Tartışma:Atatürk milliyetçiliği

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Atatürk Milliyetçiliği[kaynağı değiştir]

Madde başlığının Atatürk Milliyetçiliği olması daha doğru olur diye düşünüyorum.--Oğuz256 16:38, 7 Ekim 2008 (UT

milliyetçilik ilkesi anlatılmalı Bu imzasız yazı 88.254.120.77 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


BU KONUDA SANA KATILIYORUM ... By Noik

Atatürk'ün Milliyetçiliği Irka Dayandırılamaz[kaynağı değiştir]

Atatürk'ün milliyetçiliğinin ırka dayandırılamayacağını ilkokul çocukları bile bilir. Lakin birileri ortalığı karıştırmak adına Atatürk ilkeleri dine karşıdır, Nazi toplumuna benzer bir toplum gütmek ister gibisine karalamalarda bulunuyor. Bazıları da bu karalamaları övünmek için, sahiplenmek için kullanıyor. Üstelik Atatürk Nutukadlı eserinde:Türkler' kürtler birleşti diye bir ifade kullanmıyor mu? Uydurma sözler üretenlerin ürettikleri uydurmalar Atatürk'ün şu sözleriyle de çelişir:

Yurtta Sulh Cihanda Sulh

Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri de dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden önce ve kesinlikle Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde yaşayan, Türk dili ile konuşan Türk kültürü ile yetişen, Türk ülküsünü benimseyen her vatandaş, hangi din ve mezhepten olursa olsun Türk’tür, Türk Milliyetçisidir

Ne Mutlu Türk'üm diyene!

Millet, dil, kültür ve ülkü birliği ile birbirine bağlı vatandaşların teşkil ettiği siyasî ve içtimai heyettir. “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türk halkına Türk milleti denir”

Üstelik Atatürk'ün Abdürrahim adlı Diyarbakır'lı bir evlatlığı vardı. Hatta Abdürrahim'inarap kıyafetiyle fotoğrafı dahi var. Bu sözler ve fiiller açık açık gösteriyorki Atatürk kafatası milliyetçiliği yapmaz. Üstelik Hüseyin Nihal Atsız, Başbuğ Alparslan Türkeş, Enver Paşa gibi yayılmacı bir milliyetçilik anlayışına da sahip olduğunu söylemek zordur.YörükHan (mesaj)

zayıf içerik[kaynağı değiştir]

madde bu haliyle az miktarda olgu da bulunmakla birlikte yalnızca paul dumond'un yorumlarını içeriyor.--Vikiufuk 14:15, 1 Aralık 2008 (UTC)

Öyle ise {{Özgün araştırma}} değil {{yetersiz}} etiketini ekleyebilirsiniz. Takabeg ileti 14:18, 1 Aralık 2008 (UTC)

Atatürk milliyetçiliği tanım olarak oldukça özgün, sentez olmasına rağmen. Bir kavramın tanımını yaratıcısı en iyi şekilde düşündüğü şekilde gerekçeleriyle yapar. Atatürk bu tanımı yaptı. Paul Dumont da yapmış olabilir. Ama bu maddede doğrudan Atatürk'ün tanımlarının olmaması bu maddeyi taraflı yapar. --Vikiufuk 14:42, 1 Aralık 2008 (UTC)

kaynak belirt[kaynağı değiştir]

Bunun kaynağı nasıl belirtilir. Dometes sebzedir kaynak belirt gibi olmuş:))--Bruno ileti 09:19, 28 Ocak 2009 (UTC)

Atatürk'ün Türkçülüğü, kana dayalıdır.[kaynağı değiştir]

"Atatürk milliyetçiliği" kavram ve Türkçe bakımından yanlıştır. Bir kere milliyetçilik, millete ilişkindir ve var olan milliyetçilik, Türk milliyetçiliğidir. Atatürk, bir Türk milliyetçisidir.

Atatürk'ün milliyetçilikte ırka yer vermediği söylenmiş. O zaman şunlara cevap versinler.

Atatürk'ün sözlerinden;

1. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki "asil kan"da mevcuttur. 2. "Kan"ından olmayana güvenme.

Atatürk döneminde yapılanlardan;

1. Tarih kitaplarındaki "Türk ırkı" sözleri. 2. TSK'nde subay ve astsubay okulları ile hemşire ve öğretmen okullarına girişte TC vatandaşlığının yanında Türk ırkından olma zorunluluğu.

Ayrıca Atatürk'ün yazdığı "Medenî Bilgiler" kitabında milletin tarifi yapılırken "ırkî karâbet (yakınlık)" denilmektedir.


  • Atatürk'ün Gençliğe hitabesi Ey Türk gençliği! diye başlıyor.

1921 Anayasası Madde 88- "Türkiye’de din ve ırk ayırdedilmeksizin vatandaşlık bakımından herkese “Türk” denir." diyor."Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki "asil kan"da mevcuttur."Dolayısıyla; burada Türk vatandaşı olan herkes(Kürtlerin,Çerkesler,Araplar,Türkler,Ermeniler vs.) kastedilmiştir.Türk vatandaşı olması yeterli.

"Kan"ından olmayana güvenme. Bu sözün kanıtı var mıdır? hiç duymadım.Resmi bir kanıt...

"Tarih kitaplarındaki "Türk ırkı" sözleri."O dönemde Türklerin kim olduklarına dair sürekli bir araştırma var.500 yıl içerisinde insanlar tarihlerini unutmuş.Kürtler kim olduklarını biliyor,Ermeniler de biliyor.Türkler kim olduklarını bilmiyor.Onlara Tarihlerini hatırlatma ve bir Millet haline getirme,en doğal şey.Tarih kitaplarında böyle şeylerin olması gayet doğal.Irktan bahsetmek ırkçılık değildir.Hitlerin yaptığı ırkçılıktır.

Medeni Bilgiler kitabında Kürtlerin,Türklerin vs. Aynı ortak tarihe,ahlaka,hukuka sahip olduğu da belirtiliyor:"Çünkü, bu millet efradı da umum Türk camiası gibi aynı müşterek maziye, tarihe, ahlâka, hukuka sahip bulunuyorlar."Ayrıca şu da var aynı kitapta: "Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk milleti denir."

Son söylediğin tamamen yalan kanıt göstermeye gerek bile duymuyorum.İstiyorsan sen kanıt ara dur.--78.163.201.226 13:24, 23 Mayıs 2009 (UTC)


Bir kere Atatürk milliyetçiliği olmaz,kişi milliyetçiliği yoktur milletlerin milliyetçiliği vardır.Siz hiç Hitler milliyetçiliği duydunuz mu? Atatürk te bir kan ve soy esasına dayanan bir Türk milliyetçisidir.Atatürk milliyetçiliği daha sonra bu kavramı bulandırmak için ortaya çıkan komünistlerin bir uydurmaısıdır.

Muhtaç olduğun kudret damarlarında ki asil kanda mevcuttur sözü Atatürk ün milliyetçiliğe bakışını özetler.O soy ve kan bağına inanır. (...) Basbayağı kan ve kudretten bahsediyor.oKuduğunuz anlamıyorsunuz galiba. Ayrıca Atatürk ün yakın çevresi genelde soy ve ırk millyetçliğne inanan kişlerle doludur.Mesela Mahmute Esat bozkurt Yusuf akçura gibi. Atatürk genelde tarih ve siyaset konuları ile ilgilenir ve Türk ırkının üstünlğünü savunur. Taha Akyolun hangi Atatürk kitabında 1936 olimpiyatlarından sonra Sporun bir ırk meselesi olduğunu vurgulamıştır Atatütürk

Yaşasın Türk ırkı Tanrı Türkü korusun!!


  • Atatürk, nerede Türk ırkının üstünlüğünü savundu? Tarihten gelen bir ortak tarih ve kültür ile gelişen bir milletten bahsediyor hatta dönemim Avrupalı bilim adamlarının ırkçı yaklaşımlarını eleştiriyor. Atatürk, dönemin siyasi konjonktüründe faşizmi Türkiye'ye sokmadı. Tabi kaynaklarınız varsa her türlü görüşten katkılarınızı bekleriz. --Bruno ileti 20:53, 31 Ekim 2009 (UTC)

Atatürk'ün Türkçülüğü[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar Mustafa Kemalin fikirlerini, duygularını geliştirmesinde etkili olan Ziya Gökalp,Namık Kemal, Tevfik Fikret v.b kimselerdir.Araştırırsanız ismini söylediklerim hep Türkçülük ilkesine dayanır.Yani onların milliyetçilikleri ATatürkün milliyetçiliğidir ve onları milliyetçiliği; Kendini Türk sayan, Türkçe konuşan, kültürü bir Türkünkü gibi olan herkes Türktür. Demek ki Mustafa Kemalin görüşü ya da düşüncesi bu yöndedir.Bana göre milliyetçiliğin en güzel yönü budur...

Kişisel Yorum İçeriyor[kaynağı değiştir]

Bu yazı, bilgilendirici hiçbir öğeyi içermemekle birlikte, sadece yazan kişinin görüşlerini ortaya koymaktadır.

Yazar, 'görüldüğü gibi Atatürk şöyledir' diyerek bir 'köşe yazısı' formatını benimsemiş ve Wikipedia'nın bir ansiklopedi olduğunu unutmuştur. Siyasi iktidardan aldıkları güçle Atatürkçü düşünceyi yıpratmak isteyen kişiler, hiçbir geçerli dayanağı olmayan bilgiler ve yüzeysel yorumlarla bir 'bilgi paylaşımı' platformunu bile 'o belli amaca' yönelik bir propaganda aracı olarak kullanabilmektedirler.

Wikipedia yöneticilerinin bu duruma derhal müdahale etmeleri ve Türkçe Wikipedia'yı, hükümet yanlısı bir gazete gibi davranmaktan çıkarıp, tarafsız bir bilgi kaynağı kimliğine yeniden kavuşturmaları gerekmektedir......

Irk ile Ulus aynı anlamda kullanılmamıştır.[kaynağı değiştir]

(Ek: 1) Irkın o dönemki anlamı [Zafer Toprak, Cumhuriyet ve Antropoloji,
(Ek: 2) Anadolu: Türk "Irkı"nın yurdu [Zafer Toprak, Cumhuriyet ve Antoloji, s. 112]
(Ek: 3) Afet İnan'ın Irk Yorumu [Zafer Toprak, Cumhuriyet ve Antoloji, s. 126]

Makalede verilen ilgili kaynakta [7] Irk kelimesi cumhuriyetin ilk yıllarında "ulus" ile aynı anlamda kullanılmıştır. (Zafer Toprak, Cumhuriyet ve Antropoloji, 2021, sf. 276) dipnotu yer alıyor ancak kitapta böyle bir ifade geçmiyor. Zafer Toprak'ın asıl anlatımı, eklenen 1. görselde de görüldüğü üzere "Irk ve millet sözcükleri -neredeyse- eşanlamlıydı. Millet sözcüğü geçmişte gayrimüslim cemaatleri tanımladığı için uzun yıllar kullanımında çekince oluştu. Türk Ocakları kurulurken ilk nizamnamesinde 'ırk' sözcüğü yer almış, ancak bunu bir süre sonra bırakılmasına gerek görülmüştü. Kısaca, ırk sözcüğü Batı dillerindeki 'race' ve 'nation'ın bir halitası idi." şeklinde belirtilmektedir. "Neredeyse" sözcüğü, yüzde yüz benzerlik olmadığını ve halk tarafından o şekilde ifade edildiğini belirtirken; Zafer Toprak, Afet İnan'ın L'Anatolie, le pays de la "race" turque (Anadolu, Türk Irkının yurdu) anlamına gelen başlıklı yazısını örnekler. Atatürk döneminde yapılan bu çalışmalarda, Anadolu'nun Türk Irkının vatanı olduğu görüşü savunulur.

(Ek: 4) Afet İnan'ın Türk Irkının Tanımı [Türk Tarihinin Ana Hatları, Afet İnan]


3. ekte bulunan görselde, Zafer Toprak, Afet İnan'ın ırk yorumunu anlatmaktadır. Alfret G. Haddon, Georges Montandon ve Marcellin Boule'ın ırk yorumunu örneklerken, "Nihayet Eugene Pittard'a göre ırk birbirine benzeyen ve akraba olan kandan gelen insan gurubuydu. Böylece Afet Hanım ırk için ortak bir payda buluyordu. Bu fiziksel benzeyiş ile kan birliğinin bir araya gelmesiyle hasıl olan insan gurubuydu" şeklinde belirterek ırk ile ulusun Meşrutiyet'ten sonra ve Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki ırk kavramının çeşitli anlayışlarının yerine yeni bir anlayışın geldiğini ifade etmekte.

1930 sonlarında yayımlanan ve 1931-1941 yılları arasında liselerde ders kitabı olarak okutulan Türk Tarihinin Ana Hatları kitabında yer alan, Atatürk'ün manevi kızı Prof. Dr. Afet İnan'ın son kez ırk tanımı şu şekildedir: (Ek: 4) "...Bu son esaslara göre ırkın tarifi şöyle olabilir: Irk aynı kandan gelen ve cismen birbirine benzeyen insanların gösterdiği birliktir"

Kısacası Türk Tarih Tarih çalışmaları başlayınca ırk sözcüğünün millet sözcüğüne olan benzerliği azalmıştır.

Bu sebepten ötürü Atatürk'ün, 1930 öncesinde defalarca kez ırk sözcüğünü kullandığı sözler yerine, 1931 sonrasında ırk ifadesini kullanıp kullanmadığına bakmak gerekir."Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı ve Makedonyalı, hep bir ırkın evlâtları, hep aynı cevherin öz damarlarıdır" [Cumhuriyet, 05.10.1932]

30 Ekim 1933 tarihinde ise Cumhuriyet'in onuncu yılında Macar heyetiyle yaptığı görüşmede şu ifadeleri yer alır: "...Ben kardeş Macar milleti dedim. Çünkü Macarlar Türklerin hakiki kardeşidir. Macar, büyük bir millettir. Bir milletin büyüklüğü coğrafi yüzölçümüyle değil, yüreğinin asaleti, mefkûresinin yüksekliği ile ölçülür... Büyük ceddimiz Attila'nın yıldönümünü beraber kutlamak hususundaki teklifinizi kabul eder ve buyurduğunuz gibi bu münasebetle toplanacak kültür kongresinin ırk birliği hakkındaki yüksek fikir hareketlerine memnuniyetle iştirak ederim. Irkımızın bütün dünya mefkûresine rehber olduğuna işaret etmesini bilhassa kongreden beklerim. Kendisine nazaran pek küçük olan Napolyon, Büyük İskender ve Sezar'ın yanında büyük Attila'nın mevkiinin kongre tarafından tespit edilmesi hakkındaki fikrinize tamamıyla iştirak ederim..." [Kaynak Yayınları, Atatürk'ün Bütün Eserleri, Cilt: 26, s. 276]

1932'de, İtalyan Elçisi'yle yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanıyor: "Daha doğrusu iki memleketin yetişkin zihinleri diyelim. Ekselansları açısından gençlikten bahis buyurmaları çok isabetli, çünkü geçmişimizde eski Roma'nın parlak tarihi var. Gençlik mükemmeldir, fakat hiçbir zaman unutmamalıyız ki, yüksek ağaçlar mutlaka derin köklere sahip olmalıdır, tıpkı İtalyan ve Türk ırklarının olduğu gibi" [Kaynak Yayınları, Atatürk'ün Bütün Eserleri, Cilt: 26, s. 33]

1932'de Keriman Halis'in dünya güzeli seçilmesi üzerine, "Şunu ilâve edeyim ki, Türk ırkının dünyanın en güzel ırkı olduğunu tarihi olarak bildiğim için, Türk kızlarından birinin dünya güzeli seçilmiş olmasını, çok doğal buldum..." [Cumhuriyet Gazetesi, 03.08.1932]

Türk Tarih çalışmalarındaki ilerleme daha da büyüdüğü yıllardaki (1934) bir ifadesi: "Bundan sonra Türk ırkı, kadınlarını, erkeklerin yapmaya mecbur olduğu askerlik vazifesi dahil, bütün hizmetlere ortak ederse, Etilerde, İskitlerde, Amazonlarda olduğu gibi, kendi ırkından başkalarının hiçbir yardımına muhtaç olmaksızın büyük milli ülkülerine başlı başına ve bağımsız olarak yürümek kabiliyetini kazanabilir." [Kaynak Yayınları, Atatürk'ün Bütün Eserleri, Cilt: 27, s. 9]

Şimdi bir yukarıda verdiğim örnekler incelenirse (-ki daha verilebilecek örnekler mevcut), varılacak sonuç şudur: ırk kavramının Atatürk Milliyetçiliği yazısındaki 7. dipnotta belirtilen Irk kelimesi cumhuriyetin ilk yıllarında "ulus" ile aynı anlamda kullanılmıştır ifadesi yetersiz kaldığı ortaya konulmaktadır. Atatürk'ün halka karşı yaptığı konuşmalarda kullandığı ırk sözcüğü, aynı kandan gelen (soy) anlamında kullanılmakta olup, antropolojik olmadığı gibi bir ulus anlamına da gelmemektedir. Berketurktr (mesaj) 12.10, 3 Ocak 2023 (UTC)Yanıtla

Yukarıda belirttiğim sebeplerden ötürü, ilgili yazıdaki dipnotun güncellenmesini talep ediyorum. Berketurktr (mesaj) 12.13, 3 Ocak 2023 (UTC)Yanıtla
Ayrıca buna ek olarak Atatürk 1926 senesindeki millet ve milliyet prensibi hakkındaki notlarında "Kullanırken çoğunlukla millet kelimesiyle kavim kelimesi karışır. Fakat şu farkla ki, millet kelimesiyle siyasî kuruluş anlaşılır. Kavim «peuple» kelimesi ise her şeyden önce kök bağını ve ırkı hatırlatır." diyerek ırk ve ulus kavramlarının farklı olduğunu dile getirmiştir, bu örnek bile tüm tartışmayı bitiren bir durumdur. Jakoben Göktuğ (mesaj) 18.46, 5 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla

Irk Millet kelimeleri ayrı kullanılmak ile birlikte bu 1930'dan öncedir.[kaynağı değiştir]

Atatürk'ün Millet, Milliyetler Prensibi Hakkında Notları Sayfa 1

Açıkça görülüyor ki Atatürk Irk ve Milletin ayrımını daha 1926'dan itibaren yapmış bulunmaktadır. Açıkça da Köken, Kültür, Dil birliğinin homojen çoğunluğundaki Milli bütünlüğü savunduğunu beyan etmektedir. Atatürk "bölücü" anlamda ırkçı değildir. Pozitif manada Irkçıdır, Türkçüdür. Azınlıkları "Türkleştirerek" onları mensup oldukları "karanlıktan" kurtarmayı hedefler. Buna katılıp katılmamanız önemli değildir, mesele tarihin aslının ne olduğu meselesidir. Atatürk Türk milli kültürünün kavmi, dil, köken ve hars-i benliğinin tümden bütünlüğü üzerine inkişaf eylemiş bir milliyetçilik anlayışına sahiptir ve bu Liberal, Sosyal liberal, sivil falan değildir. Açıkça Milli hislerin tam teşekküllü bütünlüğünün beyanı vardır. Kaynak : Atatürk'ün Millet, Milliyetler Prensibi Hakkında Notları, Yay. Haz. TÜLÂY DURAN. Sağnuğ (mesaj) 01.21, 6 Ağustos 2023 (UTC)Yanıtla