İçeriğe atla

Tabutta Rövaşata

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tabutta Rövaşata
"Tabutta Rövaşata" film afişi
YönetmenDerviş Zaim
YapımcıEzel Akay
SenaristDerviş Zaim
OyuncularAhmet Uğurlu
Tuncel Kurtiz
Ayşen Aydemir
MüzikBaba Zula
Yansımalar
Görüntü yönetmeniMustafa Kuşçu
KurguMustafa Preşeva
Stüdyoİ.F.R.
Türüdram
Yapım yılı1996, Türkiye
Çıkış tarih(ler)iTürkiye 15 Kasım 1996
Süre76 dakika
DilTürkçe
Diğer adlarıSomersault in a Coffin

Tabutta Rövaşata, 1996 yapımı bir Derviş Zaim filmi. Başrolü Ahmet Uğurlu'nun üstlendiği film, Rumeli Hisarı'nda yaşayan evsiz barksız bir adamın hüzünlü hikâyesini konu edinir. Filmde ülkede yaşanan genel ekonomik sıkıntılar ve süregelen zorlu yaşam koşulları kentli-yoksul kesimin öncüsü olarak Mahsun karakteriyle işlenir.[1] Tabutta Rövaşata En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu ve En İyi Erkek Oyuncu ile dördü Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden olmak üzere 12 ödül kazandı.

Araba sevdalısı bir otomobil hırsızının hüzünlü öyküsü. Rumeli Hisarı'nı mesken tutan Mahsun (Ahmet Uğurlu), evsiz-barksız işsiz ve kimsesi olmayan bir garibandır. Tüm dostları balıkçılardır. Sabahçı kahvesindeki çay borçlarına kadar her şeyine balıkçı dostlarından Reis'in (Tuncel Kurtiz) sahiplendiği Mahsun, otomobil çalarak yaşamını sürdürür. Yaşamındaki tek tutkusu arabalardır. Geceleri çaldığı arabaları sabaha dek gezdikten sonra yerlerine bırakır. Çoğu zaman da onları garip bir coşkuyla, okşarcasına yıkayıp temizleyerek aldığı yere geri bırakır.

Yine Reis'in sayesinde sandalyeler üzerinde uyuklamaktan kurtulur ve kahvenin tuvaletine bakma işini üstlenir. Bir gün, kahveye gelen eroin bağımlısı kıza (Ayşen Aydemir) aşık olur. Birden dünyası değişen Mahsun, hiçbir karşılık beklemeden, yatacak yeri olmayan kıza odasını açar. Ne var ki beyazcı kız, eroin almak için bedenini, bu açılan odada erkeklere satarak Mahsun'un saf dünyasında bir düş kırıklığı yaratacaktır.

Son derece düşük bir bütçeyle tamamlanan "Tabutta Rövaşata", yönetmen Derviş Zaim, görüntü yönetmeni Mustafa Kuşçu, yapımcı Ezel Akay, kurgucu Mustafa Preşeva'nın, set işçileri ve oyuncularla hep birlikte büyük bir dayanışmayla, yokluklar içerisinde ve amatör bir ruhla toplam 24 günde çekildi. Belgesel yönetmeni Süha Arın'dan ödünç alınan bir film kamerası kullanıldı. Kısıtlı sayıdaki negatif filmi yönetmen kendi parasıyla satın aldı. Negatif miktarı kısıtlı olduğu için toplam 4 saatlik çekim yapılabildi. Bu kurguda 1.5 saate indirgendi. Filmin uzun tutulan ön hazırlıkları sırasında en ince detaylara kadar planlamalar yapıldığı ve çekim mekânlarının birbirlerine yakın olmaları sağlandığı için çekimleri 24 gün gibi kısa bir sürede bitirmek mümkün oldu. Post prodüksiyon işleri İstisnai Filmler (IFR) şirketine yaptırıldı. Bütün bu nedenlerle film 'bütçesiz'' bir film olarak nitelendirilmiştir.[2]

  1. ^ Kent içinde Dışlanmış Bir Garip 'mahzun' hikayesi. (n.d.). Retrieved May 11, 2022, fromhttps://www.researchgate.net/publication/321882666_Kent_Icinde_Dislanmis_Bir_Garip_'Mahzun'_Hikayesi 11 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Türk sinemasında yeni projeler". Sinema dergisi. Cilt 28. Haziran 1996. s. 63. 
Ödüller
Önce gelen:
Böcek
Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film Ödülü
1996
Sonra gelen:
Hamam