Tartışma:Özyönetim

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

KCK'nin özyönetim ilanının gerçek olup olmadığı[kaynağı değiştir]

Maddede bir tartışma söz konusu. Hatta geri alma nedeni olarak "Ben de şahsen özyönetim ilan ettim. Onu da yazalım mı ?" şeklinde bir yaklaşım dahi söz konusu. @Eldarion adlı kullanıcının Viki'de kayda değer bir kuruluş ya da bir kişi olduğu durumunu ve ilan ettiği durumu yaklaşımını bir kenara bırakırsak tartışmalı metin şöyle;

2015 yılında Türkiye'nin doğusunda bulunan birçok il ve ilçelerde özyönetim adında bir yönetim modeli ilan edilmiştir. Kürdistan Topluluklar Birliği'nin (KCK) de destek verdiği olaylar neticesinde oluşan şehir çatışmaları (örneğin 2015 Şırnak ayaklanması) halen devam etmektedir.

Metin şu kaynakla da destekleniyor. Kişiye özel ve geçerli olmayan özyönetimin ve "gerçek özyönetim" tabirinin açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bu iki ifade ne demektir?

Bilgi tahribatı söz konusu olduğunu düşünmekteyim. İlgili kaynakta "Özyönetim" adında bir modelin adı konularak ilan edildiği geçmekte. Fakat "gerçek olanın" ne olduğuna dair bir tartışma yürütülmek istenmekte. Bu söylenilen iddianın açıklanması gerekmektedir. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:06, 10 Ocak 2016 (UTC)

Ortada herhangi bir tartışma yoktur. Propaganda yapmak için başka ortamları kullanmanızı tavsiye ederim. Eldarion 19:11, 10 Ocak 2016 (UTC)
Kendim de bir akademisyen olarak, bilgi birikimimiz ve kaynak alıntılarımızla ansiklopedik ve bilimsel katkılar yapmaya çalışmaktayız, kişisel olarak verilen bu söyleme yanıt vermem ve tartışmaya bu yönden devam etmem ilgili yönetmelikler gereği yanlış bir yöntemdir. Yukarıda söylediğim olgular hala açıklanmayı beklemekte. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:20, 10 Ocak 2016 (UTC)
Vikipedi bir ansiklopedidir. Şahısların kişisel yorumları ansiklopedilerde yer almazlar. Eldarion 19:28, 10 Ocak 2016 (UTC)
Benim itirazım da zaten tam bu yönde, kişisel olarak bir görüşün yansıtılması söz konusu: gerçek olan ve olmayan. Kaynak var ise bu durumu oradan okumalıyız. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:44, 10 Ocak 2016 (UTC)
Burada maddenin özünden uzaklaşıldığını düşünüyorum. Madde pratikte uygulanmış özyönetim uygulamalarını anlatmakta. KCK' nın ilan ettiği özyönetimin ne olduğu belli değil. Pratikte de o ya da bu şekilde uygulanmıyorda. Bence maddenin anlatımının daha da zenginleştirilmesi gerekirken maddeye hızlıca bu tip eklemelerin yapılmasını anlamlı bulmuyorum.--Muratero 20:46, 10 Ocak 2016 (UTC)
Özyönetim ifadesinin tanımı maddede işçi kooperatifleri, işçi konseyleri, katılımcı ekonomi ve işyerinin patronsuz çalıştırıldığı benzer oluşumlarda kullanılan karar alma modelidir. olarak belirtilmiştir. Herhangi bir kaynağa dayanmayan bu ifadenin daha bilimsel tanımları için İspanyolca ve Almanca maddesine göz atılabilir. Şurada yazılan KCK Sözleşmesi'nde "Öz güç ve öz yeterlilik" kavramları bizzat geçmekte. Söz konusu çıkartılan öğelerin bu madde ile ilişkili olduğunu hala düşünmekteyim, zira 2-3 cümlelik baştan savma açıklamalarla (Ben de şahsen özyönetim ilan ettim. Onu da yazalım mı ? gibi) çıkarılan öğeler mevcut. --Ahmet Turhan (mesaj) 00:01, 12 Ocak 2016 (UTC)
Sonuç olarak KCK' nın uyguladığı bir özyönetim yok. KCK gibi bir sürü örgütün buraya model açıklamalarını yazmaya kalksak bu madde ne kadar çok olurdu bir düşünün. Benim görüşüm uygulamaya girmiş özyönetim modellerinin maddede yer alarak açıklanması şeklindedir.--Muratero 09:39, 12 Ocak 2016 (UTC)
Eklenen içerik şöyle idi; "2015 yılında Türkiye'nin doğusunda bulunan birçok il ve ilçelerde özyönetim adında bir yönetim modeli ilan edilmiştir." Yani olay güncel bir olgu şeklinde sunulmuştu, örgüt uyguluyor şeklinde değil. Nitekim Ağustos 2015'ten bu yana birçok ilçede bu sebebin merkezini oluşturduğu olaylar halen devam etmekte. Uygulanır/uygulanmaz, doğru/yanlış, o bizim konumuz değil. 2015 Şırnak ayaklanması olduğu üzere güncel durumu ve siyaseti hala meşgul eden bir konu. Benim görüşüm ise uygulama iddiasıyla açıklanan öğeler de maddede yer almalı, çünkü maddede geçtiği aynı ismiyle uygulanmasının istenildiği örnekler var. --Ahmet Turhan (mesaj) 09:46, 12 Ocak 2016 (UTC)