Siyer-i Nebi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Siyer-i Nebi'de Muhammed'in doğumu

Siyer-i Nebi, İslam peygamberi Muhammed'in hayatını destanî bir şekilde tasvir eden bir eser olup, Kahire'de, Memlük sultanı Berkok'un (Berk ok) bir Mevlevî dervişi Erzurumlu Yusuf'un oğlu olan Mustafa'ya yazmasını emrettiği ve 1388 yıllarında tamamlanan Türkçe bir siyer eseridir. Metin Vakıdî'nin bir Arapça çalışmasına dayanır.

Muhteviyatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı padişahı III. Murad (1574–1595) illüstrasyon olacak olan bir çalışma için emir verir ve elyazmacısı Lütfi Abdullah saray atölyesinde bu iş için görevlendirilir. Bu çalışmayı Murad'dan sonra gelen hükümdar olan III. Mehmed idaresi altında iken 16 Ocak 1595 tarihinde tamamlar. Tamamlanan eser 814 minyatür içermekte olup altı cilttir.

Ciltlerden I, II ve VI Topkapı Müzesi'nde, III. cilt New York Halk Kütüphanesi'nde, IV. cilt (MS T 419)[1] de Dublin'deki Chester Beatty Kütüphanesi'ndedir. V. cilt ise kayıptır.

Yaklaşık iki düzine minyatür özel koleksiyoncuların elinde bulunmaktadır. Bunların ilk satışı 1984 yılı Mart ayında Paris'te "Drouot Action House" da meydana gelmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Antika, The Turkish Journal Of Collectible Art, Haziran 1986
  1. ^ "Siyer-i Nebi'den bir sayfa Chester Beatty Kütüphanesi". 22 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2015.