Stand-alone shell

Vikipedi, özgür ansiklopedi
sash
Geliştirici(ler)David Bell
Güncel sürümv3.8 Mart 2014
İşletim sistemiUnix-benzeri
TürGömülü-sistem
Resmî sitesimembers.tip.net.au/~dbell/

Stand-alone shell (tr. Bağımsız kabuk) (sash), belirli sistem arızaları, hata türlerinden kurtarma ve benzeri olaylarda kullanılmak üzere tasarlanmış bir Unix kabuğudur.

sash kabuğunun yerleşik komutları, statik olarak bağlantılı tüm kitaplıklara sahiptir, bu nedenle Linux'taki çoğu kabuğun aksine, standart UNIX komutları dış kitaplıklara dayanmaz. Örneğin, kopya komutu (cp), Linux'ta GNU Core Utilities'den oluşturulduğunda libc.so ve ld-linux.so gerektirir. Bu kitaplıklardan herhangi biri bozulursa, coreutils cp komutu çalışmaz; ancak sash kabuğunda yerleşik komut olan cp etkilenmeyecektir.

Daha önceki zamanlarda, /sbin ve hatta /bin içindeki çoğu kritik komutlar (kabuklar dahil) bu amaç için statik olarak bağlantılıydı, oysa /usr/sbin ve /usr/bin'de dinamik olarak bağlanmış daha zengin özelliklere sahip sürümleri bulunurdu. Bu artık yaygın değil ve bu nedenle yerleşik komutlarla statik olarak bağlantılı kabuklar daha önemli hale geldi.

Sash aşağıdaki yerleşik komutlara sahiptir:

ar, chattr, chgrp, chmod, chown, cmp, cp, dd, echo, ed, exec, grep, file, find, gunzip, gzip, kill, losetup, ln, ls, lsattr sum mkdir rmdir mknod sync, tar, touch, umount, where

sash kabuğu ayrıca bir terminal arayüzünde çalışacak şekilde Android[1] platformuna uyarlanmıştır.

sash-plus-patches[değiştir | kaynağı değiştir]

sash-plus-patches, sash için bir yama koleksiyonudur. Önemli özellikler chroot, pivot root ve losetup komutlarıdır. Ancak, bu işlevler daha yeni sash sürümlerinde mevcuttur. Bu işlevler, ilgili Linux sistem çağrılarına arabirimler sağlar. Bunlar, özellikle bir ilk ramdisk (" initrd ") sash kullanıldığında faydalıdır. Ayrıca, basit kabuk değişken genişletme desteği eklendi; örneğin, "$(VAR)" değişkeni, "VAR" ortam değişkeninin içeriği ile değiştirilir.

Debian ve Slackware (SlackBuilds.org aracılığıyla) gibi bazı Linux dağıtımlarında bu mevcuttur.[kaynak belirtilmeli]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • BusyBox
  • Toybox
  • Bilgisayar kabuklarının karşılaştırılması

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Unix ShellsŞablon:Embedded systems