Svalbard'ın vize politikası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eşsiz bir şekilde, Svalbard'ın Norveç takımadaları tamamen vizesiz bölgedir. Herkes, vatandaşlığın ülkesine bakılmaksızın Svalbard'da süresiz olarak yaşayabilir ve çalışabilir. Svalbard Anlaşması, Norveç vatandaşları olarak vatandaşların eşit şartlar altında vatandaşlara bağışta bulunuyor. Antlaşması olmayan ülkelerin vatandaşlar da sınırsız olarak vizesiz olarak yaşayabilir ve çalışabilirler. Per Sefland, (2005-2009 yılları arası Svalbard'ın Valisi), "Antlaşma vatandaşları ile antlaşma dışındaki vatandaşlar arasında herhangi bir değişiklik yapmadığımız, şimdiye kadar seçilmiş bir politikadır" şeklinde konuşmuştur. "Svalbard'tan reddetme ve sınırdışı etme ile ilgili düzenlemeler" ayrım gözetmeksizin yürürlüktedir. Kişinin sınr dışı edilmesi için gerekçeler arasında destek araçlarının bulunmaması ve yasaların veya düzenlemelerin ihlali yer almaktadır.[1][2]

Norveç hükûmetinin göçmenlik bölümündeki yasal birimin başında bulunan Hans-Henrik Hartmann, "Bir sığınmacı Norveç'te ikamet etmeyi reddederse, oraya varabildiği ve kendisi için ödeme yapabileceği sürece Svalbard'a yerleşebilir "şeklinde konuştu.[3] "Geçmişte, anakara Norveç için vize verilmesini reddeden göçmenler Longyearbyen'e taşındılar, orada yedi yıl yaşadılar ve Norveç vatandaşlığına layık görüldüler." Svalbard'a mülteci gönderilmesi de önerildi.[4] Svalbard'ın sınır tanımayan politikası, Svalbard'ı bir mülteci yerleşimi olarak kabul etmenin bir nedeni olarak görülüyor.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Entry and residence". Governor of Svalbard. Governor of Svalbard. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2017. 
  3. ^ See reference 1
  4. ^ "Norwegian politicians propose putting refugees on Svalbard – remote Arctic islands with more polar bears than people". Andrew Griffin. The Independent. 17 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2016. 
  5. ^ "Riches and refugees: People ask about buying Pyramiden weekly; here's one guy's reason – and what he's eyeing now". Jiwoon Hwang. Icepeople. 3 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2016. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]