Hazine Adaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hazine Adaları Haritası

Hazine Adaları, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'na bağlı olup, bu ada ülkesinin Batı Eyaletinin bir parçasını oluşturmaktadırlar. Adalar, Bougainville adasının birkaç kilometre güneyinde ve Shortland Adaları'ndan 24 kilometre (15 mil) uzaklıkta küçük bir ada grubudur. Hazine Adaları'nın en büyük iki adası Mono Adası ile daha küçük olan Stirling Adası'dır. Bu iki ada arasındaki derin su boğazına Blanche Limanı adı veriliyor.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu adalar ilk kez 1788 yılında İngiliz Kraliyet Donanması subayı Teğmen John Shortland tarafından keşfedildi. 1886'da adalar, Britanya'nın deniz kömür üssü olarak iddia ettiği Mono Adası haricinde Alman Yeni Gine'ye dâhil edildi. 1899'da adalar, Batı Bölgesi'nin bir parçası olarak yönetilmek üzere Britanya Solomon Adaları Koruma Bölgesi'ne dâhil edildi.[1]

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Dünya Savaşı sırasında 25-27 Ekim 1943 tarihine kadar Japonlar tarafından tutulan adalar, Yeni Zelanda 8. Tugayı birimleri tarafından amfibi saldırı yoluyla işgal edildiği. İşgalin ardından, ABD Donanması 87. İnşaat taburu tarafından daha düz olan Stirling Adası'nda bir uçak pisti inşa edildi. Bu havaalanı daha sonra Rabaul'daki Japon hava gücünü etkisiz hale getirmeye yönelik bir kampanyayı desteklemek için kullanıldı. Stirling havaalanı bugün hâlâ Solomon Airlines tarafından kullanılıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Treasury Islands". Solomon Islands Historical Encyclopaedia 1893-1978. 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]