Tartışma:Büyük kediler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Kedi (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kedi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kedi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Hayvanlar (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hayvanlar maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hayvanlar kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yaşam Ağacı (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yaşam Ağacı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yaşam Ağacı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Büyük kediler ve Pantherinae alt familyasının aynı şey olmadğına dair süphelerim var. Birinci normalde Büyük kedi terimi sadece aslan, kaplan, jaguar, leopar için geçerli. Bunun yanında çita, puma, kar leoparı, bulutlu pars gibi kedilerde bazen büyük kediler sınıfına alınıyorlar ama bunların bazıları felinae alt familyasına ait (Puma gibi), Çita ise tümden bir alt familyaya ait.

Dolayısı ile ya Pantherinae olarak başka bir madde açmalı ya da buraya başka bir açıklama getirmeliyiz diye düşünüyorum.

Remata'Klan 21:17, 1 Ekim 2006 (UTC)

Bu konu hakkinda almanca Kedigiller maddesinde birsürü seyler yaziyordu; Eski siniflandirma ve yeni siniflandirma.. Büyük- ve Kücük kediler diye ayrim yapmanin dogru olmadigi DNA analizleri ile ispat edildigi falan filan.. Luzumsuz buldugum icin tercüme etmemistim. Ama demek ihtiyac varmis buna göre. Ozaman yarin o kisimlarida ceviririm, belki böylece acikliga kavustururuz bu meseleyi. --Erdall 02:08, 2 Ekim 2006 (UTC)
Evet erdala katılıyorum böyle bir sınıflandırma yok. Dolayısıyla şablon kaldırmalıdır. Madde olarak kalabilir. Karduelismsj 11:27, 4 Ekim 2006 (UTC)
Ben İngilizce wikipedia'dan maddeyi çevirmeye başlamadan önce büyük kedilerin sadece aslan, kaplan, jaguar, leopar'ın dördünün dahil olduğu, bilimsel değil daha çok bu kedilerin dördünü anlatmak için kullanılan bir "deyiş" olduğunu düşünmüştüm ama daha sonra maddeyi orada olduğuna oldukça yakın bir şekilde çevirdim. Bir de fransızcasına göz atayım. Remata'Klan 17:30, 4 Ekim 2006 (UTC)

Büyük kediler ve Leopar[kaynağı değiştir]

Bu makalede dikkatten kaçan bir yazım hatası var: Üçüncü paragrafta şöyle denmiş:

"Panthera cinsine ek olarak erkekleri 70 kg. üzerinde olan dört tür daha sık sık büyük kedilerden sayılır. (Çita, kar leoparı, leopar ve puma)"

Bu ifade hatalı. Çünkü leopar bizim pars veya panter dediğimiz hayvandır. (panthera pardus) Farklı bir tür değildir ve panthera cinsinin üyesidir.Oysa cümlede leoparın panthera cinsi dışında bir tür olduğu belirtilmekte.(Bu cinsin dört üyesi vardır: Arslan,kaplan,leopar ve jaguar.) Bu yazım hatasının düzeltilmesini bekliyorum.

Ayrıca bir de katkıda bulunmak isterim. Britannica'ya göre 20.yüzyılın ilk yarısında Avrupalılar çita ile panteri karıştırmışlar ve bugün çita dediğimiz türe leopar demişlerdi. Ama bu hata yarım yüzyıl önce giderildi.

İyi çalışmalar.

                                                       Nedim Ardoğa
                                                       78.163.56.185