Snowpiercer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Snowpiercer
YönetmenBong Joon-ho
Yapımcı
SenaristBong Joon-ho
Oyuncular
MüzikMarco Beltrami
TürüBilim kurgu
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i2013 (2013)
Süre126 dakika
Ülke Güney Kore  ABD  Çekya  Fransa
Dilİngilizce, Korece
Bütçe40 milyon $[1]
Hasılat86.8 milyon $[2]

Snowpiercer, 2013 çıkışlı bilim kurgu filmi. Film, Le Transperceneige isimli Fransız çizgi romandan uyarlanmış olmakla birlikte, Güney Koreli yönetmen ve senarist Bong Joon-ho'un ilk İngilizce filmidir.

Güney Kore-Çek ortak yapımı olan film, Bong'un İngilizce olarak ilk çıkışına işaret ediyor; Filmdeki diyalogların neredeyse% 85'i İngilizcedir.[3][4]

Snowpiercer eleştirmenlerin beğenisini kazandı ve birçok film eleştirmeninin uluslararası yayınlanmasından sonra 2014'ün ilk on listesinde yer aldı. Övgü, özellikle Evans ve Swinton'ın vizyonu, yönü ve performanslarına yönelikti. 40 milyon dolarlık bütçesiyle şimdiye kadarki en pahalı Kore yapımlarından biri olmaya devam ediyor.[5][6]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

2014 yılında 79 ülke tarafından ortak alınan bir karar ile küresel ısınmaya karşı kimyasal bir savaş başlatılır. Atmosfere saçılan ve küresel ısınmayı durdurup, dünyayı soğutması planlanan maddeler bir felakete sebep olur ve dünya yeni buz çağına girer.

Bu felaketi takip eden 17. yılda, her şeyin donduğu dünya yüzeyinde 2031 yılında yalnızca bin kadar insan yaşamaktadır. Bu insanlar Kar Küreyici adlı devridaim makinesi ile çalışan bir trende birlikte yaşamaktadırlar. Trendeki şartlar burada yaşamak zorunda kalan insanlar arasında ağır bir sınıf sisteminin uygulanmasına yol açmıştır. Trenin son kısmında acınacak şartlar hâlinde yaşayan insanlar sık sık isyana kalkışmışlarsa da başarı sağlayamamışlardır. İsyancı Curtis de böylesi bir plan yaparak, trenin ön kısımlarına giderek trenin merkezi olan makineyi fethetmek istemektedir.

Trende çalışan askerlerin mermilerinin önceki isyanlar sebebiyle bitmesini fırsat bilen Curtis, isyanı başlatır ve ön vagonlara doğru hareket etmeye başlar. Uyku morglarında uyutulan ve trendeki kapıların mekanizmasının nasıl çalıştığını bilen Namgoong'u uyandırır ve onun yardımını ister. Namgoong, uyku morglarından birisinde uyutulan ve 6. hissi çok kuvvetli olan kızı Yona'yı da uyandırır ve yola çıkarlar.

Curtis ve onunla birlikte olan isyancıların tren vagonlarını ilerlemesini istemeyen tren otoritesi, askerler göndererek tren içerisinde sık sık isyancılarla askerleri savaştırır ve birçok insan hayatını kaybeder.

Vagonlardan geçip ilerledikçe, aslında yedikleri cıvık kapsüllerin böceklerden yapıldığına, vagonlar içerisinde türlü yemekler, çocukların eğitildiği sınıflar, barlar, sauna ve benzeri yerlerin olduğuna, insanların farklı bir gerçeklik içerisinde yaşadıklarına şahit olurlar.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "What The Economics Of 'Snowpiercer' Say About The Future Of Film". Forbes. 9 Haziran 2014. 10 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2014. 
  2. ^ "Snowpiercer (2014)". Box Office Mojo. 1 Ağustos 2013. 4 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2014. 
  3. ^ Paquet, Darcy (30 Nisan 2013). "What SNOWPIERCER Means to the Korean Film Industry: PART 1 – The summit of KOREAN Film's ambition". Korean Cinema Today. 13 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2013. 
  4. ^ Bechervaise, Jason (30 Nisan 2013). "BONG Joon-ho, Director of SNOWPIERCER: PART 2 – INTERVIEW "I wanted to make a very exciting train and sci-fi movie"". Korean Cinema Today. 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2013. 
  5. ^ Lee Hyo-won (13 Şubat 2016). "South Korea's Polarizing Film Market: Can Mid-Budget Genre Movies Survive?". The Hollywood Reporter. 14 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2016. 
  6. ^ "The 7 most expensive K-drama shows to ever hit your screens". South China Morning Post (İngilizce). 21 Eylül 2020. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2020.