Kader (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kader
Kader afişi
YönetmenZeki Demirkubuz
YapımcıZeki Demirkubuz
SenaristZeki Demirkubuz
OyuncularVildan Atasever
Ufuk Bayraktar
Engin Akyürek
Müge Ulusoy
Mustafa Uzunyılmaz
Ozan Bilen
Neriman Uğur
MüzikEdward Artemiyev
Görüntü yönetmeniZeki Demirkubuz
Sanat yönetmeniGüneş Çoban
TürüDram
Yapım yılı2006, Türkiye
Çıkış tarih(ler)iTürkiye 17 Kasım 2006
Süre103 dk.
DilTürkçe
Diğer adlarıDestiny, Schicksal

Kader, 2006'da Zeki Demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı dram filmidir. Başrollerinde Vildan Atasever, Ufuk Bayraktar, Engin Akyürek, Müge Ulusoy ve Ozan Bilen oynamıştır. Kader "En iyi film" Altın Portakal ve Altın Lale Ödüllerini kazandı.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Bekir (Ufuk Bayraktar) Uğur'a (Vildan Atasever), Uğur Zagor'a (Ozan Bilen), Zagor ise suç işlemeye aşıktır. Durum bu haldeyken Zagor hapisten çıkar. Boğucu ve sıcak bir yaz gecesi aksilikler birbirini takip edince Cevat (Engin Akyürek) ile Zagor karşı karşıya gelir. Zagor Cevat'ı gözünü kırpmadan öldürüp kaçar. Aynı gece Uğur'da kaybolur. Bu cinayet ve ardından Uğur'un Zagor'la birlikte kayboluşu, o güne kadar Cevat'ın koruması altında yaşayan genç anne (Müge Ulusoy), felçli baba (Mustafa Uzunyılmaz) ve küçük erkek kardeş için zor, karanlık günlerin habercisi olsa da, Uğur'a delicesine âşık olan Bekir'in kurtuluş umudu gibidir. Ailesinin bulduğu bir kızla evlenip, yeni bir yaşama başlar. Ama aylar sonra, Zagor'un İzmir'de iki polisi öldürüp yakalanmasıyla Uğur'a ulaşmak için yeni bir umut belirince, bu acımasız aşkın peşinde yıllar yılı sürecek amansız bir takip başlar. Taşra pavyonlarında, üçüncü sınıf otel odalarında, esrar alemlerinde Uğur'un izini sürmeye başlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular Canlandırdıkları Roller
Zeki Demirkubuz Mehmet
Ufuk Bayraktar Bekir
Engin Akyürek Cevat
Vildan Atasever Uğur
Müge Ulusoy Uğur'un Annesi
Ozan Bilen Zagor
Erkan Can İrfan
Mustafa Uzunyılmaz Uğur'un Babası
Çağlar Çorumlu Kamil
Settar Tanrıöğen Bekir'in Babası
Güzin Alkan Emine
Nurhayat Kavrak
Abdullah Demirkubuz Muzo
Alper Kul Kader
Volga Sorgu
Helin Avşar
Emre Koç
Serkan Çetinkaya
Müfit Aytekin Cemil
Engin Günaydın
Zeynep Tokuş
Serdar Orçin
Demir Karahan
Emrah Elçiboğa
Ahmet Fırat

Çekildiği Yer[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin sahneleri Konak ve Kars Belediyelerinin yardımlarıyla İzmir ve Kars illerinde çekimleri tamamlandı.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kader, Zeki Demirkubuz'un 1997 yapımı ikinci filmi Masumiyet'in kahramanları Uğur ve Bekir'in geçmişlerini anlatmaktadır. Kader'in hikâyesi, Bekir karakterini oynayan Haluk Bilginer'in Masumiyet'teki yaklaşık 10 dakika süren monoloğuna dayanmaktadır.
  • Masumiyet'i daha önce çekmiş olmasına rağmen, Demirkubuz, ilk olarak Kader'in senaryosunu yazmıştır.
  • Kader ve Masumiyet aynı hikâyenin farklı zamanlarını anlatsa da uyuşmayan bazı şeyler vardır. Mesela Kader filminin hikâyesi Kars'ta biter ancak Masumiyet filminde Diyarbakır olarak geçmektedir. Kader filminde Bekir'in evlendikten sonra iki çocuğu olduğundan bahsedilse de Masumiyet filminde Bekir'in çocuğu yoktur.
  • Aynı karakterlerin hayatlarının farklı dönemlerini çekmesine rağmen Zeki Demirkubuz, aynı karakterleri canlandıran oyuncular arasında fiziksel benzerlik gözetmediği gibi, Kader, dönem olarak 1980 yılı civarında değil, günümüzde geçmektedir.
  • Kader, Uçurtmayı Vurmasınlar filminde küçük Barış'ı canlandıran Ozan Bilen'in (Zagor), yetişkin oyuncu olarak Sır Çocukları'ndan sonra oynadığı ilk filmdir.
  • Bekir'in Zagor'un işlediği cinayetleri televizyonda gördüğü sahnedeki haber spikerini, yönetmen Zeki Demirkubuz'un eşi Nurhayat Kavrak canlandırmıştır.
  • Bekir'in televizyon izlediği bir sahnede, Uğur'u canlandıran Vildan Atasever'in bu filmde rol almadan önce oynadığı Kadın İsterse dizisinin sesleri duyulmaktadır.
  • Bekir ve Uğur'un İzmir'de Paris Gazinosundan çıkıp pansiyona vardıklarında Erkan Can'ın oynadığı otelci İrfan ve diğer otel sakinlerini, Masumiyet filmini(Derya Alabora ve Haluk Bilginer'in sesleri duyulur) izlerken buluruz.
  • Zeki Demirkubuz'un klasik cameo görüntülerinden birisine filmde gene rastlarız. İlk filmde (Masumiyet) otelde televizyon izleyen adam olarak görünen Demirkubuz, bu filmde de Pavyon sahibi adam olarak görünmüştür.
  • Film, Masumiyet filminde efsaneleşen bozuk kapı sahnesiyle son bulur.
  • Filmdeki Bekir karakteri isim belirtmeden Nuri Bilge Ceylan'ın İklimler filminde taksi şoförü olarak karşımıza çıkar.
  • Masumiyet filminde Güven Kıraç'ın canlandırdığı Yusuf karakterinin giydiği kahverengi ceket, Kader filminde Bekir'in eczane aradığı kısımda giydiği cekettir.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller
Önce gelen:
Türev
Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film Ödülü
2006
Sonra gelen:
Yumurta