Tabak (yemek)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pulao Mangsho, Bangladeş ve Batı Bengal, Hindistan'dan geleneksel bir Hint pulao yemeği, çeşniler ve yoğurt ile.
Bir tabakta Çin kızarmış pilav yemeği.

Gastronomide yemek tabağı, "farklı bir ürün veya çeşitli yiyecekle"[1] yemeye veya servis edilmeye hazır belirli bir yemek hazırlığıdır.

Yemek sofrada servis edilebilir veya kişi elinde yiyebilir.

Yemek hazırlamak için verilen talimatlara tarif denir.

Bazı yemekler, örneğin ketçaplı sosisli sandviçin yemeye hazır iki yiyeceğin basitçe birleştirilmesiyle yapıldıkları için yemek kitaplarında nadiren kendi tarifleri bulunur.

Adlandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Pek çok yemeğin sauerbraten gibi belirli adları vardır bazılarının ise "ızgara kaburga" gibi tanımlayıcı adları vardır. Birçoğu, bazen Boston kuru fasulyesi veya bistecca alla fiorentina gibi o yerle belirli bir ilişki nedeniyle adlandırılır. Bazen de yerle ilgisi yoktur: haşlanmış yumurta Florentine, esasen " ıspanaklı haşlanmış yumurta" anlamına gelir.[2] Bazıları belirli kişiler için adlandırılmıştır:

  • Onurlandırmak için: örneğin, adını 18. yüzyılda Fransız gurme ve ünlü siyasi figür Jean Anthelme Brillat-Savarin'den alan Brillat-Savarin peyniri[3]
  • Yemeğin kendisine hazırlandığı ilk kişiden sonra: 1934'te Japonya'da Rus opera sanatçısı Feodor Chaliapin'in emriyle yapılan Chaliapin bifteği[4][5]
  • Mucit adının ya o kişi tarafından verilmiş olması ya da yemek mucidin mutfağında yaratıldığı için.

Bazı yemeklerin yaratılışlarıyla ilgili birçok hikâyesi vardır ve bu bazen yemeğin adının gerçek kökenini bilmeyi zorlaştırabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ OED
  2. ^ 'Oeufs pochés Florentine'/Poached eggs with cheese sauce and spinach, p.138 in Practical Cookery, by Victor Ceserani and Ronald Kinton, 10th ed. Hodder Education, 2004.
  3. ^ Les Traditions fromagères en France. Versailles: Quae. 2006. ss. 82-83. ISBN 2759200175.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "帝国ホテル生まれのシャリアピンステーキ" [Chaliapin steak we served for Feodor Chaliapin at the Imperial Hotel] (Japonca). the Imperial Hotel. 2 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016. 
  5. ^ "帝国ホテル伝統のシャリアピン・ステーキ" [recipe for Chaliapin steak made at the Imperial Hotel] (Japonca). U.S. Meat Export Federation. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016.