Tartışma:12 hayvanlı takvim

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türk Takvimi olan madde adını değiştirdim.--Cansız 12:58, 18 Haziran 2006 (UTC)

Aslında Çin takvimi[kaynağı değiştir]

Bu takvimi Türkler de kullanmıştır. Ancak Çin kökenli olup Asya ülkelerde yaygındır. Bu başlığı mutlaka değiştirilmelidir. Bu takvimi icat eden Çinliler bile buna 'Çin takvimi' demiyorlar. O yüzden Türk takvimi demek çok yanlış oluyor. İyi çalışmalar. Takabeg 16:46, 6 Aralık 2007 (UTC)

Dolayısılya bu maddenin başlığı '12 Hayvanlı Takvim' olsun.

Ve yıl, ay, saat ve istikamet için kullanılmış ve hala kullanılmakta. Türkler ise bu sistemin sadece bir kısmını ödünç almıştı. Şimdilik '12 Hayvanlı Takvim' yaparak daha sonra içeriği zenginleşirse '12 Hayvanlı sistem' filan olsun. Doğru olan bu değil mi? Takabeg 16:57, 6 Aralık 2007 (UTC)

Kimse karşı çıkmadığına göre bağlığı değiştirilecektir. Teşekkür ederim. Takabeg 13:02, 16 Aralık 2007 (UTC)

İbrahim Kafesoğlu'nun Türk Milli kültürü kitabı 344 . sf .sına bakın. Yazar Eski Türk takvimi derken , islam kaynakları da Tarih-i Türki veya Sal-i Türki diyor. 12 Hayvanlı Eski Türk Takvimi demek daha doğru.

İbrahim Kafesoğlu Türk İslam sentezicidir. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 14:31, 21 Mart 2008 (UTC)

Tarihsel konularda tartışmaları, tarihçilerinin siyasi görüşüne göre yapacaksak, bunda kaybeden tarih olur. Kafesoğlu, çok iyi bir tarihçidir. Alanında önemli bir otoritedir. "On iki Hayvanlı Türk Takvimi" Çin'de kullanılıyor. Ancak bu, takvimin Çin kaynaklı olduğunu göstermez. Kaldı ki, "hayvan" figürü, bozkır kültürüne aittir.

ben lise 1 e gidiyorum ve ödev için burayı açtım kitabımda türklere ait bir takvim olarak gösteriyor.Türklere olan herşeyi çinlilere veya avrupalılara mal etmeyelim bu kadar ezik olmayalım

Zaten Takabeg ve onun gibilerine göre Türk diye birşey yok. Türkler 3. sınıf insanlar ve beyinleri hiçbirşeye çalışmaz. Dilleri de aslında başka uluslardan çalıntıdır. Zaten beyinleri çalışmaz ki icat yapsınlar... Allahım ya ne kadar ezik insanlar var şu ülkede. Kendi milletini hor gören ne kadar ezik var..

ben de bir yerden kopyaladım: ezik arkadaş için.

Tarih

Edouard Chavannes’in “Le Cycle turc des Douze Animaux 12 Hayvanlı Türk Takvimi”, adlı araştırmasına göre Asya’da kullanılan 12 Hayvanlı takvim Türklere ait bir takvim sistemiydidi ve Çinliler bu takvimi Türklerden almışlardı. Chavannes bu yüzden de araştırmasının adını 12 Hayvanlı Türk Takvimi koymuştur.

12 Hayvanlı TÜRK Takvimi

Türklere ait bir takvim sistemidir. Çinlilere TÜRK kökenli ÇU Hanedanı ile geçmiştir. Ord. Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan'ın "Türkler ve Kızılderililer" isimli eserini alıp okuyun. Oradan da bir çok kaynağa ulaşabilirsiniz. Örn: Prof. Dr. Osman Turan 'ın "12 Hayvanlı Türk Takvimi" eseri... Tarihle yaşıt bir medeniyete sahibiz ve lütfen Atalarınızın kültür mirasını bu kadar ucuza başka medeniyetlere satmayın. Biraz araştırın sonra yazın.


Bu takvimin Çinlere ait olduğunun söylenmesi doğru değildir. Alpaslan 15:25, 17 Mayıs 2010 (UTC)

Oniki hayvanlı Türk takvimi[kaynağı değiştir]

Bu madde içeriğine [http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Oniki_Hayvanli_T%C3%BCrk_Takvimi.jpg

Sıçan Yılı: Bu yılda ilk aylarda huzur, rahatlık ve zenginlik olur. Ama yılın sonbahar aylarında halk ve padişahlar arasında fitne olur. Bu yıla Sıçan yılı denmesinin sebebi sıçanlar çok olur ve buğdaylar yerler.

Sığır Yılı: Bu yılda yıldırımlar, gök gürültüleri, yağmurlar olur. Kışın çok fazla kar yağar ve kış uzun sürer. Buğday ve her çeşit meyve çok olur.

Kaplan Yılı: Bu yılda halk arasında düşmanlık ve adaletsizlik olur. Padişahlar arasında kavgalar olur. Kışlar kısa ve soğuk olur. Yiyecekler az olur. Irmaklarda çok su olur. Bu yılın diğer adı Pars yılıdır.

Tavşan Yılı: Bu yılda her tür nimet olur, halk arasında barış olur. Havalar güzeldir, halk arasında rahatlık olur.

Balık Yılı: Bu yılda halk arasında fitne, husumet ve savaş olur. Yazları yıldırım, gök gürültüsü ve yağmur olur, kışları kar ve tipi olur. Bu yılın diğer adı Nehak, Lu yılıdır.

Yılan yılı: Bu yılda yazın yağmur az, havalar kuru olur. Buğday az olur, çoğu yerde açlık ve pahalılık olur. Kışın kar az yağar, rutubet olur.

At Yılı: Bu yılın diğer adı yılkı yılıdır. Bu yılda hava ılık ve yağmurlu olur. Buğday ve meyveler boldur. Kışın fazla kar yağmaz. Halk ve padişahlar arasında savaş ve fitne çıkar. Dört ayaklı hayvanlara hastalık bulaşır.

Koyun Yılı: Bu yılda yaz sıcak olur, kış soğuk ve uzun geçer. Halk arasında zenginlik ve rahatlık olur. Padişahlar arasında savaş başladığı hâlde barış hemen sağlanır.

Maymun Yılı: Halk arasında düşmanlık ve kavga olur. Yazın yağmur, kışın kar çok olur. Halk arasında hastalıklar yayılır. Deve ve yılkı hayvanları hastalığa yakalanır. Bu yılın diğer adı besin yılıdır.

Tavuk Yılı: Bu yılda yaz yağmurlu ve sıcak geçer, Kış karlı ve soğuk olur. Buğday ve meyveler çok olur. Darı, karabuğdaylar erken dikilmelidir.

Köpek Yılı: Bu yılda yazın yağmurlar az olur, Kış yumuşak geçer. Buğdaylar az olup, fiyatlar pahalı olur. Meyveler ucuz olur. Halk arasında ölümler çok olur.

Domuz Yılı: Bu yılda yaz yağmurlu, kış uzun ve soğuk olur. Buğday çok ve ucuz olur. Padişahlar arasında savaş ve çatışmalar olur. Halk arasında geçimsizlik olur. Afetler meydana gelir.

On iki hayvanlı Türk takvimi: 12 Hayvanlı Türk Takvimi, 12 yılın 5 katı olan 60 yıllık devreleri ile Göktürkler’de, Uygur Türkleri’nde, Tuna Bulgarları’nda, İtil Bulgarları’nda ve daha önceleri de büyük ihtimalle Hun Türkleri’nde kullanılmış olup, Türkler arasında çok yaygın bir sistem olmuştur. Göktürk Yazıtları, Uygur kitap ve hukuk belgeleri, Tuna Bulgarları’nın yazıtları, Bulgar Hakanları Listesi bu takvimle tarihlendirilmiştir. Hatta Manas Destanı’ndaki bazı olaylar bile On İki Hayvanlı Türk Takvimi ile tarihlendirilmiştir.


Tarih: Edouard Chavannes’in “Le Cycle turc des Douze Animaux 12 Hayvanlı Türk Takvimi” adlı araştırmasına göre Asya’da kullanılan 12 Hayvanlı takvim Türklere ait bir takvim sistemiydidi ve Çinliler bu takvimi Türklerden almışlardı. Chavannes bu yüzden de araştırmasının adını 12 Hayvanlı Türk Takvimi koymuştur.


Kaynakça http://www.etkinforum.com www.kazakturklerivakfi.org (12 havanlı Türk takvimi, Tarih) http://www.forumselcuk.com (Görsel) http://ctlefatihaktarma.blogcu.com (Yılların özellikleri) 46.197.116.207 09:00, 18 Aralık 2011 (UTC)


Notlar kısmının ikinci maddesinde yanlış bilgi verilmiştir.[kaynağı değiştir]

2.(Ul) kökünden türemiştir. Yüce, büyük, aşkın, görkemli demektir. Ululamak, saygıyla anmak demektir. Ayrıca ulumak sözcüğü de kurdun kutsallığı ile alakalıdır. Tunguz ve Mançu dillerinde Ula şeklinde yer alır ve iyilik ifade eder. Bazı Türk lehçelerinde Çince kökenli Lu (ejderha) sözcüğünün Uluğ/Ulu şeklinde söylenmesi ise tesadüfi olsa bile aynı zamanda bu varlığa yönelik algıyla da bağlantılı görünmektedir. Şeklinde yazılıdır. Burada hata yapılmıştır lütfen düzeltiniz.

Yanlış Bilgi[kaynağı değiştir]

Lu, Ejderha değil balık anlamındadır. Bu bilginin düzeltilmesini rica ediyorum. Ahmet Mert Götürler

Türk Takvimi Çevirici[kaynağı değiştir]

bağlantısını eklediğim Türk takvimi çevirici faydalı bir uygulamadır.

Anlamsız bağlantılar dururken kaldırılması şaşırtıcı.