Stirling Adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hazine Adaları içerisinde Stirling Adası'nın yeri (altta)

Stirling Adası (ya da Sterling Adası), Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'na bağlı Hazine Adaları'nı oluşturan iki adadan daha küçük olan adadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Stirling yaklaşık dört mil (6,4 km) uzunluğunda ve Shortland Adaları'nın yaklaşık 17 mil (27 km) güneyinde yer almaktadır. Deniz seviyesinden tahminî arazi yüksekliği 35 metre (115 ft).[1] Stirling Adası, Hazine Adası'nın en büyük adası olan Mono Adası'ndan Blanche Limanı ile ayrılmıştır.[2] Stirling Adası, bir zamanlar Mono Adası'nı çevreleyen set resifinin bir parçası olan mercanlardan oluşuyor.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Stirling Adası'nın kalıcı bir nüfusu yoktur. Ancak bir havaalanı ve İkinci Dünya Savaşı müttefik üssünün diğer kalıntıları hâlâ burada duruyor.

Hava üssü[değiştir | kaynağı değiştir]

Stirling Adası havaalanı, Hazine Adası

Müttefik Kuvvetler Stirling'e indikten sonra adanın bir hava sahası için mükemmel olduğu ortaya çıktı çünkü ada doğal olarak düzdü, mercan yüzeyliydi, tatlı su ve yakınlarda iyi çıkarma plajları vardı. 87. Deniz İnşaat Taburu "Deniz Böcekleri"nden bir keşif ekibi, bölgeyi incelemek için 1 Kasım 1943'te Stirling'e geldi ve dört gün sonra bölge hakkında olumlu bir rapor sundu. Bu rapora dayanarak, başlangıçta Bougainville Adası için planlanan "W" bombardıman şeridi inşaatına burada başlandı.[3]

Mayıs 2011'de Solomon Adaları başbakanı Danny Philip, Avustralya hükûmetine, kullanılmayan hava üssünün sığınmacıların işlemlerine ev sahipliği yapmasına yönelik teklif hazırladı. Müzakerelerin durdurulmadan önce oldukça ileri bir noktaya ulaştığına inanılıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Stirling Island". GeoView. 26 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2018. 
  2. ^ "Treasury Islands". Solomon Islands Historical Encyclopaedia 1893-1978. 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2018. 
  3. ^ "Stirling Island (Sterling) Western Province Solomon Islands". Pacific Wrecks. 2 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]