Tartışma:1974 FIFA Dünya Kupası

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Futbol (SM-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Futbol maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Futbol kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 SM  Bu madde SM-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Almanya (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Almanya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Almanya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Seçkin madde 1974 FIFA Dünya Kupası, bir seçkin maddedir. Madde (veya onun eski bir sürümü) Vikipedi topluğunun ürettiği en iyi maddelerden biri olduğuna karar verilmiştir. Buna rağmen, bu maddeyi güncelleyebilir veya geliştirebilirseniz, lütfen çekinmeyin.
Anasayfa ödül Bu madde 17. Hafta 2015 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 13. Hafta 2018 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
10 Aralık 2014 Seçkin madde adayı Başarılı

"Eröffnungsfeier" başlığından itibaren devam ediyorum isteğiniz üzere.

Açılış töreni[kaynağı değiştir]

10. FIFA Dünya Kupası açılış töreni, 13. Haziran 1974 tarihinde Yugoslavya ile son dünya kupası şampiyonu Brezilya arasındaki açılış maçından önce yapıldı. 1974 FIFA Dünya Kupası, ilk defa ev sahibi olan takım yerine daha önceki Dünya Kupası'da şampiyon olan ülke takımının açılış maçını oynamasına sahne oldu. Bu uygulama, 2002 FIFA Dünya Kupası'na kadar devam etti. Daha sonra 2006 FIFA Dünya Kupası'ndan itibaren ev sahibi ülke takımı eskiden olduğu gibi tekrar açılış maçını yapmaya başladı. Turnuvanın açılış töreni için Almanya Futbol Birliği'nun merkezi olan Frankfurt şehri seçildi. Açılış gününde kutlamaların yapılacağı coğrafik alanda hava oldukça kapalıydı ve kesintisiz bir yağmur yağmaktaydı. Hava sıcaklığı ise 13 °C idi. Saat 15:00'da Frankfurter Waldstadion (Commerzbank Arenası - Frankfurt Orman Stadyumu)'nda 90 dakika sürecek olan, müziğiyle Alman Ordu Orkestrası'nın eşlik ettiği kutlamalar başladı. Beraberinde, katılımcı 16 ülkenin folklor ekipleri ve sanatçıları sunum yaptılar. Kendilerini stadyum sahasını kaplayacak kadar büyük olan 16 plastik futbol topuyla saklayan bu ekipler ve sanatçılar, ortaya çıktıklarında plastik toplar da çiçek şeklinde açılıyorlardı. Başlangıcı Yugoslav grup „Gradimir“ yaptı. Bunu İtalya'nın Floransa şehrinden olan bayrak sallayan grup, tulumlu flüt çalan İskoçyalılar, Şili folklorcuları, geleneksel tahta ayakkabılı Hollandalı dansçılar, Polonyalı popüler sanatçı Maryla Rodowicz, Brezilyalı sambacılar „Ballett Tropical“ takip etti. Almanya'yı Cochem-Zell'den (Mosel) Trachten Grubu, Doğu Almanya'yı ise Frank Schöbel ve karma bir bale dans grubu Freunde gibt es überall (Dost Her Yerde Vardır) şarkısıyla temsil etti.

Uwe Seeler ve Pelé'nin sahanın ortasında eski kupa ile yeni kupayı sembolik olarak değiş tokuş etmelerinden sonra stadyumda bulunan organizasyon komitesi başkanı Hermann Neuberger, dünyanın değişik ülkelerinden gelen konukları selamladı. 2000'in üzerinde beyaz giysilere bürünmüş olan Frankfurtlu okul öğrencileri stadyum sahasında 1974 FIFA Dünya Kupası ambleminin formunu oluşturmaya çalışırken, Alman Cumhurbaşkanı Gustav Heinemann, protokolden şu sözlerle seslenerek turnuvayı başlattı: „Kalpten hoş geldiniz dileklerimi iletiyorum, dünyanın bütün yörelerinden Dünya Kupası karşılaşmaları için Alman Federal Cumhuriyeti'ne gelen binlerce konuğa. Umarım 10. Dünya Kupası karşılaşmaları dostluğun ve centilmenliğin karşılaşması olur. 10. Dünya Futbol Şampiyonluğu karşılaşmaları başlamıştır.“

Karşılaşma sonuçları[kaynağı değiştir]

Bu kısım henüz çalışma aşamasındadır, devam edeceğim. Umarım temiz bir şey çıkar Sabri76 arkadaş. Zamanım oldukça buraya aktaracağım. Mümkünse başka paylaşımcılar da baksınlar, çeviri ne derecede aslına sadık veya değil... Ona göre koyalım aktarıyı. İyi çalışmalar diliyorum. --Bican 20:09, 15 Kasım 2009 (UTC)

  • ...bir tepki alamadım, devam ediyorum:

-Grup ve veya gruplarda yer alan ülke takımlarının tablosal dizilimi zaten hali hazırda, yapmışsınız nitekim. Ben sadece içerik katmanını aktarıyorum böyle dilimler hâlinde. Bundan sonrakileri de böyle aktaracağım.-

1.Tur

1. Grup

Doğu Almanya, uzmanların tahminlerinin aksine grup birincisi oldu. Avustralya'yı 2-0'lık skorla yenen ve Şili ile 1-1 berabere kalan Doğu Almanya, gruptaki final maçını Batı Almanya ile yaptı ve bu maç her iki ülke arasında tarihe geçecek olan millî takımlar düzeyindeki tek karşılaşma olarak kaldı. Jürgen Sparwasser'in attığı golle karşılaşmayı Doğu Almanya 1-0 kazandı.

Dünya Kupası için favori olarak gösterilen Avrupa Kupası sahibi Batı Almanya'nın Grup aşamasındaki performansı göz doldurmadı ve beklentilerin altında kaldı. Zar zor alınan 1-0'lık Şili galibiyeti ve Avustralya'da edinilen 3-0'lık galibiyetini tarihi Doğu Almanya yenilgisi takip etti. Bu yenilgi Batı Almanya'nın kupa maçları boyunca aldığı tek yenilgiydi. Doğu Almanya karşısında kaybedilen bu maçın tek olumlu olabilecek tarafı Batı Almanya'nın grup ikincisi olması nedeniyle B Grubu'nda yer alması idi, yoksa bu grupta yer alan takımların aksine daha güçlü görünen Brezilya, Arjantin ve Hollanda'ya karşı oynayacaktı. Buna istinaden yenilginin akşamında Batı Alman millî takımının kaldığı otelde Franz Beckenbauer'in söylediği efsanevi söz akıllara yer edecekti: "Nacht von Malente" (Malente'nin gecesi - Malente, Kiel yakınlarında göl kenarında bir şehir) deyimini içeren bu konuşmanın ardından Alman millî takımı yıkıntılıktan çıkmış ve tek vücut olmuştu.

Şili 1974 FIFA Dünya Kupası'nda hâyâl kırıklığı yarattı. Başlangıç maçı olarak beklenildiğince Batı Almanya'ya karşı alınan yenilgiden sonra, bunu Doğu Almanya ve Avustralya beraberlikleri takip etti. Bununla birlikte, her iki Alman millî takımı grup birincisi ve ikincisi olarak çıkarlarken Şili elenmiş oldu. Batı Almanya - Şili maçı esnasında etki yaratmak isteyen ve 1973 Şili Askeri Darbesi'ne karşı gelen protesto göstericileri maçın aksamasına neden oldu.

Mücadeleci Avustralya takımının ilk çıkışı pozitif bir izlenim yarattı. Öyle ki, Doğu Almanya 2:0 kazandığı maçı yaklaşık bir saat boyunca golsüz sürdürmek ve galibiyete ihtiyaç duymakla geçirdi. Batı Almanya'ya karşı da hezimeti engellemeye çalışırken göz dolduran Avustralya 3:0'lık yenilgiyi engelleyemedi. Netice olarak hatta grupta berabere kaldığı Şili'den 1 puan koparmayı başardı.

vs. vs. diye devam etmeye çalışacağım. Bayağı uzun bir metin çünkü. Selamlar, iyi wikilemeler. --Bican 23:17, 16 Kasım 2009 (UTC)

Karşılaşma sonuçları devam (2. Grup)

2. Grup

Yugoslavya biraz sürpriz yapıp grup lideri olarak 2. final turuna yükselebildi. Yugoslavya, daha açılış maçında, dünya şampiyonu unvanını taşıyan Brezilya'yla 0-0 berabere kaldı. Bunu, takım olarak turnuvada pek fazla varlık gösteremeyen Zaire'ye karşı alınan 9-0'lık galibiyet ve peşinden gelen 1-1'lik İskoçya beraberliği izledi.

Turnuvanın favorilerinden biri olarak gösterilen Brezilya, hayalleri yıkmıştı. Dünya şampiyonluğu unvanını elinde bulunduran bir takım olarak 4 yıl önceki önceki başarılı yıldızı Pelé'nin yerini dolduracak kimseyi bulamayan Brezilya, bu yüzden defansını güçlü tutmaya çalışırken alışılagelmiş güzel oyunundan feragat etti. Ancak bununla beraber, iki beraberlik ve Zaire'ye karşı alınan galibiyetle turu atlayabildi.

İskoçya, karşılaşmalar esnasında hiç yenilgi almayan tek takım olmasına rağmen şanssız gol averajı nedeniyle turnuvaya veda etti. Bu konuda çarpıcı ve kesin olan, Yugoslavya'nın 9 golle, Brezilya'nın 3 golle geçtiği zayıf futbol oynayan Zaire'ye karşı ilk grup karşılaşmasında İskoçya'nın sadece 2-0 gibi az bir skorla aldığı galibiyet ve sonraki karşılaşmaların beraberliklikle sonuçlanmasıydı.

Belirgin haliyle amatörce başlangıc yapan Zaire takımı, turnuvayı 3 yenilgiyle, hiç gol atamadan kalesinde 14 gol görerek tamamladı. Yugoslavya'ya karşı oynanan ve 9-0 gibi bir sonuçla biten maç, aynı zamanda dünya kupası maçları son turunda bir takımın aldığı en farklı yenilgi anlamına gelmekteydi. Ancak Afrikalılar ümitleri kırmadılar, bilakis sempatileriyle büyük ilgi topladılar. Uzmanlar Zaire'nin, topa Brezilya gibi müdahale ettiğini ve Avrupa takımları kadar kondisyon sahibi olduğunu onaylıyordu. Onlara göre, eksik olan, uluslararası düzeydeki karşılaşma tecrübeleriydi.

Şimdilik yine bu kadar. Biraz ara verip dilime dönmek istiyorum, "Abwechslung" :-/ yapmaca. Selamlar, iyi çalışmalar.--Bican 22:25, 17 Kasım 2009 (UTC)

Karşılaşma sonuçları devam (3. Grup)

3. Grup

İlk final turunda favori olarak gösterilen Hollanda, bu yakıştırmayı boşa çıkarmadı. Hem Uruguay ve Bulgaristan'dan aldığı üçer puanla turnuvanın favorisi olduğunu kanıtladı. İsveç'le berabere kalınarak elde edilen grup birinciliğinden sonra, Hollandalılar dünya şampiyonluğuna en büyük adaylarından biri olarak sayıldı.

İsveç, eleme maçlarından önce, amatörler sınıflandırmasına maruz kaldığı hâlde grup ikincisi olarak ikinci final turuna yükseldi. Daha önceleri fazla önemsenilmeyen, dış ülkelerde top koşturma tecrübesine sahip İsveçli oyuncular (forvet Roland Sandberg ve Ralf Edström beraberinde yine orta saha oyuncusu Björn Nordqvist, kaleci Ronnie Hellstörm), 0-0 brabere sonuçlanan maçta Hollandalıların bile oyununu bozdular.

Bulgarlara kupaya dördüncü katılımı da fayda etmedi. İsveç ve Urugay ile yapılan maçlarda alınan iki beraberlik sonrası tek iyi oyuncusu denilebilecek oyuncu olan Christo Bonew'in Bulgaristan'ın tek golünü attığı maçta, Bulgaristan Hollanda'ya 4-1 yenilerek gruba veda etti.

Eski dünya ve olimpiyat şampiyonu Uruguay'ın geçmişi haricinde rakiplerine 1974'de gösterebileceği başka şey yoktu. 29.4 (yıl.ay) ortalaması ile kupanın yaş ortalamasının üstünde kalarak ihtiyarlar futbolu tarzı temposuz ve tedbirsiz bir oyun çıkardılar. Dört yıl önce 4. oldukları ve bununla dünya kupasında son bir kereleğine de olsa, en iyi yükselen sekiz takım içinde değerlendirilen Uruguay'ın bu hâliyle alabildiği tek puan da Bulgaristan karşısında oldu.

4. Grup

Polonya başta kendini oldukça güçlü gösterdi. İlk etapta puan kaybetmeden gsergilediği futboluyla seyirciler tarafından hararetli biçimde, beğeniyle destek aldı. 1972 Olimpiyat Oyunları galibi olarak, tempolu futbolunu sahaya yansıtıp 4. gruba hakim oldu ve rakipleri Arjantin, Haiti'yi ve İtalya'yı gölgede bıraktı.

Arjantinliler de aynı şekilde kapalı oyunuyla etkileyiciydi, ancak solistler ve top oynama sanatını bilenler için tıpkı Carlos Babington gibilere yer vardı. Başlangıçtaki 3-2'lik Polonya mağlubiyeti ve 1-1'lik İtalya beraberliği sonrası gol averajı sayesinde ikinci tura yükseldi. İlk turda göze çarpan galibiyeti, Haiti karşısında alınan 4-1'lik donuç oldu.

Birinci turdaki en büyük sansasyon, önceleri "1974 Dünya Şampiyonluğu" için favoriler arasında yer alan İtalya'nın grup aşaması sonucunda elenmesiydi. Daha ilk oyunlarında Avrupa ülkeleri arasında amatör olarak sayılan Haiti'ye karşı işi zora sokarak maçı almıştı. Toplamda 1143 dakikalık millî maçları boyunca hiç gol yemeyen kaleci Dino Zoff, kalesinde gol görmüştü. Haiti'nin 1-0 öne geçmesiyle uyanan İtalya, sonuçta maçı 3-1'lik skorla kazandı. Bunu 1-1 berabere sonuçlanan Arjantin maçı, ardından 2-1'lik Polonya yenilgisi izledi. Arjantin'in gol averajı, İtalya'nın veda etmesi anlamına gelmekteydi.

Haiti, turnuva boyunca puan dağıtıcısı olma rolünden çıkamadı. İtalya'ya karşı Emmanuel Sanon'un golüyle henüz öne geçerken sonunda maçı her şeyden önce kondisyon eksikliği yüzünden kaybediyor, ikinci maçında ise ana neden olarak taktik nedenlerle Polonya'ya yeniliyordu. Haiti'nin savunmayı ihmal ettiği maçta Polonyalılar 7-0 gibi bir sonuçla hiç zorlanmadan, daha da fark atabilecekleri maçı aldılar. Son maçlarında Haitililer, Polonya maçıyla öğrendikleri boğdurucu tempo ve topa sahip olma tarzını Arjantililere karşı denemek ve Arjantinlilere oyun kurmak fırsatını vermemek istiyorlardı. Arjantin'in alışılmadık taktiğiyle başlayan maçı, deneyimsizlik Haiti 4-1 kaybetti.

  • Sonraki kısım olan "Zweite Finalrunde" başlığından devam edeceğim bilahare zaman buldukça...

Bu arada yeri gelmişken değinmek isterim. Sayfadaki yolgaçlara baktığımda TR Wiki'nin 1972 Olimpiyat Oyunları iç bağlantısında "Futbol" başlıklı açılım yapılmamış. Yolgacı "futbol" maddesine dönüyor. Alt başlık kırık. Oysa o yıl futbol da oynanmış ve Polonya şampiyon olmuş. Garip bir eksiklik var sayfada. Hani başka bir Münih kenti ve başka bir 1972 Olimpiyat Oyunları olsa anlardım. O sayfadaki bu eksikliğin giderilmesi gerekiyor. bknz. ---> Münih 1972 Olimpiyat Oyunları --Bican 23:24, 19 Kasım 2009 (UTC)

    • İstek yapıldı Yapıldı Buraya kadar kontrol ettim. Tekrar teşekkürler. Olimpiyatlarla ilgili bahsettiğin sorun, genelde 2008 öncesi (kısmen 2004) olimpiyatlarda var. Tek çaresi ilgili maddelerin açılması ve bunu da bu çeviriden sonra yapmayı düşünüyorum... Ve çevirilerini dört gözle bekliyorum...--вяí¢αи76ileti 00:27, 21 Kasım 2009 (UTC)
  • kaldığımız yerden devam:

A Grubu

  • Bu alt başlıkta Almanca Wiki sitesinde rapor kaydı yok. Takımlar ve sonuçları zaten mevcut olan listelenmiş hâlinde doğru duruyor. A ve B Grubu hakkındaki genel değerlendirme B Grubu başlığından sonra toplanmıştır. Bu kısım TR Wiki'de A/B Grubu alt başlığı gözetmeksizin sadece "İkinci Tur" alt başlığı olarak sıkıştırılanabilir. (öneridir) --Bican 23:41, 21 Kasım 2009 (UTC)

B Grubu

Dünya kupası tarihi boyunca ilk defa, dört grupta oynanan maçlardan sonra her gruptan iki takım ikinci tura yükseldi. Daha önceden 1950'de buna benzer bir ikinci bir grup oluşturulmuştu ama, eskiden sadece en iyi olan dört takım karşılıklı maçlar yapıyordu ve final maçı yoktu. Bu yenilikle arzulanan şey, favori olarak duran bir takımın rövanşsız tek maçta alacağı yenilgiyle tura veda etmesini engellemekti. Tıpkı 1970 FIFA Dünya Kupası maçlarında İngilizlerin yaşadığı gibi ve öteki taraftan da daha çok oyun ve daha çok getiri sağlamak için. Bu uygulamayla, Dünya Kupası sahibi olmak isteyen bir takım ilk kez altı maç yerine yedi maçta mücadele edecekti. Böylelikle toplam karşılaşma sayısı 32'den 38'e yükseliyordu ki getirisiyle yeni stadyumların da inşası ve varolanların onarımları için çok iyi bir yatırım nedenselliği idi, bilhassa beş ayrı yerleşim bölgesinde yapılan 1970 FIFA Dünya Kupası maçlarına nazaran yer sayısı dokuza çıkıyordu.

Bu yöntem sonraki dünya kupasının yapıldığı Arjantin'de de devam etti. Ancak Brezilya'ya göre Arjantin'in sadece gol averajıyla final maçına yükselmesi uygulamadaki ilk zayıflıkları gösterdi. 1982 FIFA Dünya Kupası'nda uygulamaya sokulan birkaç ara çözüm yeterli olmayınca, 1986 FIFA Dünya Kupası'ndan itibaren ilk turdan sonra tekrar tek maçlık sisteme geçildi.

Ev sahibi Batı Almanya ve dünya şampiyonu Brezilya'nın potansiyel grup lideri olacakları düşünüldüğünden, ilk maçlarında karşı karşıya gelmelerini engellemek için ikinci final turunda her iki grubun düzeni önceden bilinçli olarak kesinleştirildi. Yoksa Batı Almanya A grubuna, Brezilya ise B grubuna gelecekti. Fakat her iki takımın da kendi gruplarında yalnızca ikinci olmaları nedeniyle düşünülenin tam tersi oldu. Batı Almanya B grubunda ikinci oldu ve bir Alman takımı olarak ilk kez dünya şampiyonluğunda grup liderliğiyle yükselen Doğu Almanya, Yugoslavya'nın gol averajı nedeniyle grubundan ikinci olarak çıkan dünya şampiyonu Brezilya ile A grubunda yer aldı.

Her iki grupta da gerçek bir final maçı izlenimi yaratan karşılaşmalar çıkmasa da, ilk grup maçlarında maç sıralamaları ve sonuçları nedeniyle neredeyse yarı final olabilecek maçları oynandı. A grubunda önceki maçlarında Arjantin ve Doğu Almanya'yı yenen ve Hollanda'ya beraberliğin bile yeteceği Brezilya ile Hollanda ülkelerinin son maçını, Brezilya'ya göre daha sert ve iyi bir oyun çıkaran Hollanda 2-0 kazandı.

Aynı durum, B grubunda son maçtan önce de vardı. Batı Almanya, oyununu yükselterek önceki tura karşın önce Yugoslavya'yı ve İsveç'i yendi, Polonya maçı da ha keza başarıyla sonuçlandı. Aslında gol averajı nedeniyle Polonya ile alınacak beraberlik de Batı Almanya'ya yetiyordu. 3 Haziran 1974'de Frankfurter Waldstadion'da (Frankfurt Orman Stadyumu) oynanan bu maç futbol tarihine "Frankfurt'un su savaşı" olarak geçti. Oyundan önce yağan aşırı yağmur sahayı kullanılamaz hâle getirmişti. Ve şehir itfaiye teşkilatı, sahadaki suyu hortumlarla çekmeye çalıştı. Genel olarak eskiden en iyi teknik 11 diye kabul edilen Polonyalılar, sahanın olumsuz durumundan dolayı güçlerini ortaya koyamadı ve Batı Almanya 1-0 galibiyetle finale çıktı. Golü, Fransız oyuncu Just Fontaine ile birlikte, ebediyen en iyi golcü olarak anılacak Gerd Müller attı.

Toplam 12 maçta 30 gol atıldı, bunun yarısını neticede finalist olan Batı Almanya ve Hollanda kaydetti.

  • Kaldığım yerden devam edebilme umuduyla. --Bican 23:41, 21 Kasım 2009 (UTC)

Üçüncülük Maçı

Münih Olimpiyat Stadyumu'nda, final maçından bir gün önce üçüncülük maçı oynandı. Tahtından indirilen Brezilya 6 Haziran 1974 günü sürpriz takım Polonya ile karşılaşıyordu. 77,500 izleyicinin izlediği ve gol açısından sönük geçen karşılaşmayı Polonyalı sağ kanat oyuncusu Grzegorz Lato'nun başlattı ve karşılaşmanın 79. dakikasında, 30 metre uzaklıkta karşı karşıya kaldığı Brezilya kalesini koruyan Zé Maria'yı geçip yarı sağ taraftan ceza sahasına kadar girerek 13 metreden yuvarladığı maçın sonucunu 1-0 olarak belirleyen golü attı. Bu gol, Lato'nun turnuvadaki 7. golü oldu ve Polonya'ya üçüncülüğü kazandırdı. Aynı zamanda Lato, bu golle kupa maçının gol krallığı mücadelesinde gol kralı oldu.

Final maçı:


- umarım devam edecek. Efenim, iyi çalışmalar. --Bican 21:46, 24 Kasım 2009 (UTC)

Final maçı[kaynağı değiştir]

Oyun penaltı ve golle başladı. Maç başlar başlamaz Hollandalı oyuncu Johan Cruyff tek başına bir çıkış yaptı. Cruyff, Alman takımın ceza sahasına kadar ilerledi ve burada Uli Hoeness tarfından faulle durduruldu. Buraya kadar hiçbir Alman oyuncu henüz topa dokunamamıştı. İngiliz hakem John Taylor penaltıya karar verdi. - tartışmalı bir karardı çünkü yapılan faul doğrudan doğruya ceza sahası sınırında gerçekleşmişti - Penaltı atışını Neeskens yaptı ve vuruşunu gole çevirerek takımın 1:0 öne geçirdi. Alman takımı bu şoku üzerinden hemen atamadı ama daha sonra bununla beraber daha güçlü oynadı. Hölzenbein 25. dakikada ceza sahasında iki Hollandalı'yı arkasında bırakıyor, üçüncüsü (Jansen) tarafından düşürülüyordu. Bağımsız İngiliz hakem yine aynı şekilde tartışmalı bir penaltı kararı verdi.

Penaltıyı kullanan Paul Breitner maçı 1:1 yaptı. Almanlar, beraberlik golünden sonra düşünerek oynuyordu. Bununla birlikte Beckenbauer, Jongbloed'e karşı başarısız bir serbest atış kullandı. Vogst ve Grabowski de aynı şekilde maçı önde götürmeyi sağlayacak fırsatları değerlendiremediler. 42. dakikada Bonhof güzel bir ön oyunla orta sahanın sağından ceza sahasının hemen sağına kadar gelerek Gerd Müller'e pas çıkardı. İki Hollandalı oyuncunun baskısı altındaki Müller, ayağına çarpınca yerinde seken hareketini bozmadığı topu, kendi vücudu ekseninde bir dönüş yaparak çarpraz şekilde kaleye vurdu ve Jongbloed'i bir anlamda ters köşe etti. (Bu kısmın Almanca'sı eksik yazılmıştı ben bu şekilde düzelterek veriyorum, bakmak isterseniz internette bu golün nasıl atıldığına dair yüzlerce video var, üstelik o yılları hatırlamaya çalıştığım için kendim de bir bakıvermiş oldum hani :-) .)

İkinci 45 dakika Almanların savunma savaşı oldu. 48. dakikada Bonhof'un kafa topu Hollanda kalesinin sol direğinin birkaç santimetre uzağından dışarıya çıktı. Bu dakikalardan sonra oyuna Hollandalılar hakim oldu. Fakat birçok fırsatı da kaçırdılar, diğerlerinden öte Rep ve van Hanegem'in Alman kaleci Sepp Maier'in yanında kaçırdıkları gibi. Kurallara uygun görünen Gerd Müller'in attığı ve durumu 3:1 yapacak olan gol, sözde ofsayt kararı ile geçerli sayılmadı. (Burada Alman Wikipedist taraflı yazmış, "...sözde" yerine "...ofsayt sayıldığı için" demek bence daha uygun) 85. dakikada Hölzenbein'e yapılan açık faula ceza atışı (cümlede ceza sahasından bahsetmediği için ceza atışı "Strafstoß" olarak kabul edilmesi gerekir) verilmedi. Neeskens maçın bitimininden çok kısa bir süre önce bir gol kaçırınca Almanya kupayı aldı. Gerd Müller'in zafer golü, onun dünya kupasında attığı 14. goldü ve aynı zamanda yaptığı da son maç. Müller, 14 golüyle ile uzun bir süre kupa tarihinde gol kralı olarak kaldı. (Wikipedist burada "...ewigen Torschützenliste" demiş yani sonsuzluk kavramı yine taraflı olarak biraz abartılmış Müller nazarında, "...uzun bir süre" demek daha makbül görür bence) 2006 dünya kupası maçlarında rekoru 15 gole çıkaran Brezilyalı oyuncu Ronaldo, böylelikle Müller'i tahtından indirdi.

  • Evet... çeviri yapılacak kısımlar bunlardı. Maddenin diğer kalan taraflarında ciddi olarak üzerinde çeviri yapılması gereken kısımlar yok. Listelemeler var, kim ne kadar gol atmış diye, kaynakçalar vs. Onlar da sanırım sizin için sorun olmayacaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Cümleler içindeki iç bağlantılar yazılımını siz uygun gördüğünüz şekilde düzeltirsiniz artık. Ben kanımca az çok belirteç koydum. İyi çalışmalar diliyorum. Kolay gelsin. --Bican 22:57, 26 Kasım 2009 (UTC)
    • İstek yapıldı Yapıldı Biraz geç olsa da, hepsi kontrol edildi ve hepsi de maddedeki çalışmaya katılmaya hazır. Tarafsız olmak adına çeşitli notlar da ekledin ya, ellerin dert görmesin Bican...--вяí¢αи76ileti 13:48, 30 Ocak 2010 (UTC)