Simone Martini

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Simone Martini
Petrarch's Virgil (title page) (c. 1336)
Illuminated manuscript, 29,5 x 20 cm
Biblioteca Ambrosiana, Milan
Genel bilgiler
Doğum adıSimone Martini
Doğum1284
Siena Siena Cumhuriyeti
ÖlümTemmuz 1344 (59-60 yaş)
Avignon Comtat Venaissin
Uyrukİtalyan
AlanıResim, Fresk
Sanat eğitimiDuccio di Buoninsegna
Katıldığı akımlarUluslararası Gotik
Ünlü yapıtlarıDuyuru

Simone Martini (y. 1284 - 1344), erken İtalyan resminin gelişiminde önemli bir figür olan ve Uluslararası Gotik tarzının gelişimini büyük ölçüde etkileyen Siena'da doğmuş İtalyan ressam.

Martini'nin, zamanının önde gelen Siena ressamı Duccio di Buoninsegna'nın öğrencisi olduğu düşünülmektedir. Geç Rönesans sanat ve biyografi yazarı Giorgio Vasari'ye göre Simone, bunun yerine kendisiyle birlikte Roma'ya Eski Aziz Petrus Bazilikası'nda resim yapmak için gittiği Giotto di Bondone'un öğrencisiydi. Simone'un hayatına dair çok az belge varlığını sürdürüyor ve birçok atıf sanat tarihçileri tarafından tartışılıyor.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Simone sanata çağdaşı diğer sanatçılar gibi küçük yaştan itibaren çıraklık yaparak başladı. Belgelenen ilk eserleri arasında Siena'daki Palazzo Pubblico'da 1315 tarihli Maestà vardır. San Gimignano'da Lippo Memmi tarafından kısa bir süre sonra yürütülen çalışmanın bir kopyası, Simone'un prototiplerinin 14. yüzyıl boyunca diğer sanatçılar üzerindeki kalıcı etkisine tanıklık ediyor. Siena sanat geleneğini sürdüren Simone'un stili, Floransa sanatının ciddiliği ve anıtsallığı ile tezat oluşturuyor; yumuşak, stilize, dekoratif özellikleri, kıvrımlı göze batmayan çizgileri ve zarif zarafeti ile dikkat çekiyor. Simone'un sanatı, Fransız el yazması aydınlatmasına ve fildişi oymacılığına çok şey borçludur: bu tür kuzeyli sanat örnekleri, on dördüncü yüzyılda, Kuzey Avrupa'dan Roma'ya giden ana hac ve ticaret yolu olan Via Francigena aracılığıyla Siena'ya getirildi. İtalya'nın hem Fransa hem Bizans arasında bulunan coğrafi konumu İtalyan geç Orta Çağı sanatındaki Bizans ve doğu sanatı etkilerini Fransız Gotik sanatıyla birleştirmesine olanak sağladı.

Simone'un diğer önemli eserleri arasında, Kardeşi Anjou'lu Robert'ı taçlandıran Toulouse'dan Saint Louis (1317, Museo di Capodimonte, Napoli); bu eser, kralın isteği üzerine Napoli ziyaretindeyken boyanmıştır. Bu ziyaret sırasında, yanında bulunduğu varsayılan öğrencileri: Oğlu Francesco, Gennaro di Cola ve Stefanone idi.[1][2]

Simone'un diğer eserlerinin arasında, Pisa'da İskenderiye poliptik Saint Catherine (1319) ve Florensa içindeki Uffizi'de Aziz Margaret ve Aziz Ansanus ile Müjde (1333) Liverpool Walker sanat galerisinde bulunan Tapınakta keşfedilen İsa (1342) hem de San Francesco d'Assisi Bazilikası'nın alt kilisesindeki San Martino Şapel'inin freskleri bulunuyor. Avignon'dayken arkadaşı olan Francesco Petrarca'nın iki sonesinde atıfta bulunduğu Laura de Noves'in portresinin, Simone tarafından yapıldığı iddia edilir (Vasari'ye göre). Portre günümüzde kayıptır.

Simone Martini, 1344'te Avignon'daki Papalık mahkemesinin hizmetindeyken ölmüştür.

Fotoğraf Galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Il costume antico e moderno, ovvero Storia del governo, della milizia, delle religion, delle arte, scienza ed usanze de tutti 12 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., volume 3, by Giulio Ferrario (1833) p. 72.
  2. ^ Matteo Camera refers to him erroneously as Simone Memmi, conflating Martini and his pupil Lippo Memmi, in Elucubrazioni storico-diplomatiche su Giovanna I.a, regina di Napoli e Carlo III di Durazzo 12 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Salerno (1889): page 139.

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lives of the Artists. Penguin Classics. 1965. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]