TOEFL

Vikipedi, özgür ansiklopedi
BELIT sınav sonuçlarıyla TOEFL karşılaştırması.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language, Türkçe: Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı), standart Amerikan İngilizcesini üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme yeteneğini ölçen bir sınavdır. Pek çok Amerikan ve İngilizce eğitim veren üniversite başvuruculardan bu sınavı ister. Dünyanın çoğu ülkesinde yılda birkaç kere verilen bu sınavı ABD'de Educational Testing Services şirketi düzenler.[1] Test, 190'dan fazla ülke ve bölgede 11.000'den fazla üniversite ve diğer kurum tarafından kabul edilmektedir. TOEFL, IELTS, Duolingo English Test, Cambridge Assessment English ve Trinity College London sınavları da dahil olmak üzere dünya çapındaki birçok önemli İngilizce dil sınavından biridir. ETS, kurumlara bağımsız olarak gönderilen ve sınavı takip eden iki yıl boyunca geçerli olan resmi puan raporları düzenler.[2]

Sınavın biçimi ve içeriği[değiştir | kaynağı değiştir]

Nerede yapıldığına bağlı olarak sınav, aşağıdaki üç biçimden birinde olabilir:

  1. Bilgisayarlı test (TOEFL® CBT), dört bölümden oluşur. Bu bölümler okuduğunu anlama, gramer bilgisi, dinlediğini anlama ve yazma yeteneklerini değerlendirir. Dinleme ve gramer bilgisi bölümlerindeki soruların güçlüğü, verilen cevapların doğruluğuna bağlı olarak bilgisayar tarafından sınav boyunca ayarlanır. İnternet üzerinde test uygulamasının başlaması ile bilgisayarlı test uygulaması sona ermiştir.
  2. Yazılı test (TOEFL® PBT), İnternet üzerinden testin verilemediği sınav merkezlerinde ya da İnternet üzerinden testi tercih etmeyenlere seçenek sağlamak amacıyla verilir. Bu test de bilgisayarlı testin sınadığı alanları sınar, ama bilgisayarlı testten daha çok sayıda soru içerir ve yazılı kısmın puanı test kısmından ayrı değerlendirilir.
  3. İnternet üzerinden test (TOEFL® iBT), 2006 yılından beri uygulanmaktadır. Bu sınav biçiminde dil bilgisi bölümü kaldırılmış; ama yeni olarak bir konuşma yeteneği bölümü eklenmiştir. Dört bölümden oluşur: Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2023. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]