Tanrının Zırhı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tanrının Zırhı
Armour of God
Tanrının Zırhı film posteri
Yönetmen
Yapımcı
Yazar
Oyuncular
Müzik
  • Michael Lai
  • Tang Siu Lam
Görüntü yönetmeni
KurguPeter Cheung
Stüdyo
Dağıtıcı
Çıkış tarih(ler)i16 Ağustos 1986 (1986-08-16) (Japan)
21 Ocak 1987 (1987-01-21) (Hong Kong)
9 Haziran 1988 (1988-06-09) (Avustralya)
14 Eylül 1999 (1999-09-14) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre97 dakika
ÜlkeHong Kong
DilKantonca
HasılatUS$16 milyon (tahmini)

Tanrının Zırhı (İngilizceː Armour of God) (Big Brother Dragon, Little Brother Tiger), başrolde de rol alan Jackie Chan tarafından yazılan ve yönetilen, 1986 yapımı bir Hong Kong aksiyon - komedisidir Filmin başrollerini Alan Tam, Lola Forner ve Rosamund Kwan paylaşıyor.[1][2][3]

Film, Chan'in dövüş sanatlarını, komedisini ve gösterilerini Indiana Jones tarzı bir macera filmi temasıyla birleştiriyor Film, Bir kült klasiği olarak kabul edilir. Chan, bu filmde nispeten rutin bir gösteri sırasında ölüme en çok yaklaştığı an oldu; Bir çıkıntıdan bir ağaca atladı ama yakaladığı dal kırılarak Chan'ın yere düşmesine ve kafatasının kırılmasına neden oldu.[4][5]

Film $16,300,000 hasılat elde ederek o dönemde Hong Kong'da, Asya ve Avrupa'daki gişede en çok hasılat yapan film oldu. Bunu 1991'de Armor of God II: Operation Condor ve 2012'de CZ12'nin devamı izledi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Jackie, namı diğer "Asyalı Şahin", maceracı ve hazine avcısı olan eski bir müzisyendir. Bir Afrika kabilesinden başarıyla bir kılıç çaldıktan sonra, silahı Kont Bannon'un güzel kızı May Bannon tarafından önce açık artırmaya çıkarır.

Jackie, eski grup arkadaşı Alan ile yeniden bir araya gelir Alan, kız arkadaşı Lorelei'nin, Jackie'nin hizmetlerini almanın bir yolu olarak kötü bir dini tarikat tarafından kaçırılması nedeniyle ondan yardım ister. Tarikat, "Tanrının Zırhı" adı verilen efsanevi bir zırhın iki parçasına sahiptir ve Jackie'nin, kılıç da dahil olmak üzere kalan üç zırh parçasını onlara getirmesini istemektedir. Jackie ve Alan, üç zırh parçasına sahip olan Kont Bannon'la bir anlaşma yaparlar: Lorelei'yi kurtarma maceraları için zırh parçalarını, May'in onlara eşlik etmesi koşuluyla Kont için zırhı tamamlama sözüyle ödünç alacaklardır.

Jackie, Alan ve May, tarikatın manastırını bulmak için Yugoslavya'ya gider. Saklandığı yere sızarlar ve tarikat liderlerinin onların gelişini beklediklerinden ve emirlerini yerine getirmek için beynini yıkadıklarından habersiz Lorelei'yi gizlice kurtarırlar. May'in huzurevinde Lorelei, Alan'ı uyuşturur ve ona üç zırh parçasını çaldırır. Jackie gizlice manastıra geri döner ve arkadaşlarını kurtarır. Alan ve Lorelei kaçarken Jackie, bir mağarada Tanrı'nın Zırhını keşfetmeden önce tarikat üyelerine karşı dövüşür. Zırhı alma şansı bulamadan önce, dört kadın suikastçısını maceracının üzerine salan Büyük Büyücü ile karşılaşır. Yüksek topuklu ayakkabılarını zayıf yönleri olarak kullanan Jackie, zorlu bir dövüşte suikastçıları yener. Jackie daha sonra Büyük Büyücü'nün diğer adamları tarafından kuşatılır, ancak ceketinin altında dinamit çubuklarıyla dolu yeleğini çıkarır ve manastırla birlikte kendisini havaya uçurmakla tehdit eder. Birkaç blöften sonra, dikkatsizce fitili yakar ve dinamit çubuklarını fırlatır, manastır hızla çökmeye başlarken, tüm tarikatı ve Tanrı'nın Zırhını gömerken canını kurtarmak için koşar. Bir mağaradan dışarı koşar ve Alan, Lorelei ve May'in gemide olduğu bir sıcak hava balonunu görür Jackie, cesur bir hareketle mağaradan temel atlayışı yapar ve balonun tepesine iner.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Armor of God, o zamanlar Yugoslavya olan bazı yerlerde çekildi: Zagreb (Dolac Merkez Pazarı), Yukarı şehir, Trnje (o zamanlar tamamlanmamış olan Hırvat Radyo Televizyonu binasının yakınında), Hırvatistan, dar koridorlar ve Motovun kalesinin ana kapısı ve Postojna, Slovenya yakınlarındaki Predjama Kalesinde çekimler yapıldı. Çekimler ayrıca Graz, Avusturya, Fransa, İspanya ve Fas'ta da yapıldı Açılış sekansının çekimleri sırasında bir sahnede Jackie Chan'in duvardan ağaç dalına atlaması gerekiyordu. İlk çekim planlandığı gibi gitti ancak Chan sahneyi yeniden çekmek konusunda ısrar etti. İkinci denemesinde dal kırıldı ve 5 metre yükseklikten aşağıya düştü. Kafası bir kayaya çarptı, kafatası çatladı ve bir kemik parçası beyninin içine doğru ɡirdi. Chan hastaneye kaldırıldı ve sekiz saat süren bir ameliyata alındı. Sonuç olarak artık kafasında plastik tıkaçla dolu kalıcı bir delik var ve sağ kulağında hafif işitme kaybı oluştu.[4][5] Kazanın ardından yönetmen olarak aktör Eric Tsang göreve başladı[6] Kazanın görüntüleri filmin bitiş jeneriğinde gösteriliyor.

Sıcak hava balonu atlayışını çekerken Chan, filmde görüldüğü gibi uçurumdan atlamak yerine uçaktan paraşütle atladı ve balonun tepesine indi. BASE atlama deneyimi olmadığı için ekip, onun uçurumdan atlama görüntüsü için onu bir tele bağladı.[5]

Gösterime girmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Armor of God, 1986'nın ortalarında,[7] 16 Ağustos 1986'da Japonya'da piyasaya sürüldü.[8] Film, 21 Ocak 1987'de Hong Kong'da gösterime girdi.[9]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, on incelemeye göre Rotten Tomatoes'da %70 onay oranıyla olumlu eleştiriler aldı.[10][11][12]

2014 yılında Time Out, en iyi aksiyon filmlerini listelemek için birçok film eleştirmeni, yönetmen, oyuncu ve dublör oyuncusuyla anket yaptı[13] Armor of God bu listede 81. sırada yer aldı.[14]

Sürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Asya'da, filmin bazı versiyonlarında son jenerik sırasında Alan Tam'ın "Lorelei" şarkısı çalarken, diğerlerinde Jackie Chan'in "Flight of the Dragon (aka High on High)" şarkısını söylemesi vardı. Tam ve Chan, her iki şarkıyı da Kantonca ve İngilizce olarak kaydettiler ve bunların İngilizce versiyonları, dışa aktarılan İngilizce dublarda yer aldı.

Miramax versiyonunda aşağıdakiler dahil dokuz dakikalık kesintiler yapıldı:

  • Jackie'nin grubu The Losers'ın konser sahnesi.
  • Jackie'nin rüya sahnesi.
  • Fahişe kılığına giren May'in, kendisiyle yatmak isteyen bir keşişle karşılaştığı sahne.
  • Alan'ın May'in odasında saklandığı şakşak sahnesinin genişletilmiş versiyonu. Sahnede ayrıca Jackie'yi baştan çıkarmaya çalışan beyni yıkanmış Lorelei de yer alıyor.

Aynı kesintiler İspanya Bölge 2 sürümünde de görüldü, ancak Hong Kong, Avustralya ve Avrupa'nın geri kalanındaki DVD sürümleri kesilmedi.

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1988 Hong Kong Film Ödülleri
    • Adaylık: En İyi Aksiyon Koreografisi ( Jackie Chan Dublör Takımı, Lau Kar-wing, Danny Yuen)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Crow, Jonathan. "Armour of God". Allmovie. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  2. ^ Armour of God at HKMDB
  3. ^ Armour of God at chinesemov.com
  4. ^ a b Jackie Chan. "Jackie's Aches and Pains: It Only Hurts When I'm Not Laughing". Random House. Erişim tarihi: 19 Aralık 2012.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "I Am Jackie Chan" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  5. ^ a b c "Jackie Chan's Craziest Moments". Empire. Erişim tarihi: 17 Aralık 2012.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Empire Magazine" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  6. ^ "Armour of God". TV Guide. Erişim tarihi: 10 Aralık 2014. 
  7. ^ Charles, 2000. p.15
  8. ^ "【ジャッキーチェン興行成績】 第12回:日本での興行収入". KungFu Tube (Japonca). 2012. Erişim tarihi: 30 Kasım 2018. 
  9. ^ "Armour of God". Hong Kong Film Archive. 2 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2013. 
  10. ^ Gates, Anita (18 Temmuz 1997). "Jackie Chan And Babes Fight Nazis". The New York Times. Erişim tarihi: 30 Ocak 2011. 
  11. ^ Thomas, Kevin (12 Mart 1994). "MOVIE REVIEW: 'Armour of God': Chan as an Adventurer for Hire". Los Angeles Times. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2012. 
  12. ^ "Armour of God (Long xiong hu di) (Operation Condor 2) (1987)". Rotten Tomatoes. Erişim tarihi: 29 Mart 2015. 
  13. ^ "The 100 best action movies". Time Out. Erişim tarihi: 7 Kasım 2014. 
  14. ^ "The 100 best action movies: 90–81". Time Out. Erişim tarihi: 7 Kasım 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]