dedeağaç,gümülcine şehirlerinde)ayrıca rodos ve ege adalarında kavala ve selanik şehirlerinde yaşamaktadırlar.Yunanistanın temel müslüman unsurlarıdır.

Nüfusları: Tahmninen 130.000 ile 200.000 civarındadır.Kültürel ve dini konularda baskılara maruz kalmaktadırlar.

Makedonya Türkleri:Üsküp,kalkandelen,Ohri,manastır şehirlerinde yaşamaktadırlar.Türkçe bölgesel dil olarak kullanılmaktadır.

Nüfusları en az 80.000 en fazla 200.000 civarında olduğu söylenmektedir.

Kosova Türkleri:Pristine,prizren ve diğer şehirlerde yaşamaktadırlar.Türkçe bölgesel bir dil olarak belediye ve resmi işlerde kullanılmaktadır.Türk siyasi partileri bulunmaktadır.

Nüfusları: 50.000 ile 100.000 civarındadır.

Romanya Türkleri:Dobruca bölgesinde karadeniz ve tuna arasında kalan bölümde yaşamaktadırlar,Köstence ve Babadağ olmak üzere mecliste azınlık olarak temsil hakları ve türkçeyi resmi olarak kullanma hakları vardır.türkçe bölgesel dildir.Türkler ,Tatarlarla birlikte Müslüman unsuru teşkil ederler.Sırbistan sınırında bulunan Adakale baraj yapılmadan önce çok eski bir türk yerleşimiydi.

Nüfusları: 45.000 ile 55.000 bin civarındadır.Tatar Türklerinin nüfusu 30.000 ile 40.000 civarındadır.Tatarlarla birlikte Türk nüfus 75.000 ile 95.000 civarındadır.

Sırbistan Türkleri:Sancak bölgesinde yaşamaktadırlar. Yeni pazar şehri ve civarında Boşnaklarla iç içe geçmiş durumdadırlar dini münasebetlr sebebiyle.Nüfusları konusunda net rakamlar yoktur.Geçmişte tuna nehri içindeki ada olan Adakale beldesi tamamen türklerden oluşmaktaydı.

Bosna-Hersek Türkleri:Osmanlı fetihleri sonucunda yerleşen ve bağımsızlık sonrası gelen türklerin yaşadığı bir ülkedir.Bosna savaşı Kader birliği ve din birliği sebepleriyle Türkler ve Boşnaklar kaynaşmıştır.Nüfusları tam olarak bilinmemektedir.

Türkler ile alakalı başlık isimlerinde genel tartışma veya sorunlar olabiliyor.burdada yazılan başlık soğuk ve yabancı olarak görünmekte.Başlığın doğru ifade şekli Balkan Türkleri olmalıdır.saygılar sunarım Bu imzasız yazı 78.165.174.46 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 16:24, 30 Ekim 2010 (UTC)

Balkan Türkleri maddesinin sakincasi[kaynağı değiştir]

93 Harbi sonrasinda Anadolu sehirlerine ve yerli köylerin etrafina iskan edilen muhacirlerden resmî yazismalarda Lazistan muhacirleri ve Rumeli Muhacirleri, Şumnu Muhacirleri vb. nitelemelerin yapildigi bilinmektedir. Anadolu'da halk dilinde, muhacir denince ekseriyetle eski köy ve sehirleri Sirbistan, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya hakimiyetinde kalmis sahislar anlasilirdi, Lazistan muhacirleri için ise ekseriyetle etnik isimleri söylenir; Laz, Gürcü, Hemsinli vs. kullanilirdi. Günümüzde dâhi lazca konusmayan Trabzon ve çevresi muhacirlerin Lazistan Muhacirleri gibi kabul edilip Laz olarak isimlendirilmesinin 93 Harbine tarihlenir. Belki bu sebeple ingilizce yazili ilm dünyasinda "Balkanic Türk" tabiri geçmez. Almanca wikipediada madde için, Balkantürken oder Rumelientürken (türkisch Rumeli Türkleri, auch Balkan Türkleri) haben sich seit dem 14. Jahrhundert in Rumelien, also im europäischen Teil des Osmanischen Reiches angesiedelt, olarak verilmistir. Bulgarca wikipediada ise, Балкански турци или бели "турци" (Balkan Türkleri veya Beyaz Türkler)[1][2] са мюсюлмани, появили се в резултат на османското нашествие на Балканите, които се заявяват като "турци" или са считани за такива от другите (Balkanlarda Osmanli hakimiyeti sonucu kendilerine Türk diyenler veya diger halklar tarafindan Türk diye nitelenenler)

Balkan isminin kullanima girisi[kaynağı değiştir]

Bugün Balkanlar olarak bildiğimiz coğrafyanın, çok eski tarihlerden beri aynı isimle anıldığı sanılır. Oysa iki yüzyıl önce bu bölgeye "Rumeli" denirdi, Bu coğrafyanın "Balkanlar" olarak tanımlanması 19. yüzyılın sonunda başlar. Balkanlar, sadece bir coğrafyanın adı olarak değil, aynı zamanda şiddet, vahşet, "ilkellik" gibi olumsuz çağrışımları olan bir isim olarak kullanılır. Mark Mazower (Wolfson Tarih Ödülü 2000, Bentinck Ödülü 2001)

Tespit: Günümüzde, mâlum ülkelerde Bati Avrupa ülkelerinde normal seyrinde giden islerin, kendi ülkelerinde yolsuzluk gibi sebeplerle zorlanmasi hâlinde ilk deyim "Balkanska rabota" olur - Balkan usûlü is.

Türkiye'de Balkan Dernekçiligi[kaynağı değiştir]

Bal-Türk, 1984 yılında Bulgaristan’da yaşayan Türklerin adlarının değiştirilmeye zorlanması, yani silah tehdidi ile Bulgar adları verilmesiyle başlayan; Türkçe konuşmanın, şarkı dinlemenin dahi yasaklanmasıyla devam eden bunlarla da kalmayıp (namaz, oruç, sünnet v.b. gibi) dini vecibelerin bile yerine getirilmesini engelleyen asimilasyon hareketine bir tepki olarak, Balkan Türklerinin haklarını savunmak amacıyla 1985 yılında kurulmuştur. Bal-Türk’e 11.08.1987 gün ve 87/12003 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsü verilmiştir.(Kaynak: http://www.balturk.org.tr/dernegin-tarihcesi/) Wikipediada Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği kurulus 1985.

Türk cemaat kimliginin suistimali[kaynağı değiştir]

Meshur sarkici Arif Sentürk: Babam Arnavut annem Boşnak ama soyismim Sen Türk isimli makale için: http://haber.stargazete.com/yazar/babam-arnavut-annem-bosnak-ben-senturkum/yazi-762893

Yunanistanli Pomak, Ahmet Imam: Gǎrcite za 50 godini ni napraviha Turci, a Turcite za šest veka ne uspjaha. V Atina kato razberat, če sǎm Ahmet, me pitat: "Turčin li si?" Kazvam im: "Ne sǎm Turčin, Pomak sǎm" (Kaynak: http://balkanguru.blogspot.ch/2011/08/blog-post_09.html)

Isbu sebeplerle 90'larda popülerlesen Rumeli Muhacirleri nitelemesi TC devletinin bir siyaseti geregi terkedilmis, ve yeni bir niteleme icâd edilmis oldugu açiktir. Maddede belirtilenlere göre "Balkan Türkleri, Edirne'deki Meriç Nehri'nin batı tarafında yaşayan Türklere" kismi Türkiyeli Balkan Türklerini es geçmektedir. Türkiye'de Balkan temali dernekler sistematik sekilde Rumeli, Muhacir, Müslüman kelimelerinden arindirma çalismasi içinde olup, 21. asirda dâhi türklestirme faaliyetlerini sürdürmektedir (Bkz. Inegöl Pomak Türkleri Dernegi https://m.facebook.com/inpodinegol)

Türk, kimi zaman komşu halklar tarafından Boşnak, Arnavut, Pomak, Torbeş gibi Müslüman Balkan halklarını nitelemede kullanılan sözcük https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_(anlam_ayr%C4%B1m%C4%B1) . a.nailov 15:19, 12 Ağustos 2014 (UTC)

anlasilan gercek miktarlar malum sahislarin hosuna gitmemis. katki haftalardir bekletiliyor. bakalim bu sefer nasi bi ali cengiz oyunu yapilacak hep beraber görcez hehehe wikipedi hür ansiklopediciler sizi ː-D Manaviko (mesaj) 15:53, 28 Aralık 2015 (UTC)