İçeriğe atla

Sessiz Tepe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sessiz Tepe
Silent Hill
Film afişi
YönetmenChristophe Gans
Oyuncular
Müzik
Görüntü yönetmeniDan Laustsen
KurguSébastien Prangère
Stüdyo
DağıtıcıAlliance Atlantis (Kanada)
Metropolitan Filmexport (Fransa)
Çıkış tarih(ler)i21 Nisan 2006 (2006-04-21) (Kanada)
26 Nisan 2006 (2006-04-26) (Fransa)
Süre125 dakika[1]
Ülke
Dilİngilizce
Bütçe50 milyon $[4]
Hasılat100.6 milyon $[5]
Devam filmiSessiz Tepe: Karabasan 3D

Sessiz Tepe, Christophe Gans tarafından yönetilen 2006 çıkışlı bir psikolojik korku filmidir. Senaryosu Roger Avary, Gans ve Nicolas Boukhrief tarafından yazılan film, Konami'nin 1999'da yayınladığı Silent Hill adlı video oyununun bir uyarlamasıdır. Radha Mitchell, Sean Bean, Laurie Holden, Deborah Kara Unger, Kim Coates, Tanya Allen, Alice Krige ve Jodelle Ferland filmin ana oyuncu kadrosunu oluşturmaktadır. Film, evlat edinilen kızının hastalığının nedenini bulmak için sisli Sessiz Tepe kasabasına giden Rose'u konu almaktadır. Kasaba girişinde araba kazası geçiren Rose, kaybolan kızını ararken kendini canavarlarla dolu alternatif bir boyutta bulur.

Sessiz Tepe'nin geliştirme aşaması 2000'lerin başında başladı. Beş yıl boyunca Silent Hill'in film haklarını almaya çalışan Gans, Konami'ye Silent Hill'i uyarlama planlarını ve oyunların kendisi için ne kadar önemli olduğunu açıklayan bir video röportajı gönderdi. Sonuç olarak Konami ona film haklarını verdi. Gans ve Avary, 2004 yılında senaryo üzerinde çalışmaya başladı. Avary, Centralia, Pennsylvania'yı kasaba için bir ilham kaynağı olarak kullandı. Ontario, Kanada'da gerçekleşen temel çekimler Nisan 2005'te başladı ve 50 milyon dolarlık bir bütçeyle üç ay sürdü.[6] Filmin konsepti, metafizik, mistik ve zamansal açılardan sunulan dört farklı varyasyonda var olan bir kasaba fikrine dayanmaktadır. Filmde gözüken canavarların çoğu profesyonel dansçılar tarafından canlandırıldı ve sadece birkaçı bilgisayar grafikleri temelinde yaratıldı.[7][8][9][10][11][12][13]

Sessiz Tepe, 21 Nisan 2006 tarihinde Kanada'da TriStar Pictures tarafından ve 26 Nisan 2006 tarihinde Fransa'da Metropolitan Filmexport tarafından yayınlandı.[10] Film dünya çapında 100 milyon doların üzerinde ve DVD satışlarından 22 milyon doların üzerinde gelir elde etti.[4][5][14][15] Eleştirmenlerden genellikle olumsuz eleştiriler aldı.[16] İnceleme yazarları, diyalogları ve senaryo yazımını eleştirdi, ancak filmin görselliğini, canavarların ve şehrin tasarımını ve korku unsurlarını olumlu bir şekilde karakterize etti. Yine de, bazı eleştirmenler Sessiz Tepe'yi yüksek notlarla ödüllendirerek filme örnek bir kurgusal uyarlama adını verdi ve eleştirel algıya sahip tüm durumu "toplu yetersizlik fenomeni" olarak adlandırdı.[17][18][19][20][21] Film, dört Fangoria Chainsaw Ödülü adaylığı aldı. Sessiz Tepe: Karabasan 3D adlı bir devam filmi 26 Ekim 2012 tarihinde gösterime girdi.[22]

Rose Da Silva ve kocası Christopher, evlat edindikleri kızları Sharon'ın sürekli uyurgezer olması ve bu uyurgezerlik nöbetlerinde Batı Virginia'da 30 yıl önce büyük bir kömür yangını nedeniyle terk edilmiş bir kasaba olan Sessiz Tepe hakkındaki kabuslar görmesi yüzünden oldukça rahatsızdır. Christopher'ın isteklerine karşı Rose, Sharon'ın rahatsızlığına cevaplar bulmak için kızıyla birlikte Sessiz Tepe'ye gider. Yoldaki şüpheli davranışı polis memuru Cybil Bennett'ın dikkatini çeker. Rose, Cybil'den kaçar, ancak yola çıkan bir kız görünce direksiyon hakimiyetini kaybederek kaza yapar. Bir süre sonra uyanan Rose kendini Sessiz Tepe'nin sisli boyutunda bulur ve Sharon'ın kayıp olduğunu anlar.

Kasabada Sharon'u arayan Rose, kazadan önce karşılaştığı ve Sharon'a benzeyen kızın peşine düşer. Kasaba, çeşitli noktalarda Pyramid Head (Piramit Kafa) başta olmak üzere korkunç canavarların yaşadığı kabus gibi bir boyuta geçiş yapar. Cybil, Rose'u yakalar ve onu tutuklamaya çalışır, ancak sonra tuzağa düştüklerini ve tüm yolların çıkmaz olduğunu öğrenir. Rose kaçıp diğer yaratıklarla karşılaştıktan sonra kasabanın fanatik tarikat üyeleri tarafından yakılan genç bir kız olan Alessa Gillespie'nin varlığını öğrenir. Annesi Dahlia, Alessa'nın kıyametine yol açan ihmalinden dolayı evsiz gibi sokaklarda dolaşır. Rose'a daha sonra Cybil de katılır ve Sessiz Tepe'yi gerçek dünyayla bağlayan yolların yıkılması nedeniyle şehrin sisli boyutunda sıkışıp kalır. Bu arada, gerçek dünyada Christopher, terk edilmiş kasabayı polis memuru Thomas Gucci ile arar, ancak arayışları boşunadır. Alessa'nın bir fotoğrafını bulan Christopher, Sharon'un evlat edinildiği yetimhaneye gider. Gucci belirir ve Sessiz Tepe'de yaşadığını ve Alessa'yı yangından kurtardığını ortaya çıkarır. Christopher'ın boş arayışına son vermesi ve eve gitmesi için cesaretlendirir.

Sessiz Tepe boyutunda, Rose ve Cybil, bir zamanlar tarikat üyesi olan Anna'nın eşlik ettiği bir oteli keşfeder ve burada bir tören odasının yanmış kalıntılarını bulurlar. Rose, Alessa'nın bir varyasyonu olduğu ortaya çıkan kızla da karşılaşır. Kasaba karanlık boyuta geçtiğinde, Rose, Cybil ve Anna eski bir kiliseye kaçar, ancak Pyramid Head ortaya çıkar ve Anna'nın derisini yüzerek öldürür. İçeride, tarikat üyelerinin baş rahibesi ve Alessa'nın teyzesi olan Christabella, Sharon'ın nerede olduğunu bir "iblisin" bildiğini ima eder. Tarikat takipçileri, Rose ve Cybil'i bir hastaneye götürür ve iblisin bodrumda olduğunu iddia eder. Christabella, Rose'un madalyonundan Sharon'ın bir fotoğrafını görür ve Rose ile Cybil'i Sharon'a benzediği için "cadı" olmakla suçlar. Cybil, tarikat üyeleriyle savaşır ama Christabella takipçilerine onu şiddetle dövmelerini emreder.

Rose bodruma girer, ancak şekilsiz yüzleri nedeniyle neredeyse tamamen kör görünen bir grup silah kullanan hemşire kılıklı yaratıklar tarafından yolu kapanır. Işık ve ses onları çekse de Rose, farkında olmadan birbirlerine saldırmaları için onları şaşırtarak aralarından gizlice geçmeyi başarır. Böylece kaçıp Alessa'nın odasına girer. Geçmişi gösteren bir sahnede, Alessa'nın bir gayrimeşru çocuk olduğu için kasaba halkı tarafından damgalandığı ortaya çıkar. Christabella, eskiden dindar bir tarikat üyesi olan Dahlia'yı ikna ederek işkencecilerinden saklanmaya çalışırken okul hademesi tarafından tecavüze uğrayan Alessa'yı "arındırmaya" başlamıştır. Christabella bir ritüel sırasında Alessa'yı yakmıştır ama Dahlia ne olduğunu anlayıp Gucci'yi uyarmıştır. İkili çok geç gelip ritüel ters gitmiştir ve meşhur kömür yangınını ateşlemiştir. Hastaneye kaldırılan Alessa'nın öfkesi büyümüştür ve Sessiz Tepe'nin değişen alternatif boyutlarından sorumlu olan "Dark Alessa" olarak tezahür etmiştir. Kalan masumiyeti daha sonra evlat edinilmek üzere gerçek dünyaya götürülen Sharon olarak vücut bulmuştur. Sharon'ı bulmak için çaresiz kalan Rose, Dark Alessa'yı kiliseye sokar. Bu arada Dahlia tarafından korunan Sharon, tarikat üyeleri tarafından ele geçirilir.

Christabella kilisede Cybil'i yakarak öldürür ve aynısını Sharon'a da yapmayı planlar. Rose müdahale eder ve işlediği suçlarla ilgili olarak Christabella ile yüzleşir, ancak Christabella intikam olarak onun kalbini bıçaklar. Rose'un kanı, Christabella'yı ve takipçilerini (Dahlia hariç) tel örgüyle öldüren hem orijinal Alessa'yı hem de Dark Alessa'yı çağırır. Rose, Sharon'ı kurtarır ve Dark Alessa, Sharon ve Alessa / Dark Alessa'yı tek bir vücutta yeniden bir araya getirir. Rose ve Alessa kasabayı terk eder ve eve döner. Eve döndüklerinde ise hala sisli boyutta oldukları, gerçeklikten ayrılmış oldukları ortaya çıkar. Bu arada, Christopher gerçek dünyada yalnızdır, ancak evin ön kapısının gizemli bir şekilde açıldığını keşfeder.

  1. ^ "Silent Hill (15)". British Board of Film Classification. 12 Nisan 2006. 25 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2016. 
  2. ^ Barraclough, Leo (21 Nisan 2006). "Silent Hill". Variety. 28 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2013. 
  3. ^ "Silent Hill". British Film Institute. Londra. 29 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2017. 
  4. ^ a b "Silent Hill". The Numbers. 25 Mayıs 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 
  5. ^ a b "Silent Hill (2006) - Box Office Mojo". Box Office Mojo. 18 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 
  6. ^ Pereira, Mike (2006). "Silent Hill Set Report: Toronto, Canada" (İngilizce). Bloody Disgusting. 12 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2009. 
  7. ^ Chris Sikorowski (2006). Path of Darkness: Making 'Silent Hill' (VOB) (2 DVD). Sony Pictures. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2021. 
  8. ^ Prin, Kevin (22 Aralık 2006). "INTERVIEW: CHRISTOPHE GANS (SILENT HILL) PARTIE 1 (French)". DVDRama. 12 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Silent Hill – Production Notes". Sony (İngilizce). Sonypictures.com. 17 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2012. 
  10. ^ a b Kevin Prin. (22 Aralık 2006). "Interview: Christophe Gans (silent Hill) Partie 1 [page 4]" (Fransızca). Excessif.com. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2012. 
  11. ^ Valery Korneev. (2006). "Сайлент Хилл на широком экране" (Rusça) (Country of Games bas.). Moskova: Technomir: 178-181. 
  12. ^ Jeff Otto. (10 Mart 2006). "Silent Hill: Director Interview & Exclusive Image (page 3)" (İngilizce). IGN. 4 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  13. ^ IGN FilmForce (15 Aralık 2004). "Avary Talks Silent Hill". IGN. 4 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  14. ^ "Silent Hill - DVD Sales" (İngilizce). The-numbers.com. 17 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2012. 
  15. ^ "Silent Hill. 2006 DVD, Home video rentals" (İngilizce). Box Office Mojo. 17 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2012. 
  16. ^ "Silent Hill" (İngilizce). Metacritic. 17 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2012. 
  17. ^ James Dyer. "Silent Hill" (İngilizce). Empire. 17 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2012. 
  18. ^ Natan Lee. (22 Nisan 2006). "Silent Hill' Is a Free Fall Through a Nightmare World". Movies2.nytimes.com (İngilizce). The New York Times. 23 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2012. 
  19. ^ Александр Чекулаев. (21 Ağustos 2006). "Рецензии: Сайлент Хилл". Mirf.ru (Rusça). Мир Фантастики, №35; июль 2006. 20 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2012. 
  20. ^ Роман Волобуев. (8 Mayıs 2006). "Сайлент-Хилл". Афиша (Rusça). Afisha.ru. 17 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  21. ^ Marc Savlov. (28 Nisan 2006). "Silent Hill" (İngilizce). The Austin Chronicle. 17 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2012. 
  22. ^ "Have a Revelation and Visit Silent Hill This Halloween!". Silent Hill. Dread Central. 18 Nisan 2012. 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]