Tartışma:Açlık grevi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ölüm Orucu[kaynağı değiştir]

  • Açlık Grevi ve Ölüm Orucu aynı anlama geliyor olabilir mi? --Cemyildiz 20:54, 16 Mart 2008 (UTC)
  • hayır gelmiyor bence. zaten maddelerde de bu ayrım belirtilmiş. --kibelemesaj 08:39, 17 Mart 2008 (UTC)
  • bu maddeleri iki tarafa da, en azından birbirileri ile bağlantılı olabilir diye ben koymuştum bu arada. Peki açlık grevi'nin karşılığı ilgilizce de 'hunger strike' ise ölüm orucunun karşılığı ne olabilir? --Cemyildiz 09:10, 17 Mart 2008 (UTC)
  • ben de ona bakıyordum. IRA'nın yaptığı da ingilizce vikipedide hunger strike diye geçiyor.. bir bakalım isterseniz, olmazsa aynı başlık altında değerlendirilebilir. kolay gelsin. --kibelemesaj 09:16, 17 Mart 2008 (UTC)
  • Kanımca ölüm orucu, açlık grevinin içinde değerlendirilebilir. Açlık grevi siyasal amaçlara dikkat çekmek için yapılan bir pasif direniş yöntemi. Eğer kişi istekleri yerine getirilene kadar açlık grevi yapacaksa, yani ölümü göze almışsa bu ölüm orucuna dönüşüyor. Gandhi'nin yaptığı "hunger strike" açlık grevi, istediği elde edilene kadar yemek yemeyi içermekteydi, yani aslında ölüm orucuydu. Bu nedenle bence açlık grevi maddesi içinde ölüm orucu değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Ölüm orucunun karşılığı İngilizcede "death fast". "Fast-unto-death" olarak da kullanılabilir. --Mskyrider ileti 09:48, 17 Mart 2008 (UTC)


  • Açlık grevi ile ölüm orucu aynı şeydir. Ölüm orucu açlık grevinin içerisindedir ve açlık grevinin en üst düzeyidir. En katısı. İki maddenin birleştirilmesi lazım. --Boyalikus 22:03, 15 Mart 2010 (UTC)
Başlangıç cümlesi genel leştirildi. O yüzden {{birleştir}} şablonu kaldırılabilir. Bu maddede bir terim anlatılıyor. Ölüm orucu (ancak maddenin şu anki haline bakıldığında başlığına "2000-2001", "Türkiye" gibi kelimenin eklenirse iyi olacak) maddesinde ise bir olay anlatılıyor. Takabeg ileti 02:23, 16 Mart 2010 (UTC)

"Türkiye Cumhuriyeti kamuoyu bu protesto biçimine son olarak, yüzlerce TEKEL işçisinin Ankara'da gerçekleştirdiği açlık grevi eylemiyle tanık oldu" kısımında gösterilen kaynaklarda kamuoyundan bahsedilmemektedir. Ayrıca tanık oldu. da yok. Edebiyat yapmadan tarafsızca ve sadece bir şekilde yazılmalıdır. Önemli olan kaynaklara sadık kalmaktır. Takabeg ileti 12:49, 15 Mart 2010 (UTC)

Eleştiri dikkate alınarak gerekli düzenleme yapıldı. Teşekkür ederim.--dYn$m 13:06, 15 Mart 2010 (UTC)

Tarafsız bakış açısı[kaynağı değiştir]

Madde kavram olarak "açlık grevi"ni konu almaktadır. Belirli bir açlık grevine ilişkin (kayda değer olması halinde) ayrı başlık açılabilir ya da dünyadaki önemli örneklere değinilebilir. Ancak bu bağlama oturmayan örneklere maddede yer verilmesi tarafsız bakış açısına uygun değildir, maddeyi yerelleştirmektedir. Bu nedenle ilgili ifadeler kaldırıldı. --yabancım 15:20, 15 Mart 2010 (UTC)

Tekel işçilerinin kitlesel açlık grevi ulusal (yerel) olduğu gibi, uluslararasıdır da aynı zamanda. Bu anlamda maddenin anlaşılırlığını güçlendirmek açısından bence gerekli bir örneklemedir. Lütfen meseleye böyle bakalım, farklı bir anlam yükleyerek "tarafsızlık" tartışması yapmayalım. Sevgiler.--dYn$m 20:50, 15 Mart 2010 (UTC)
  • Maddede yalnızca bir ülkenin vurgulanması başlı başına TBA ihlali. "Türkiye'den" ve "Dünyadan" başlıkları da öyle. Madde şu haliyle taraflı. Örnekler çeşitlendirilerek (ki gerekli olduğu kanısında değilim) ya da tamamen kaldırılarak madde tarafsızlaştırılmalı. --yabancım 21:48, 15 Mart 2010 (UTC)
Açlık grevi eylemine kaynaklarla desteklenmiş örnekler ekleniyor ve bu durumda tarafsızlık ortadan kalkıyor. Neden?dYn$m 21:54, 15 Mart 2010 (UTC)
  • Dünyayı "Türkiye ve diğerleri" diye ikiye ayırmak VP:TBA ihlalidir çünkü. (Çok açık değil mi?) Lütfen maddede değişiklik yapmadan önce ilgili politikaya göz atınız. --yabancım 21:58, 15 Mart 2010 (UTC)
  • türkiye, dünya başlıklarını kaldırdım. geçmişten günümüze örnekler çoğaltılırsa iyi olur. bu haliyle ansiklopedik değil medyatik duruyor daha çok. --ki bl 22:01, 15 Mart 2010 (UTC)
  • Dayanisma elbette Tekel işçilerinede değinilebilir ama sanırım burada söylenilmek istenilen şey, henüz tam bir madde oluşmadan tarihsel devinimlerine hiç bakılmaksızın Tekel işçilerini yazmak yerelleşmeye neden oluyor. Yani daha genel bir anlatımı olması gerekiyor. Tekel işçilerinin grevi ile ilgili daha derin bilgi vermek istersen yani bunun başlı başına bir madde olmasını istersen Vikihaber'e gidebilirsin. İyi çalışmalar.--Boyalikus 22:03, 15 Mart 2010 (UTC)
  • İlgili maddeyi okudum. Gerçekten de mesele açık; haklısınız yani... Zaten arkadaşımız da gerekli düzenlemeyi yapmış. Sanırım bu durumda sorun büyük ölçüde giderildi. Diğer ifade edilen görüşleri de dikkate alarak uygun bir zamanda yeni örnekler eklerim. Bu konuda dünyadan yeterince örnek var. Herkese iyi çalışmalar.--dYn$m 22:09, 15 Mart 2010 (UTC)
  • İlgili politikayı dikkate aldığınız için teşekkürler. --yabancım 23:07, 15 Mart 2010 (UTC)


Yukarıda bahsettiğim gibi madde olarak Ölüm orucu maddesi de Açlık grevi açılabilir ve kalabilir. Buna şüphem yok. Fakat Ölüm orucu maddesiyle kıyasladığımızda aynı konunun anlatıldığı anlaşıldı. Eğer iki madde farklı istikamette gelişirse birleştirilmemize gerek kalmayacaktır da şu anki halleiyle iki maddenin birleştirilmesi uygundur. Takabeg ileti 10:58, 19 Mart 2010 (UTC)

su, tuz ve şeker dışında[kaynağı değiştir]

Variasyonlar vardır. Her zaman "su, tuz ve şeker dışında" olmuyor. Takabeg ileti 07:37, 20 Mart 2010 (UTC)