İngilizce konuşan nüfusa göre ülkelerin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2014 itibarıyla bağımsız ya da bağımlı ülkelere göre İngilizce konuşanların yüzdesi [a].
  90–100%
  60–90%
  40–60%
  20–40%
  0.1–20%
  1. ^ "ikinci dil olarak" konuşanları içerir

Aşağıdaki liste, hem anadili hem de ikinci dil olarak İngilizce konuşanlar hakkında bilgiler de dahil olmak üzere, ülkeye göre İngilizce konuşan nüfusu içerir.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Uygun nüfus Toplam İngilizce konuşan Birinci dil olarak Ek dil olarak[1] Notlar
No. % No. % No. %
 Amerika Birleşik Devletleri 331,002,651 (2020) 316,107,532 (2020) 95.5 258,513,070 (2020) 78.10 57,594,462 17.4 Rakamlar, 5 yaş ve üstü kişiler için ABD Nüfus Sayım Bürosu tarafından 2011-2015 Amerikan Toplumu Araştırması 5 yıllık tahminlerinden alınmıştır. Toplam İngilizce konuşanlar, evde İngilizce konuşan (yani birinci dil olarak) veya evde başka bir dil konuştuğunu bildiren ancak İngilizceyi "çok iyi" veya "iyi" konuşabilen (yani ek bir dil olarak) kişilerdir.[2]
 Hindistan 1,368,737,436 (2011) 194,086,968 (2012) 14.18 (2012) 821,245 0.06 166,438,472 12.16 2001 Nüfus Sayımı rakamları ve birinci, ikinci ve üçüncü diller. İngilizce birinci dil olarak sadece 821.245 kişi tarafından, ikinci dil olarak 105.455.385 kişi tarafından ve 60.983.087 kişi tarafından üçüncü dil olarak konuşulmaktadır.[3][4]
 Nijerya 206,200,000 (2020) 178,198,040 (2020) 86.42 37,157,240 18.02 141,040,800 68.4 İngilizce, konuşulan birçok farklı dil nedeniyle ülkede en yaygın dildir. İngilizce, çoğu vatandaş için birinci veya ikinci dildir. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Filipinler 110,000,000 64,025,890 58.2 36,935 0.04 63,988,955 63.72 Toplam nüfus: Nüfus Sayımı 2010. Toplam konuşmacıların oranı: Sayım 2000, Şekil 7. 5 yaş ve üzeri 66,7 milyon kişinin %63,71'i İngilizce konuşabiliyor. Anadili konuşanların oranı: 1995 Nüfus Sayımı, Andrew Gonzalez tarafından "Filipinler'deki Dil Planlama Durumu", Journal of Multilingual and Multicultural Development, 19 (5&6), 487–525, s. 492: O zamanki 68,4 milyon insanın %0,04'ü anadili İngilizce idi. (1998). "5 yaş ve üzerindeki her 10 kişiden altısı İngilizce bilmektedir (%63,71)."[5] Anadili konuşanların oranı: 1995 Nüfus Sayımı, Andrew Gonzalez tarafından "Filipinler'deki Dil Planlama Durumu", Journal of Multilingual and Multicultural Development, 19 (5&6), 487–525, s. 492: O zamanki 68,4 milyon insanın %0,04'ünün anadili İngilizce şeklinde yorumlanmıştır (1998).[6] "5 yaş ve üzerindeki her 10 kişiden altısı İngilizce bilmektedir (%63,71)."[7]
 Birleşik Krallık 64,000,000 62,912,000 98.3 59,072,000 92.3 3,840,000 6 Kaynak: İngiltere ve Galler 2011 Nüfus Sayımı verisi.[8] Ek dil olarak İngilizce konuşanlar rakamları, İngilizce'yi "çok iyi" veya "iyi" konuşabilen, 3 yaş ve üzerindeki normal sakinler içindir.
 Almanya 80,600,000 45,400,000 56 392,000 0.47 45,100,000 56 Anadili konuşanlar: Mikrozensus 2020, Statistisches Bundesamt.[9]
İkinci dil: Eurobarometer raporu 2012
Almanya'da yerleşik yabancı askeri personeli içermez.
 Kanada 37,138,500 30,480,750 83.06 20,193,335 54.37 10,287,415 28.69 Kaynak: [1] 13 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 2016 sayımına göre 23.757.525 kişi yalnızca İngilizce konuşabiliyorken, 6.216.065 kişi hem İngilizce hem de Fransızca konuşabiliy. Nüfus sayımında ayrıca çocuklukta evde öğrenilen ve birey tarafından hala anlaşılan ilk dil de soruldu: %52 veya 19.460,850 İngilizce'yi tek ana dilleri olarak bildirdi, 165.320 hem İngilizce hem de Fransızcayı anadil olarak bildirdi, 533.265 İngilizce ve resmi olmayan bir dili bildirdi ve 33.900 ana dil olarak İngilizce, Fransızca ve resmi olmayan bir dil bildirdi. Veriler ayrıca 26.007.500 Kanadalı'nın İngilizce'yi konuştukları ilk resmi dil olarak bildirdiğini gösteriyor.
 Fransa 65,350,000 23,000,000 39 23,000,000 39 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Avustralya 23,401,892 21,715,910 92.80 17,020,421 72.74 4,695,489 20.06 Kaynak: 2016 Avustralya Nüfus Sayımı.[10] 2016 nüfus sayımı verileri birden fazla yoruma tabidir. Veriler, toplam 23.401.892 kişiden 17.020.421 kişinin yalnızca İngilizce konuştuğunu ve 4.695.489 kişinin de "Çok İyi", "İyi" veya "İyi Değil" İngilizce konuştuğunu kaydetti. 193.036 kişi daha İngilizce konuşan "Hiç Değil" olarak listelenmiştir. Ancak 1.492.941 kişi eksik bilgi verdi; 1.440.493, dil veya yeterlilik ayrıntısı sunmadı ve 52.448, yeterlilik hakkında hiçbir bilgi vermedi.
 Uruguay 3,500,000 840,000 24 840,000 24.0 Kaynak: 2019 National Statistics Institute poll.[11]
 Bangladeş 165,323,100 (2020) 19,838,772 (2020) 12 709,873 0.43 16,398,158 9.90 [12]
 İtalya 59,619,290 17,000,000 34 17,000,000 34 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Pakistan 208,800,150 (2020) 19,094,773

(2020)

9 302,760 0.145 18,792,013 9 Resmi dildir ve lingua franca olarak kullanılır.
 Mısır 83,289,500 28,101,325 35 28,101,325 35 Kaynak: Euromonitor Uluslararası Raporu 2011 [13]
 Tayland 63,038,247 17,121,187 27.16 17,121,187 27.16 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Hollanda 16,770,000 15,250,000 90.90 15,250,000 90.9 Kaynak: Eurobarometer raporu 2016
   Nepal 29,890,686 896,720 3.00 20,000 0.07 876,720 2.93 Kaynak: Nüfus sayımı.
 Güney Afrika 52,981,991 16,424,417 31 4,930,510 9.31 11,493,907 22 2011 Nüfus Sayımı'ndan ana dili konuşanlar.[14]
ana dili olmayanlar: Crystal (2003), s. 109.
 Polonya 38,501,000 14,300,000 37 100,000 0.26 14,200,000 36.88 Kaynak: Merkezi İstatistik Dairesi,[15] Ek dil konuşanlar, İngilizceyi ikinci en iyi yabancı dillerinden biri olarak bildiren 18-69 yaşları arasındaki kişilerdir, Merkezi İstatistik Dairesi[16] Ana dili evde İngilizce konuşanlar olarak sayar.
 Türkiye 80,200,256 12,000,000 17 12,000,000 17 Kaynak: Eurobarometer raporu 2006
 Zimbabve 14,439,000 11,850,710 82.07 505,365 3.52 11,530,710 79.86 [17][18][19]
 Irak 31,700,000 11,095,000 35 11,000,000 Kaynak: Euromonitor Uluslararası Raporu (2011)
 Sri Lanka 21,803,000 13,517,860 62 3,270,450 15 10,247,410 47 İngilizce, yaklaşık 3 milyondan fazla insanın ilk dilidir. %15 Sri Lankalı sadece İngilizce konuşmaktadır.[20][21]
 İspanya 47,190,000 10,400,000 22 10,400,000 22 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Çin 1,432,035,200 10,000,000 0.9 10,000,000 <1 Rakamlar yalnızca Çin anakarasındaki İngilizce kullanıcıları içindir (yani, İngilizcenin resmî dil olduğu Hong Kong ve Makao hariç). Sıklıkla belirtilen 300 milyon rakamı "öğrenciler" içindir.[22]
 Brezilya 205,000,000 10,542,000 5 292,000 0.14 10,250,000 5 Kaynak: British council (2012) ve EF. Brezilyalıların yalnızca %5'i ikinci veya yabancı ek dil olarak İngilizce'yi yeterli düzeyde kavrar ve %6'sı ise çok temel düzeyde bir bilgiye sahiptir.
 İsveç 10,377,771 9,236,000 89 9,236,000 89 Kaynak: Statistics Sweden, 2021
 Kenya 43,013,431 8,100,000 18.83 7,900,000 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Kamerun 19,740,000 7,500,000 38 7,500,000 38 Euromonitor Uluslararası Raporu (2009)
 Malezya 27,170,000 15,580,000 62.57 380,000 1.4 15,200,000 61.1 EF English Proficiency Index[23]
 Rusya 148,312,535 17,574,303 11.85 2,516 <0.1 17,571,787 11.85 Kaynak: Composition by Nationality and Language Ability, Citizenship15 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Tablo 4.5 ve 4.1, 2009 Rusya Nüfus Sayımı. "Toplam" rakam, İngilizceyi bildikleri dillerden biri olarak bildiren sakinlerin sayısıdır. "Birinci dil" rakamı, uyruğu olarak "Amerikalı" veya "İngiliz" olduğunu bildiren sakinlerin sayısıdır. "Ek diller" rakamı farktır. 17 milyondan fazla öğrenci, 2008-2009'da İngilizce'yi yabancı dil olarak okudu.
 Belçika 10,584,534 6,250,000 60 6,250,000 60 Kaynak: Eurobarometer raporu 2006. Belçika nüfusunun iki farklı dil bölgesine ayrıldığına dikkat alınmalıdır: Belçika Felemenkçesi konuşan Flandre ve Belçika Fransızcası konuşan Valon Bölgesi (Brüksel bölgesinin de anadili Fransızca olan kişilerin çoğunluğuna sahip olduğunu unutmamalıdır). Hollanda'da olduğu gibi, Flandre halkının yüksek bir yüzdesi akıcı bir şekilde İngilizce konuşur ve Valonya'da daha düşük bir insan yüzdesi İngilizce konuşur (Fransa'da olduğu gibi), bu da toplam yüzdeyi düşürür.
 İsrail 7,303,000 6,205,000 84.97 100,000 1.37 6,105,000 83.6 Kaynak: Ethnologue (2005)[24] İngilizce, hem Yahudi çoğunluk hem de azınlık etnik gruplar tarafından yaygın olarak konuşulmaktadır.[25][26]
 Avusturya 8,415,000 6,150,000 73 6,150,000 73 [27][28]
 Romanya 19,043,767 5,900,000 31 5,900,000 31 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Yunanistan 10,787,690 5,500,000 51 5,500,000 51 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Sierra Leone 5,866,000 4,900,000 83.53 500,000 8.52 4,400,000 75 Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Meksika 120,664,000 15,686,262 12.9 15,686,262 12.9 Consulta Mitofsky-Tracking Poll Roy Campos: Las Lenguas Extranjeras en México, January 2013;[29] and II Conteo de Población y Vivienda, Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática (INEGI).[30]
 Danimarka 5,543,000 4,770,000 86 4,770,000 86 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
  İsviçre 7,637,300 4,680,000 61.28 73,400 0.96 4,606,600 60.32 Federal İstatistik Ofis'ne göre "ana dil" olarak İngilizce konuşanlar için değer, Neuchâtel 2008[31] Ana dili İngilizce olmayan kişilerin sayısı için kaynak, Prof. François Grin tarafından 1999 yılında burada alıntılanmıştır: http://switzerland.isyours.com/e/countries/uk/language.html 1 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
 Fas 32,770,900 4,587,926 14 4,587,926 14 Kaynak: Euromonitor Uluslararası Raporu 2011
 Norveç 5,136,700 4,500,000 90 4,500,000 90 Kaynak: http://blog.oxforddictionaries.com/2014/03/norwegian-english-fusion-language/ 13 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.[kaynak güvenilir mi?]
 Ukrayna 40,044,238 7,207,962 18 7,207,962 18 Kaynak: EF English Proficiency Index [2] 30 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
 İrlanda 4,422,100 4,350,000 98.37 4,112,100 93.22 237,900 5.38 Kaynak: Eurobarometer raporu 2006; Central Statistics Office [3] 4 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Travbla [32]
 Singapur 5,607,300 4,218,737 83.10 1,873,302 33.41 2,345,435 41.83 Kaynak: 2015 Sayımı. İkinci dil konuşan değeri, yalnızca 15 yaş ve üstü İngilizce okuryazarlarını içerir ve üçüncü dil yeterliliğini içermez.General Household Survey 2015 "Language Spoken at Home Among Residents Aged 5 Years and Over" 20 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
 Gana 27,000,000 18,000,000 66.67 18,000,000 66.67 Kaynak: 2010 Gana Nüfus Sayımı[33]
 Tanzanya 40,454,000 4,000,000 9.89 4,000,000 9.89 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Yeni Zelanda 4,275,100 4,181,902 97.82 3,673,623 85.93 508,279 11.89 Nüfus Sayımı: Konuşulan Dil sorusuna 4.027.947 kişi yanıt vermiştir. 3,673,679 yanıt olarak İngilizce vermiştir, 81.936'nın İngilizce değil ama başka bir dili vermiştir. kalan 272.382 kişinin; dil yok (çok genç) 75.195, yanıt yok 196.221, yanıt tanımlanamıyor 588, kapsam dışında yanıt 378 şeklinde dağılmıştır. Bu nedenle, bu 272.382 için rakamları dahil etmeden İngilizce konuşan yüzdesini ifade etmek en anlamlı olanıdır. Bu, %97,8 İngilizce konuşan, %2,2 İngilizce bilmeyen (3,673,679 ve 81.936 bölü 3.755.565) verir.
Crystal (2003), s. 109, 3.700.000 ana dili konuşan ve 150.000 ikinci dil konuşanın rakamlarını verir.
 Finlandiya 5,410,000 3,800,000 70 3,800,000 70 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Portekiz 10,623,000 2,900,000 27 2,900,000 27 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Papua Yeni Gine 6,331,000 3,150,000 49.76 150,000 2.37 3,000,000 47.38 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Liberya 3,750,000 3,100,000 82.67 600,000 16 2,500,000 66.67 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Ürdün 6,598,000 2,969,370 45 2,969,370 45 Kaynak: Euromonitor Uluslararası Raporu (2011)
 Jamaika 2,714,000 2,650,000 97.64 45,900 1.69 50,000 45 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Cezayir 35,954,000 2,516,780 7 2,516,780 7 Kaynak: Euromonitor Uluslararası Raporu (2011)
 Uganda 30,884,000 2,500,000 8.09 2,500,000 8.09 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Hong Kong 6,808,433 3,136,784 46.07 238,288 3.5 2,898,496 42.57 2011 nüfus sayımına göre, Hong Kong'un yaklaşık 3,1 milyon konuşan var ve bunların 238.288'i İngilizce'yi "olağan" dilleri olarak görüyor.[34]
 Çek Cumhuriyeti 10,562,214 2,850,000 27 2,850,000 27 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Arjantin 42,192,500 2,752,681 6.52 Kaynak:.[35] Yüksek düzeyde İngilizceye sahip olduğunu belirtenlerin yüzdesi. İnsanların %19.49'u ve %16.23'ü sırasıyla orta ve düşük düzeyde İngilizceye sahip olduklarını söylemişlerdir.
 Yemen 24,800,000 2,232,000 9 2,232,000 9 Kaynak: Euromonitor Uluslararası Raporu 2011
 Hırvatistan 4,555,000 2,600,000 60.00 3,950,000 87.8 Kaynak: Eurobarometer raporu 2019
 Kolombiya 47,661,368 2,012,950 4.22 75,600 0.16 1,937,350 4.06 2014 yılı için öngörülen nüfusun (DANE) Kolombiyalı nüfusun %4,09[36] ile çarpılmasıyla toplam tahmin edilmiş, daha sonra bu rakama Amerika ve İngiltere'de ikamet edenlerin toplamı olan 63.600 eklenmiştir. Kolombiya'da ikamet eden 60.000 ABD vatandaşı[37] 12.000'i San Andrés ve Providencia Adası'dan Kolombiya Raizal'dır ve burada San Andrés–Providencia Creole[38] 3.600 İngiliz gurbetçi[39] ana dil olarak İngilizce konuşur.
 Macaristan 9,982,000 2,000,000 20 2,000,000 20 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Porto Riko 3,991,000 1,940,000 48.61 100,000 2.51 1,840,000 46.1 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Zambiya 11,922,000 1,910,000 16.02 110,000 0.92 1,800,000 15.1 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Bulgaristan 7,640,238 1,900,000 25 2,605 0.03 1,902,605 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012 ve 2011 Nüfus Sayımı[40]
 Kazakistan 12,156,705 1,874,583 15.4 602 1,873,981 15.42 Bunlardan 1,9 milyonu sözlü İngilizce anlayanların sayısı: 311.435'i (%2,6/%16,6) sadece okuyabiliyor, 931.444'ü (%7,7/%49,6) İngilizce okuyup yazabiliyor. Anadili İngilizce olanların sayısı, "milliyetlerine göre" Amerikalılar ve İngilizlerin toplamıdır.(Nüfus sayımı 2009)
 Lübnan 4,265,600 1,706,000 40 1,706,000 40 Kaynak: Euromonitor Uluslararası Raporu (2011)
 Şili 16,634,603 1,585,027 9.53 Kaynak: 2012 Nüfus Sayımı.[41]
 Ruanda 10,137,400 1,520,610 15 1,520,610 15 Kaynak: Euromonitor Uluslararası Raporu 2009
 Slovakya 5,397,036 1,400,000 26 1,400,000 26 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Trinidad ve Tobago 1,305,000 1,145,000 87.74 1,145,000 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Slovenya 2,050,000 1,210,000 59 1,210,000 59 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Litvanya 3,053,800 1,160,000 38 1,160,000 38 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Letonya 2,070,371 950,000 46 950,000 46 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Guyana 751,000 680,000 90.55 650,000 86.55 30,000 4 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Botsvana 1,639,833 630,000 38.42 630,000 38.42 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Estonya 1,294,236 650,000 50 650,000 50 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Kıbrıs Cumhuriyeti 839,000 610,000 73 610,000 73 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Panama 4,176,869 584,762 14
 Malavi 13,931,831 540,209 3.88 209 <0.1 540,000 3.87 Kaynak: Crystal (2003), s. 109 ve Kayambizinthu.[42]
 Lesotho 1,795,000 500,000 27.86 500,000 27.86 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Surinam 470,784 410,000 87.09 260,000 55.23 150,000 32 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Malta 453,000 400,000 89 48,000 10.6 352,000 77.7 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Namibya 1,820,916 314,000 17.24 14,000 0.77 300,000 16.48 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Lüksemburg 509,000 290,000 56 290,000 56 Kaynak: Eurobarometer raporu 2012
 Bahamalar 330,549 288,000 87.13 260,000 78.66 28,000 8.47 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Barbados 279,000 275,000 98.57 262,000 93.91 13,000 4.66 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Belize 301,270 246,000 81.65 190,000 63.07 56,000 18.59 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Madagaskar 23,042,300 4,147,614 18 4,147,614 18 Ana diller Fransızca ve Madagaskarca'dır.
 Kosta Rika 4,910,526 400,415 8.2 400,415 8.2 Kaynak: Encuesta Nacional de Hogares 2017 http://www.inec.go.cr/sistema-de-consultas 14 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
 Mauritius 1,264,866 202,000 15.97 2,000 0.16 200,000 15.81 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Vanuatu 215,446 180,000 83.55 60,000 27.85 120,000 55.7 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Fiji 853,445 176,000 20.62 6,000 0.7 170,000 19.92 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Solomon Adaları 552,438 175,000 31.68 10,000 1.81 165,000 29.87 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Guam 173,456 158,000 91.09 58,000 33.44 100,000 57.65 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Brunei 381,371 144,000 39.07 10,000 2.62 134,000 35.14 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Saint Vincent ve Grenadinler 120,000 114,000 95 114,000 95 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 ABD Virjin Adaları 108,448 113,000 95.97 98,000 90.37 15,000 13.83 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Grenada 110,000 100,000 90.91 100,000 90.91 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Samoa 188,540 94,000 49.86 1,000 0.53 93,000 49.33 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Man Adası 80,058 80,000 99.93 80,000 99.93
 Çin Cumhuriyeti(Tayvan) 30 Kaynak: http://www.taipeitimes.com/News/taiwan/archives/2002/04/25/0000133292 24 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (1% fluent, 1% "so-so", 28% "some English", 60% "not at all", 10% unaccounted for)
 Myanmar 53,900,000 2,400,000 4.45 2,400,000 4.45 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Saint Lucia 165,000 71,000 43.03 31,000 18.79 40,000 24.24 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Kuzey Mariana Adaları 84,000 70,000 83.33 5,000 5.95 65,000 77.38 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Antigua ve Barbuda 85,000 68,000 80 66,000 77.65 2,000 2.35 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Amerikan Samoası 57,345 45,933 80.1 1,791 3.12 44,142 76.98 Kaynak: The World Factbook – American Samoa 29 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
 Mikronezya Federal Devletleri 111,000 64,000 57.66 4,000 3.6 60,000 54.05 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Bermuda 65,000 63,000 96.92 63,000 96.92 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Dominika 67,000 63,000 94.03 3,000 4.48 60,000 89.55 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Marshall Adaları 59,000 58,000 98.33 500 <1 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Eswatini 1,141,000 550,000 48.2 550,000 4.38 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Official language, business conducted in English; primary school language.
 Aruba 104,000 44,000 42.31 9,000 8.65 35,000 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Gambiya 1,709,000 40,000 2.34 40,000 2.34 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Saint Kitts ve Nevis 50,000 39,000 78 39,000 78 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Cayman Adaları 47,000 36,000 76.6 36,000 76.6 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Seyşeller 87,000 33,000 37.93 3,000 3.45 30,000 34.48 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Cebelitarık 28,875 28,875 100 28,000 96.97 875 3.03 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Tonga 100,000 30,000 30 30,000 30 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Kiribati 95,000 23,000 24.21 23,000 24.21 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Britanya Virjin Adaları 23,000 20,000 86.96 20,000 86.96 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Palau 20,000 18,500 92.5 500 2.5 18,000 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Andorra 81,222 17,869 22 17,869 22 Kaynak: Census: Linguistic knowledge 2004 17 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
 Anguilla 13,000 12,000 92.31 12,000 92.31 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Nauru 12,000 11,600 96.67 900 7.5 10,700 89.17 İngilizce, hükümet ve ticaret dili olarak konuşulmaktadır.
 Cook Adaları 20,200 4,000 19.8 1,000 4.95 3,000 14.85 Kaynak: Crystal (2003), s. 109.
 Montserrat 5,900 4,000 67.8 4,000 67.8 Kaynak: Crystal (2003), s. 109. Bunun bir İngilizce kreole (avrupa ve afrika dillerinin etkileşiminden meydana gelen bir dil) konuşmacılarını içerdiğini unutmayın.
 Japonya 125,770,000 18,826,121 15 18,826,121 15 [43]
 Kamboçya 15,766,292 3,500,000 22.2 3,500,000 22.2 Kaynak: Quote of a Ministry of Education spokesman 24 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. [44]
Dünya 7,794,798,739 1,179,874,130 15.14 336,358,172 4.32 838,676,510 10.76
  • Avrupa Birliği Avrupa Birliği, 27 üye devletten oluşan uluslarüstü bir birliktir. Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık'ın (2012) toplam İngilizce konuşan nüfusu, 65.478.252 anadili ve 191.397.968 anadili olmayan kişi dahil olmak üzere 256.876.220'dir[45] (toplam 500.000.000 nüfustan,[46] yani %51) ve dahil edilirse 2. sırada yer alacaktı. Anadili İngilizce olan kişiler, AB ve Birleşik Krallık'taki tüm nüfusun %13'üne tekabül ederken, "bir konuşma yapabilmek için yeterince iyi" İngilizce konuşanların yüzdesi ya birinci (%32), ikinci (%11) veya üçüncü (%3) yabancı dil, %38 idi.
  • Bu listeden alındığında ve toplandığında, dünyadaki toplam İngilizce konuşanların sayısı 1.200.000.000 civarındadır. Aynı şekilde, anadili İngilizce olan kişilerin toplam sayısı yaklaşık 350.000.000'a ulaşır. Bu, ek bir dil olarak İngilizce konuşan yaklaşık 850.000.000 kişi olduğu anlamına gelir.8

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ İkinci dil konuşanlara ilişkin istatistikler kaçınılmaz olarak kesin değildir; kısmen, ikinci dili konuşanların yaygın olarak kabul edilen bir tanımı olmadığı için - İngilizce'nin Lingua franca olduğu ülkeler ile olmadığı ülkeler arasında bir ayrım yoktur.
  2. ^ "Age by Language Spoken at Home by Ability to Speak English for the Population 5 Years and over: 2011–2015 American Community Survey 5-Year Estimates". ABD Nüfus Sayım Bürosu. 15 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2017. 
  3. ^ S, Rukmini (24 Kasım 2014). "Sanskrit and English: there's no competition". The Hindu. 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 
  4. ^ "Census of India : India at a glance / Population". 15 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Yüzdeyi yanlışlıkla tekrar düzeltmeden önce, herhangi bir ülkede 5 yaş ve üzeri insan sayısının o ülkedeki insan sayısından daha az olduğunu unutmamalıdır, çünkü bazı insanlar yeni yürümeye başlayan çocuklar veya bebeklerdir. Başka bir deyişle, hayır, sayılar bize otomatik olarak eklenmeyecektir. 2000 nüfus sayımından bir rapor olan alıntı yapılan kaynağın gerçekten söylediği şey %63,71'dir, yukarıdaki metinde Şekil 7 26 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bu, 2010 nüfus sayımının 5 yaşından büyük toplam nüfusla çarpılması, grafikteki sayıyı verir. 2010 sayıları Sayılarla Filipinler, 2013, Bölüm 5, Demografi26 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. çalışmasından gelmektedir, tablo 5.1 ya da 5.6
  6. ^ 2009'un ortasından 2013'ün sonlarına kadar bu maddedeki anadili konuşanların sayısı kabaca 100 kat abartıdır ve "Philippines". Ethnologue. 19 Şubat 1999. 25 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2013.  çalışmasındaki malzemeye dayanarak, toplam konuşmacı sayısı şişirilmiştir. Aslında, 24 Aralık 2013 itibarıyla Ethnologue 10 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Crystal 2003'te eski (1995 öncesi) bir nüfus sayımına dayanarak rapor edilen anadili 20.000'i tekrar eder ve toplam konuşanlara hiç değinmez. Bu hataları düzeltmeye yönelik bu girişim, yukarıda listelenen eski yüzdeleri, 2000 yılında toplam konuşmacı olarak 5 yaş üstü kişilerin %63,71'ini ve 1995'te anadili konuşanların %0,04'ünü, Sayılarla Filipinler, 2013, Bölüm 5, Demografi 26 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., tablo 5.1 ve 5.6.'dan 2010 yılı toplamlarına uygulayarak, hem hatayı hem de orijinal araştırmayı gerçekleştirir. Andrew Gonzalez 2006'da öldü; Güvenilir, az ya da çok güncel rakamlar üretmek için, çevrimiçi olmadığı anlaşılan ve henüz yeterli ayrıntıda basılmamış olabilecek 2010 nüfus sayımı rakamlarına başka birinin dikkat etmesi gerekmektedir.
  7. ^ "Educational Characteristics of the Filipinos". 2000 Census of population and Housing. 18 Mart 2005. 3 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2016. 
  8. ^ "2011 Census: Quick Statistics for England and Wales, March 2011". Office for National Statistics. 6 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2013. 
  9. ^ "Mikrozenus 2020: Bevölkerung in Privathaushalten nach Migrationshintergrund im weiteren Sinn nach ausgewählten Geburtsstaaten". Statistisches Bundesamt. 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 
  10. ^ "Census 2016, Proficiency in Spoken English/Language by Age by Sex". Australian Bureau of Statistics. 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 
  11. ^ "'Encuesta Telefónica de Idiomas' ETI 2019, page 24". www.ine.gub.uy. 7 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  12. ^ Md Khaled Bin Chowdhury (9 Mart 2018). "Bangla Rules in All Domains of National Life". Daily Sun. 25 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "The Benefits of the English Language for Individuals and Societies: Quantitative Indicators from Algeria, Egypt, Iraq, Jordan, Lebanon, Morocco, Tunisia and Yemen" (PDF). Britishcouncil.org. 13 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2016. 
  14. ^ Census 2011: Census in brief (PDF). Pretoria: Statistics South Africa. 2012. s. 30. ISBN 9780621413885. 13 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  15. ^ Human Capital in Poland in 2014, figure 15,52
  16. ^ Demographics Yearbook of Poland: 2014, Table 1, 32,44,190,
  17. ^ "Literacy rate, adult total (% of people ages 15 and above) - Zimbabwe | Data". data.worldbank.org. 24 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 
  19. ^ Kadenge, Maxwell (2010). "Zimbabwean English: A sociophonological exploration". South African Journal of African Languages. 30: 35-51. doi:10.1080/02572117.2010.10587334. 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 
  20. ^ "EF EPI 2020 - EF English Proficiency Index". www.ef.edu. 5 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 
  21. ^ "English Language Education in Sri Lanka". www.hltmag.co.uk. August 2018. 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  22. ^ Jian Yang (Nisan 2006). "Learners and users of English in China". English Today. 22 (2): 3-10. doi:10.1017/S0266078406002021. . Alıntı: "Görünüşe göre bu, Yan'ın (2004) on milyon söylemi Çin'deki gerçek düzenli İngilizce kullanıcılarının daha bilinçli bir tahmini olabileceği anlamına geliyor." (sayfa 9)"
  23. ^ "EF English Proficiency Index – A comprehensive ranking of countries by English skills". Ef.com. 11 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2016. 
  24. ^ Languages of Israel 3 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ethnologue.com
  25. ^ Multilingualism in Israel 30 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Bar-Ilan University – Faculty of Humanities : Language Policy Research Center.
  26. ^ "ERIC – English Language Teaching Profile: Israel., 1976-Aralık". Eric.ed.gov. 15 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2016. 
  27. ^ Eurobarometer 2012.
  28. ^ "Bevölkerung 2001 nach Umgangssprache, Staatsangehörigkeit und Geburtsland". Statistik Austria. 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2020. 
  29. ^ Roy Campos; Ana María Hernández (January 2013). "Mexicanos Y Los Idiomas Extranjeros" (PDF). 10 Ekim 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2014. 
  30. ^ "Resultados definitivos". 24 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2007. 
  31. ^ Resident population according to main language 30 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Federal Statistical Office, Neuchâtel 2008
  32. ^ "The most complete list of English schools and courses in Ireland". Travbla.com. 10 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2016. 
  33. ^ "2010 Population & Housing Census" (PDF). Statsghana.gov.gh. 7 Eylül 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2016. 
  34. ^ "Population Aged 5 and Over by Place of Birth, Usual Language and Ability to Speak Other Language/Dialect, 2011 (A123)". Census2011.gov.hk. 3 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2016. 
  35. ^ "Sociedad :: Los idiomas de los argentinos" (İspanyolca). Página/12. 14 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2013. 
  36. ^ "¿Qué porcentaje de la población colombiana habla inglés?". Colombiestad.gov.co. 1 Mayıs 2006. 8 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2016. 
  37. ^ "Colombia International Travel Information". 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2017. [ölü/kırık bağlantı]
  38. ^ "Islander Creole English". Ethnologue. 24 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  39. ^ "Special Reports | Brits Abroad". BBC News. 3 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2016. 
  40. ^ "2011 Bulgaristan Nüfus Sayımı" (PDF) (İngilizce). 4 Eylül 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2016. 
  41. ^ "Síntesis de resultados Censo 2012" (PDF) (İspanyolca). Instituto Nacional de Estadísticas. 2 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2013. [ölü/kırık bağlantı]
  42. ^ Edrinnie Kayambizinthu (1998). "The Language Planning Situation in Malawi" (PDF). Journal of Multilingual and Multicultural Development. 19 (5&6): 369. doi:10.1080/01434639808666363. 11 Eylül 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  43. ^ "Economic news" (Japonca). 28 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  44. ^ Bopha, Phorn (2016). "Bilingual Cambodians See Pathways to Progress". VOA Cambodia. 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2020. 
  45. ^ "European and their languages 2012" (PDF). Eurobarometer. 6 Ocak 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2013. 
  46. ^ "Population at 1 January". Eurostat. Erişim tarihi: 2 Ocak 2013. 
Genel