Snus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İsveç markası Generalin "beyaz kısmı" snusu
Snus'un yasal durumu. AB'de snus satışı yasaklanmıştır (İsveç hariç)[1]

Snus (/snuːs/ SNOOSS, İsveççe: [ˈsnʉːs]), erken 18. yüzyıl İsveç'inde kuru toz tütünden türeyen bir tütün ürünüdür. Uzun süreler boyunca üst dudak ile diş eti arasına yerleştirilir ve sublabial yöntemiyle uygulanır. Snus fermante edilmemiştir. Amerikan daldırma tütününe benzer şekilde kullanılmasına rağmen, snus genellikle tükürme ihtiyacına neden olmaz ve naswar gibi, snus buharlaştırılır.

Snus'un yasal durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Snus'un satışı Avustralya, Yeni Zelanda ve İsveç dışındaki Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yasa dışıdır.[2][3] Norveç'te en yaygın bir tütün ürünüdür[4] ve AB'de olmayan İsviçre'de de bulunmaktadır. Birleşik Krallık ve Estonya[5] gibi bazı Avrupa ve AB ülkeleri nikotin poşetlerinin satışına izin verir, bu ürünler nikotin içerir ancak tütün içermez.[6] Snus ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde de bulunmaktadır. Kanada, ithal tütün ürünlerine yüksek vergiler uygulayarak snus edinmeyi zorlaştırır.

Snus, sigara içme, buharlama, çiğneme, daldırma ve eritilebilir tütün ürünlerine alternatif olarak görülmüştür. Snus genellikle nikotin içerir, bu da nikotin bağımlılığına neden olabilir. Farklı tipteki snusların kimyasal bileşenleri ve hastalık risklerinin nüfus düzeyinde değiştiğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Snus kullanımı sağlık açısından zararlıdır, ancak sigara içmeye kıyasla çok daha az zararlıdır.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce "snuff" kelimesi İsveççe'de snus olarak çevrilir. Ancak, Amerika'da "snuff" kelimesi tütünün nazal formunu ifade etmek için kullanılır. İsveç'te nazal snuff torrsnus veya luktsnus olarak adlandırılır. Amerikan daldırma tütünü (alt dudağa uygulanan ve tükürmeyi gerektiren olgunlaştırılmış nemli tütün) 1800'lerde ilk kez nemli snuff olarak popüler hale getirildi ve pazarlandı.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok snus kutusunda bulunan yakalama kapağı, yerinden çıkartılır ve yerine oturur. Küçük bölme genellikle kullanılmış snus porsiyonlarının geçici depolanması için kullanılır. Tütünün tıbbi özelliklerini tanıyan pionerlerden biri Jean Nicot (1530–1600), Portekiz'de ikamet eden bir Fransız diplomatıydı ve bahçesinde tütün yetiştiriyordu. Nicot, tütün yapraklarını ince bir toza kurutarak ve özenle öğüterek, buruna çekilebilecek bir snuff olarak kullanıyordu. Migrenlerini hafifletmek için bu tozu Fransa Kraliçesi Catherine de' Medici'ye (1519–1589) sundu. Snuff kullanımı hızla Fransız sarayı ve üst sınıf arasında popülerlik kazandı, modaya dönüştü. Erken 17. yüzyıla gelindiğinde, nazal snuff kullanma pratiği İsveç'e de yayıldı.

Tütün kullanımı İsveç'te o kadar yaygın hale geldi ki, 1724'te Kral I. Fredrik, İsveçlilerin kendi tütünlerini yetiştirmelerini zorunlu kılan bir ferman yayınladı. Sonuç olarak, çiftçiler ve köylüler kendi yerel olarak yetiştirdikleri tütünü öğütmeye başladılar. Ancak, bunu koklamak yerine, onu bir macun kıvamına getirip birkaç hafta boyunca kavanozlarda fermante etmeyi tercih ettiler. Son ürün daha sonra porsiyonlanır ve dudak altına yerleştirilir ve sonunda snus olarak popülerlik kazandı.

Ljunglöf's Ettan, hala 1822'den kalma orijinal formülü kullanan en eski ve en ünlü markadır. Jakob Fredrik Ljunglöf, pastörizasyon ile üretim sürecini devrim yaparak, daha uzun süre dayanan, zararlı elementlerden arındırılmış ve üretim süresini birkaç hafta azaltmıştır. İlerleyen yıllarda, birçok markanın ustalığını geliştirmesiyle birlikte, birçok markanın piyasada hala var olduğu dönemde gelişti. Şaşırtıcı bir şekilde, o dönemin markalarından bazıları bugünün piyasasında hala varlığını sürdürmektedir.

Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lössnus (İsveççe: lössnus) parmak uçları veya özel bir silindirik cihaz kullanılarak silindirik veya küresel bir forma şekillendirilebilen nemli bir tozdur. Bu nihai ürün genellikle bir pris (topak), buga, prilla veya prell (argo) olarak bilinir. Bazı kişiler, özellikle uzun süreli kullanıcılar, sadece tütünü sıkıp üst dudak altına yerleştirir (çiftçinin sıkması veya yaşayan snus olarak bilinir). Ancak, lössnusun popülerliği giderek porsiyonlanmış alternatifler tarafından aşılmıştır. Günümüzde, birçok snus kullanıcısı bu ön hazırlanmış çeşitlerin gizli doğasını takdir etmektedir.
  • Portion snus (İsveççe: portionssnus), küçük çay poşetleri gibi ambalajlanmış, nemli toz dolu pratik ve gizli bir snus formudur. Löss toz snus'a kıyasla daha küçük miktarlarda bulunur. İki çeşit porsiyon snus vardır:
  • Orijinal porsiyon: Bu geleneksel form 1973'te tanıtıldı. Poşet malzemesi üretim sırasında nemlendirilir, bu da kahverengi, nemli bir poşet oluşturur. Beyaz porsiyon: Bu form daha hafif bir tat ve biraz daha yavaş bir salınımı vardır. Poşet malzemesi üretim sırasında nemlendirilmez, bu da beyaz, kuru bir poşet oluşturur. Poşet içindeki tütün, orijinal porsiyon snus ile aynı nem içeriğine sahiptir, ancak nikotin ve tat, daha kurutulmuş poşet nedeniyle biraz daha yavaş iletilir.
  • "Beyaz porsiyon"un renge değil tarza atıfta bulunduğunu belirtmek önemlidir. Bazı beyaz porsiyon snuslar beyaz yerine siyah malzeme kullanır ancak yine de "beyaz porsiyon" olarak kabul edilir. Bu tür snus örnekleri arasında General Onyx, Grovsnus Svart (Siyah) ve Blue Ocean (Mavi) bulunmaktadır.
  • Stingfree porsiyon, ABD ve Avrupa'da onaylanmış bir snus ve modern oral nikotin poşetleri için patentli bir poşettir. Kullanıcının diş eti ve oral mukozasında yanma hissini ve tahrişi etkili bir şekilde azaltan bir koruyucu yan kısa özellik içerir. Porsiyonlu snus üç farklı boyutta gelir: mini, normal/büyük ve maxi. Ağırlıklar değişir, ancak çoğu paket net ağırlığı açıklar. Mini poşetler yaklaşık 0,5 g ağırlığındadır, normal poşetler 0,8 ila 1 g arasında ağırlığa sahiptir ve maxi poşetler 1,7 g'ye kadar ağırlığa sahiptir. Bazı markalar normal boyutta poşetlerin düzenli ve uzun versiyonlarını sunar.

Nikotin içeriği markalara göre değişir, en yaygın kuvvet 1 gram tütünde 8 mg'dır. Güçlü ve ekstra güçlü çeşitler daha yüksek nikotin içeriğine sahiptir, güçlü çeşitler 11–14 mg ve ekstra güçlü çeşitler 22 mg'ye kadar nikotin içerir. Siberya markasında 1 gram tütünde 43 mg nikotin içeren "Son Derece Güçlü" bir snus bulunmaktadır, mevcut en yüksek miktardır.

Snus'un bir varyasyonu olan tütünsüz snus, aslında snus değil, snus yerine kullanılan bir alternatiftir. Bu snus benzeri ürün, tütün içermediğinden ziyade siyah çay yaprakları veya diğer otlar, tuzlar ve aroma maddeleri kullanır. Snus gibi, ya löse ya da daha yaygın olarak poşetlerde bulunur ve bazen kapsül olarak adlandırılır. Tütün içermemesine rağmen, İsveç'teki çoğu perakendeci 18 yaşın altındaki kişilere satmaz.

Tütünsüz snus, İsveçli Nonico şirketi tarafından 2003 yılında Choice markasıyla tanıtıldı. Swedish Match, rekabet eden markası Onico'yu 2006 yılında piyasaya sürdü. İlk başta mısır nişastası ile yapıldı ancak 2008'de, diş problemlerine neden olduğu ortaya çıktığında formül değiştirildi.

Tütünsüz snus, AB'de düzenlemeler nedeniyle satılamayan düzenli tütün içeren snusun aksine, AB'deki yeni bir pazar açtı.

Nikotin poşeti, tütün yaprağı içermeyen beyaz bir önceden paketlenmiş poşet içerir. Snus gibi, tütün yaprağı içermez. Nikotin poşetleri, tütün yerine bitki lifleri ve eklenmiş nikotin kullanır. Bitki lifi tatsız olduğu için, üreticilere geleneksel snus ile karşılaştırıldığında çok daha geniş bir lezzet seçeneği sunar. Nikotin poşetleri genellikle geleneksel snustan daha uzun süre dayanır ve daha uzun raf ömrüne sahiptir. Nikotin poşetleri dünya çapında farklı şekillerde düzenlenir. Norveç ve Kanada gibi bazı ülkelerde, genel mağazalardaki satışları yasaklanmıştır çünkü yeni bir nikotin ürünü olarak sınıflandırılırlar. Diğer ülkeler arasında, birçok AB ülkesi de dahil olmak üzere, tütün içermediği için snus gibi bir tütün ürünü olarak sınıflandırılmadıkları için serbestçe satılırlar.

Nikotin poşetleri, tütün üretimi sırasında nikotin eklenmediği sürece, tütün snuslarına göre daha geniş bir nikotin kuvvet seçeneği sunar.

Ağızda tüketilen tütünün kategorize edilmiş bazı formları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İsveç snusu: Çoğunlukla üst dudağın altına yerleştirilen, tükürmeyi gerektirmeyen nemli bir duman içermeyen tütün formudur. Nemli toz olarak bilinen los snus veya poşet snus olarak paketlenmiştir. Snus genellikle gıda sınıfı duman aroması, bergamot, narenciye, ardıç meyvesi, otlar ve/veya çiçek aromaları ile hafifçe lezzetlendirilir. Çoğu İskandinav snusu İsveç'te üretilir ve İsveç Gıda Yasası altında gıda olarak düzenlenir.
  • Amerikan snusu: 1990'ların sonlarından beri mevcut olan bu, İskandinav formuna benzer, ancak genellikle daha düşük bir nem içeriğine ve daha düşük bir pH'a sahiptir, bu da İskandinav çeşitlerden daha az nikotinin emilimi anlamına gelir. Amerikan snusu genellikle lezzetlidir, örneğin nane, kış yeşili, vanilya veya meyve (kiraz gibi) ile, şeker içerebilir.
  • Nazal snuff: Çoğunlukla İngilizce, Almanca ve İskandinavca, İsveççede luktsnus ve Norveççede luktesnus olarak adlandırılan ve ABD'de "Scotch snuff" olarak adlandırılan, kuru, toz halinde bir snuff formudur. Nazal yolla içilir - "koklanır" ama derinlemesine "çekilmez" - burnun içinden içilir. Genellikle mentollü veya başka şekilde kokuludur.
  • Çiğneme tütünü: Kuzey Amerika ve Avrupa ürünü, çiğne (veya bazı Güney ABD lehçelerinde chaw veya “dip” olarak bilinir). Kısa veya uzun, gevşek yapraklı ve saplı (pipetütünü veya daha uzun gibi) veya daha az yaygın olarak bloklar halinde sıkıştırılmış kıyılmış yapraklar ve saplar (bloklar halinde sıkıştırılmış), hatta ince öğütülmüş parçalar halinde sıkıştırılmış parçalar. Birkaç marka, sigara içme tütünü gibi çok daha ince gevşek iplikler halinde kesilir. Çiğneme tütünü yanak ve diş etleri arasına veya aktif olarak çiğnenir. Bol miktarda tükürme, özellikle çiğnendiğinde ve genellikle tükürülürken neden olduğu için gereklidir. Çiğneme tütünü, Amerika yerli halkının geleneksel kullanımından türetilen uzun bir Kuzey Amerika tütün formudur ve Avrupa Birliği'nde de yasaldır. Çiğneme tütünü bazen tatlandırılır, örneğin kış yeşili, elma veya kiraz gibi.
  • Snuff dumanı: Bir zamanlar popüler olan ve hala Avrupa'da mevcut olan tütün formudur. Kuru, toz halindeki tütün burun yoluyla içilir - koklanır - ve yutulmaz. İngiltere'de, esas olarak daha önce yaygın olan "snuff boxes" olarak bilinen küçük teneke kutularda taşındı. Gerçek nazal snuff'tan farklıdır çünkü koklanan yerine çiğnenmez.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Snus genellikle üst dudak altına yerleştirilerek kullanılır. Bu, gevşek snus ve porsiyon snus için de geçerlidir. Pris (gevşek snus topu) veya poşet genellikle 30 ila 120 dakika arasında yerinde bırakılır. Tükürme gerektirmez.

Snus kurutulmamış olduğundan, kurutulmuş tütünden çok daha hızlı bozulabilir. Snus genellikle kısa süreli depolama için (birkaç ay kadar) buzdolabında saklanırken, bir yıl veya daha fazla süre için genellikle dondurulur. Bozulmadan bir hafta veya daha fazla süreyle buzdolabı olmadan kalabilir. Bazı snus ürünleri çok kuru bir şekilde gönderilir, bu yüzden pakette herhangi bir fark edilebilir nem olmadığı için raf ömrü uzar. Bu, başlangıçta "damlatma" için daha yavaş olmalarını sağlar.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveç snusu dünya çeşitli yerlerinden gelen hava kurutulmuş tütünden yapılır. Daha önce, snus yapmak için kullanılan tütün Scania ve Mälardalen, İsveç'te kurutulurdu. Daha sonra, Kentucky tütünleri kullanılmıştır. Öğütülmüş tütün su, tuz, alkalize edici bir madde (genellikle, E500) ve aroma ile karıştırılır ve ısıtılarak hazırlanır. Isıtma işleminden sonra genellikle gıda kalitesinde aromalar eklenir. İsveç'te snus bir gıda ürünü olarak düzenlenir ve bu nedenle tüm bileşenler her bir snus paketinin etiketinde listelenir. Nemli snus, %50'den fazla su içerir ve İsveç'te snus kullanımı yaklaşık olarak kişi başına yılda 800 gram (16 birim) kadardır. İsveç nüfusunun yaklaşık %12'si (1.1 milyon kişi) snus kullanmaktadır. Çiğneme tütünü ve çiğneme tütününün aksine, çoğu snus bugün fermantasyon sürecinden geçmez, ancak buharlaştırılır. Buharlaştırma işlemi oldukça karmaşıktır ancak, snusun istenen dokusunu ve ağız hissini korurken, tütün özgü nitrozaminlerin oluşumunu kolaylaştıran bakterilerin büyümesini engelleme avantajına sahiptir. Tütünün bağımlılık yapıcı maddesi olan nikotinin snustan emilimi, snustaki nikotin seviyesi ve kutudaki pH seviyesine bağlıdır. Snus ürünleri için gönüllü bir kalite standardı (Gothiatek) tanıtılmıştır ve bu standart, nitrozaminler, ağır metaller ve poliaromatik hidrokarbonlar gibi belirli tartışmalı bileşenler için maksimum seviyeler belirler. İskandinav tipi snus üreticilerinin çoğu bu standarta uyar.

Snus genellikle porselen, ahşap, gümüş veya altından yapılan küçük teneke kutularda satılır. Porsiyon snusu genellikle 20 ila 24 porsiyon içeren plastik kutularda satılır ve her bir porsiyon yaklaşık olarak 0.75 ila 1 gram snus içerirken, gevşek snus çoğunlukla 42 g (2008'den önce 50 g) balmumu kaplı karton konteynerlerde plastik kapaklarla satılır. Mini-porsiyon ve orta-porsiyon snus formatları giderek daha popüler hale gelmektedir. Bu ürünlerin çoğu, dumanlı tütün kullanımlarını en gizli tutmak isteyenler için 20 porsiyon içeren teneke kutularda gelir; her biri yaklaşık olarak 0.65 veya 0.5 gramdır, toplamda hemen hemen 13 veya 10 gram.

Endüstride[değiştir | kaynağı değiştir]

Snus genellikle İsveç, Danimarka ve Norveç'te satılır ve daha yakın zamanlarda Güney Afrika, Pasifik adaları ve ABD'ye tanıtılmıştır. Avrupa Birliği'nde (AB) satmak yasaktır, yalnızca İsveç'te satılabilir. AB'de snus satışı yasak olmasına rağmen, Yunanistan'daki Hanya gibi İskandinav turistlerin sıkça ziyaret ettiği yerlerde satışa sunulabilir.

Önceden İsveç snusu ABD'de sadece posta siparişi yoluyla satılıyordu, ancak giderek daha fazla tütün perakendecisi artık bunu stoklamaya başladı. R. J. Reynolds Tobacco Company, Philip Morris USA ve U.S. Smokeless Tobacco Company ve American Snuff Company şimdi sırasıyla Camel Snus, Grizzly Snus ve Skoal snus markaları altında Amerikanlaştırılmış sürümler üretmektedir (Philip Morris önce Marlboro markası altında snus üretiyordu). Bununla birlikte, Amerikan snusu paketlenme şekli açısından büyük ölçüde aynıdır (küçük bir poşette nemli tütün), üretim yöntemleri geleneksel İsveç yöntemlerinden önemli ölçüde farklılık gösterir. Ayrıca, Amerikan snusunun formüle edilme şeklindeki farklar, diğer tütün ürünleri üzerindeki bazı olası sağlık yararlarını azaltabilir. İsveçli snusun önde gelen üreticisi olan Swedish Match, şu anda Kanada, Rusya ve ABD'nin birçok bölgesinde snus test pazarlaması yapmaktadır.

Sağlık etkileri ve toplumsal sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Snus ve kanser: Çelişkili çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

2008'de Uluslararası Kanser Dergisi'nde yayınlanan neredeyse 10.000 İsveçli erkek inşaat işçisi üzerinde yapılan bir çalışma, günlük snus kullananlarda oral ve faringeal kanserlerin birleşik kategorisinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış bulmuştur. Diğer çalışmalar ve saygın dergilerdeki görüş yazıları, örneğin British Medical Journal ve The Lancet, snus kullanımı ile oral kanser arasında herhangi bir ilişkiyi doğrulamamaktadır, ancak bir çalışma snus kullanımının muhtemel pankreas kanseri riskinde artışa neden olabileceğini öne sürmektedir. 2017'de Uluslararası Kanser Dergisi'nde yayınlanan 400.000'den fazla erkeği içeren dokuz prospektif çalışmanın birleştirilmiş analizi, snus kullanımının pankreas kanseri için daha büyük bir riskle ilişkilendirilmediğini bulmuştur.

Düzenleyici önlemler: AB'nin snus üzerindeki yasağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Birliği, 1985'te Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çalışmasının "Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da kullanılan tütün mamullerinin ağız yoluyla kullanımının insanlar için kanserojen olduğunu" sonucuna varmasının ardından 1992'de snusun satışını yasaklamıştır, ancak tütünle ilgili WHO komitesi de snus tüketicileri için sağlık sonuçlarının belirsiz olduğunu kabul etmiştir. Bu yasaktan yalnızca İsveç ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üyesi Norveç muaf tutulmuştur. İsveç'in AB üyeliği için yapılan 1994 referandumuna yönelik popüler bir hareket, AB'nin snus satış yasağını muafiyet koşulu haline getirmiştir.

Sigara yerine snus: Argümanlar ve yansımalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok Avrupa hükümetinin sigara kullanımını sınırlama eylemleri, snus yasağını kaldırma çağrılarına yol açmıştır, çünkü genellikle sigara dumanından daha az zararlı olduğu düşünülmektedir, hem kullanıcı hem de diğerleri için.

Son zamanlarda, AFP haber ajansı ABD'de kanserden ölümlerin 1991'den bu yana üçte bir oranında azaldığını bildirdi. Azalmanın nedeni, akciğer kanseri geliştirme konusunda iyi bilinen bir faktör olan sigara kullanımının azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, snus'a veya diğer kanser türlerine herhangi bir referans yapılmadığı görünmektedir.

Avrupa'da sigara içme oranı yüksektir, 15 ülke kişi başına sigara içme açısından dünyanın en üst 20 ülkesi için nitelendirilir. Bu, AB'deki akciğer kanserinden ölüm sayıları istatistiklerine yansımıştır. 100.000 kişi başına 34'tür. Akciğer kanserinden ölümler açısından 50-54 yaş aralığındaki erkekler aşırı temsil edilmektedir.

Sigara ve snus: Sağlık etkilerinin karşılaştırmalı analizi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sigara içmenin nispeten yaygın olmadığı İsveç'te, akciğer kanseri ile ilişkili ölüm sayısı 100.000 kişi başına 14'tür. Bu, ülkedeki uzun snus geleneğinin bir sonucu olduğu sonucuna varılmaktadır. Bu nedenle, sigaraların snus ile değiştirilmesinin yaşamları kurtarabileceği düşünülebilir. Bununla birlikte, snus oldukça bağımlılık yapıcıdır ve çeşitli oral kanserlerle ilişkilendirilmiştir, bu da en azından tütünün snus ile değiştirilmesi politikasını problematik hale getirir.

Snus solunmadığı için, sigara, puro ve pipetabakası gibi akciğerlere etki etmez. Diğer sakız tütünü veya diğer çiğnenmiş tütünler gibi ateşle kurutulmadığı için buharlaştırılır, kısmen anaerobik protein ısıtmasından oluşan nitrozaminler ve diğer kanserojenlerin daha düşük konsantrasyonlarını içerir. Ettan markası için 2,8 parçada bir milyon, bazı Amerikan markalarında ise 127,9 parçada bir milyon. WHO, İsveçli erkeklerin Avrupa'daki en düşük akciğer kanseri oranına sahip olduğunu kabul eder, bunun kısmen düşük tütün içme oranından kaynaklandığını belirtir, ancak sigara yerine snus kullanımını önermez, çünkü snusun etkileri hala belirsizdir. 2005 civarında, kısmen snus endüstrisi tarafından finanse edilen birkaç rapor, Kuzey Avrupa snusuna kanserojen etkilerin atfedilemeyeceğini göstermiştir ve bu, snusun kansere neden olabileceğini iddia eden uyarı etiketinin kaldırılmasına yol açmıştır. [referans gerekli] "Sağlığınızı olumsuz etkileyebilir" şeklinde daha genel bir etiketle değiştirildi. Araştırmalar devam ediyor, ancak snusun büyük ölçekli olumsuz sağlık etkileri konusunda kesin raporlar verilmemiştir.

Elektronik sigaralar üzerine 2014'te Public Health England tarafından hazırlanan bir rapor, snusun özofageal ve pankreas kanseri riskinde artışları içeren bir risk profiline sahip olduğunu belirtti. Rapor, snus kullanımının miyokard enfarktüsü riskinin artışıyla ilişkilendirilmediğini, ancak bir kişinin bir miyokard enfarktüsü geçirmesi durumunda bunun ölüm riskini artırdığını belirtti. Rapor ayrıca KOAH veya akciğer kanseri riskinin artmadığı sonucuna vardı.

Snus etiketlemesinde düzenleyici değişiklikler ve tartışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Snus üreticisi Swedish Match, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Tütün Ürünleri Merkezi'ne (CTP) değiştirilmiş riskli bir tütün ürünü (MRTP) başvurusu yaparak uyarı etiketi gereksinimlerini değiştirmek istemiştir:

Mevcut uyarıları kaldırmak, "Bu ürün ağız kanserine neden olabilir" ve "Bu ürün diş eti hastalığı ve diş kaybına neden olabilir." Mevcut uyarıyı, "Bu ürün sigaralara güvenli bir alternatif değildir", yerine "Hiçbir tütün ürünü güvenli değildir, ancak bu ürün sigaralara göre sağlık riskleri açısından önemli ölçüde daha düşük riskler sunar." şeklinde değiştirme. Mevcut uyarıyı, "Sigara içilmez tütün bağımlılık yapıcıdır" olarak koruma. FDA'nın Tütün Ürünleri Bilimsel Danışma Komitesi, Nisan 2015'te talebe karşı oy kullanmıştır, ancak Swedish Match bu değişiklik için çabalarını sürdürmektedir.

R. J. Reynolds da Camel snus ürünü için FDA'ya bir MRTP başvurusunda bulunmuştur. Mayıs 2018 itibarıyla, FDA henüz bir karar vermemiştir.

Tıp dergisi The Lancet, "Küresel, bölgesel ve ulusal 84 davranışsal, çevresel ve mesleki, ve metabolik risk veya risk gruplarının karşılaştırmalı risk değerlendirmesi, 1990-2016: Küresel Hastalık Yükü Çalışması 2016 için sistematik bir analiz" başlıklı önemli bir çalışmayı Kasım 2017'de yayınladı. Snus ile ilgili bilimsel sonuçlar şunlardır. "Çiğneme tütünü ve benzer toksisiteye sahip diğer ürünlerin oral ve özofageal kanser riskini artırdığına dair yeterli kanıt vardır, ancak bu zamanda mevcut kanıtlar, snus veya benzer çiğnenmiş tütün ürünlerine yükü atfetmeyi desteklememektedir." ...ama snus veya çiğnenmiş tütün için hiçbir sağlık sonucunda RR (relatif risk) artışı için yeterli kanıt bulamadık." Bir 1.0 relatif risk [RR], ortalama olduğunuz anlamına gelir - [kontrol ve deneysel gruplar arasında risk farkı yoktur]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Burning Issues: The Global State of Tobacco Harm Reduction 2020". Global State of Tobacco Harm Reduction. 29 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2024. 
  2. ^ Gray, Nigel (2005). "Mixed feelings on snus". The Lancet. 366 (9490): 966-7. doi:10.1016/S0140-6736(05)67352-7. PMID 16168760. 
  3. ^ "EUR-Lex - 32001L0037 - EN - EUR-Lex". eur-lex.europa.eu. 5 Haziran 2001. 3 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2010. 
  4. ^ "What is snus and why do so many Norwegians use it?". 28 Haziran 2021. 19 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  5. ^ "Seni keelatud Snus ehk mokatubakas jõudis nüüd Eestis ametlikult müügile" (Estonca). 16 Temmuz 2019. 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  6. ^ "Nordic Spirit UK". 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha fazla okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Snus kullanımına ilişkin bir dizi hakemli çalışma yayınlandı:

Kardiyovasküler hastalıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hergens, Maria-Pia; Ahlbom, Anders; Andersson, Tomas; Pershagen, Göran (2005). "Swedish Moist Snuff and Myocardial Infarction Among Men". Epidemiology. 16 (1): 12-6. doi:10.1097/01.ede.0000147108.92895.ba. PMID 15613940. 
  • Broadstock, Marita (Şubat 2007). "Cardiovascular disease" (PDF). Systematic review of the health effects of modified smokeless tobacco products. New Zealand Health Technology Assessment Report. 10. ss. 37-56. 

Diyabet[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Eliasson, M.; Asplund, K.; Nasic, S.; Rodu, B. (2004). "Influence of smoking and snus on the prevalence and incidence of type 2 diabetes amongst men: The northern Sweden MONICA study". Journal of Internal Medicine. 256 (2): 101-10. doi:10.1111/j.1365-2796.2004.01344.x. PMID 15257722. 

Kanser[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Luo, Juhua; Ye, Weimin; Zendehdel, Kazem; Adami, Johanna; Adami, Hans-Olov; Boffetta, Paolo; Nyrén, Olof (2007). "Oral use of Swedish moist snuff (snus) and risk for cancer of the mouth, lung, and pancreas in male construction workers: A retrospective cohort study". The Lancet. 369 (9578): 2015-20. doi:10.1016/S0140-6736(07)60678-3. hdl:11585/682489. PMID 17498797. 
  • Roosaar, Ann; Johansson, Anna L.V.; Sandborgh-Englund, Gunilla; Axéll, Tony; Nyrén, Olof (2008). "Cancer and mortality among users and nonusers of snus". International Journal of Cancer. 123 (1): 168-73. doi:10.1002/ijc.23469. PMID 18412245. 

Sigara bırakma[değiştir | kaynağı değiştir]

Tıp topluluğu tartışmaları ve raporları[değiştir | kaynağı değiştir]