Shortland Adaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shortland Adaları'nın uzaydan görüntüsü

Shortland Adaları, Solomon Adaları'nın Batı Eyaleti'ne bağlı bir takımadadır. Adalar, ülkenin en uç kuzeybatı bölgesinde yer almakta olup, coğrafî olarak Solomon Takımadaları'nın bir parçası olmasına rağmen siyasi olarak Papua Yeni Gine'ye bağlı olan Bougainville adası ile doğal sınırı oluşturmaktadır.

Takımadalardaki en büyük ada Shortland Adası'dır (başlangıçta Alu olarak adlandırılmıştır).[1] Ghomai (güneybatıda), Balalae (kuzeydoğuda) ve Magusaiai, Faisi, Pirumeri ve Poporang (tümü güneydoğuda) gibi daha küçük açık deniz adalarıyla Batı Eyaletinin İç Kısa Bölge Bölgesini oluşturur. Geri kalan adalar Dış Shortlands Bölgesini oluşturur ve iki gruptan oluşur; Shortland Adası'nın güneybatısındaki Hazine Adaları esas olarak Mono Adası ve daha küçük olan Stirling Adası'ndan oluşur; Shortland Adası'nın kuzeydoğusunda yer alan diğer grup, Fauro Adası ve onun etrafında gruplanmış daha küçük adalardan oluşur - doğuda Masamasa ve Piru Adaları, güneyde Rohae Adası, güneybatıda Mania Adası, batıda Asie Adası dâhil, kuzeybatıda Ovau Adası ve kuzeyde Oema Adası.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ray, Sidney Herbert (1926). Comparative Study of the Melanesian Island Languages. Melbourne: Melbourne University Press. s. 584. ISBN 978-1-107-68202-3. 25 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020.