İçeriğe atla

Silent Hill

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Silent Hill
GeliştiricilerKonami Computer Entertainment Tokyo, Creature Labs, Climax Studios, Double Helix Games, Vatra Games, WayForward Technologies
YayımcılarKonami, Konami Digital Entertainment
BestecilerAkira Yamaoka, Daniel Licht
PlatformlarPlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Xbox, Xbox 360, Wii, Microsoft Windows
TürlerKorku
Gerilim
Psikolojik
Dram
Bulmaca
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Resmî sitehttp://www.konami.com/silenthill

Silent Hill (サイレントヒル, Sairento Hiru, Türkçe: Sessiz Tepe), Keiichiro Toyama tarafından yaratılmış ve Konami tarafından geliştirilip yayınlanmış Japon korku oyunu serisi. Serinin ilk dört oyunu Team Silent tarafından geliştirilmiş, sonraki oyunları ise başka firmalar tarafından geliştirilmiştir.

Silent Hill, 1999'dan 2012'ye kadar 9 farklı isimle duyuldu. Serinin ilk 4 oyununu Japonya'nın Team Silent ekibi yapmıştır. Dördüncü oyundan memnun olmayan Konami seriyi batıya yani Amerika'ya devretmiştir ve bu oyunlar numarasız bir şekilde çıkmışlardır. Serinin en önemli bestekârı olan Akira Yamaoka, 2008 yılında çıkan Silent Hill: Homecoming'e kadar bütün Silent Hill oyunlarının sesinden ve müzik bestesinden sorumluydu ve seriyle özdeşleşmiştir. Akira Yamaoka aynı Austin Wintory gibi oyun müzikleriyle birlikte konser veren nadir bestecilerden birisidir.

Oyun sektörüne etkileri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Silent Hill ve Resident Evil aynı dönemde çıkmış iki bilinmezden korkma ve aksiyon serisidir. Resident Evil'ın aksiyon kısmı daha çok ağır basarken Silent Hill sinematik duruşuyla nam salmıştır. Silent Hill, sinematik oyun kavramını ilk ortaya atan ve en iyi örneğini veren oyun serisidir. Özellikle oyun içinde müzik bulundurmaması ve sadece sinematiklerde müzik çalması, müziklerinin sahnelerle özdeşleşmesine olanak vermiş, müzikleri ve sinematikleri Dünya çapında çok konuşulmuş ve beğenilmiştir.

Serinin 2008 yılına kadar tüm sesinden sorumlu olan Akira Yamaoka oyunlardaki ses kavramını yeniden şekillendirmiştir. Özellikle kapı açma, kapama sesi bütün oyuncuları etkilemiş, sinematik oyun yapmak isteyenler gerçekçi ses kullanmaya önem vermişlerdir. Ayrıca Akira Yamaoka sinematiğe özel müzik besteleyerek o sahnenin daha etkili olmasını sağlamıştır. Bu, günümüzde film, dizi gibi mecralarda da kullanılmaya başlanmıştır.

Silent Hill'in çekim teknikleri hikâyesiyle öne çıkmaya çalışan oyunlara büyük bir ders vermiştir. Özellikle bakış boşluğu çekim tekniğini çok kullanmışlar ve böylece oyuncuyu bilinmezden korkutmuşlardır.

Seçimlerin ve oyun içinde yaptığınız çoğu şeyin oyun sonunu etkilemesiyle bu seri, seçime bağlı oyunlara yön vermiştir. Silent Hill'den Silent Hill: Downpour'a kadar tüm oyunlarında birden fazla son bulundurmuştur. Ayrıca bazı oyunlarında finalinde oyuncuyu şaşırtmış, sürpriz sonla bitirmiştir. Bunlardan en önemlisi Silent Hill 2'dir.

Silent Hill serisi derin ve kafayı kullandırmak zorunda olan bulmacalarıyla ünlenmiştir. Özellikle Silent Hill'in ilk oyunundaki piyano bulmacası bulunması en zor bulmacalardan birisidir. Silent Hill 3'teki tarot kardı bulmacası da en zor bulmacalardan biridir. Oyuncuya daha önceden söylemiş veya göstermiş olduğu şeylerden sorguya çeker ve gerçeği bulmasını ister. Silent Hill 2'deki asansör bulmacası da bunlara örnektir.

Silent Hill serisi özellikle İbrahimi dinlerle iç içe olmuştur. Seri, dini bakımdan zengindir. Çoğu oyunda bağnazlığı, yobazlığı işlemişlerdir. İlk oyunda kelime bulmacalarında Hristiyan mitlerini kullanmışlardır. Seri genel olarak Hristiyan dininden oldukça etkilenmiştir. Bu, Japonya'da son 100 yıldır Yeni Din Hareketi olduğu düşünüldüğünde şaşılmayacak bir tablodur zira Hristiyanlık Japonya'yı oldukça etkilemiştir. Buna örnek olarak Death Note adlı manga / anime serisinde Mello/M karakterinin istavroz kolyesi vardır. Seri, 5. oyunuyla birlikte Amerika'ya taşındığında da bu değişmemiştir. Bunun sebebi Konami'nin aynı çizgide gitmek istemesidir. Ancak, doğal olarak, bazı çizgiler oynamış, daha silik bir din/mit işlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nde Yeni Din Hareketi'nin etkileri de görülmektedir. Bahai mabetleri buna en büyük örnektir. Bu sayede birçok Amerikan vatandaşı bu oyunu çekici bulmuş ve nitekim oyun satmaya devam etmiştir.

Not: Bundan sonra yazılacaklar olası spoiler niteliği taşımaktadır.

Silent Hill 2'de oynadığımız ana karakter olan James Sunderland 3 yıl önce ölen eşi Mary'den bir mektup alır. Bu mektupta Mary, onu Silent Hill'de özel mekanında beklediğini söyler. James bu olaya bir anlam veremez ama yine de bakmalıyım diyerek Silent Hill adlı kasabaya gider. Mary'nin bahsettiği mekan birçok yeri niteleyebileceğinden aklına gelen ilk yere giderken aynı Mary'e benzeyen bir kadın görür. James o heyecanla kadına dokunur ve "Mary!" der. Kadın ise çok şaşırır "Hayır, ben Maria'yım" der. James ve Maria, James'in ölen eşi Mary'i aramaktadırlar.

Bu hikâyede Mary yani James'in gerçek eşi Meryem'in kendisidir. Meryem Kutsal Kitap'a göre günahsız, bakire ve kutsal bir kadındır.

Bu hikâyede Maria yani James'in gerçek eşine benzettiği kadın ise Mecdelli Meryem'in kendisidir. Luka İncili'ne göre Mecdelli Meryem günahkar birisidir. Riyakardır ve İsa'dan günahlarını affetmesi için yalvarmıştır. Birçok efsaneye konu olmuştur.

Silent Hill 3 adlı oyun, ilk oyunun devamıdır. Bu oyunun sonunda Tanrı ile son savaşı vermekteyiz. Bu, Yakup'un Yehova ile güreşmesine bir atıftır.

Silent Hill: Homecoming

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakter Alex Shepherd askerdeyken yaralanır ve bir hastaneye yatar. Bilinmeyen bir zamanda uyandığında etrafta ne olduğu belirsiz canavarların gezdiğini görür ve hastaneden çıkar, evinin yolunu tutar. Evine yıllar yıllar sonra gittiğinde kasabasında kalan kişi sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini görür. Bütün kasabaya nereden geldiği bilinmeyen bir kâbus çökmüştür (?). Alex, kardeşi Joshua'nın da kayıp olduğunu görünce kardeşinin peşine düşer. Elbette ki Silent Hill'e yolu düşecektir.

Alex Shepherd oyun boyunca kendi hatıralarını zaman zaman anımsayacaktır. Bunları yavaş yavaş anımsaması aslında bir ipucudur. Anımsadığı ilk şey babası Adam'ın aile yüzüğünü kardeşi Joshua'ya vermesidir. Bu, oyunun finaliyle tamamıyla alakalıdır. Alex, bazı objeler bulup kasabadaki bazı kişilerle tanıştığında ve annesiyle konuştuğunda babası ve kardeşiyle ilgili hatıraları anımsar. Alex, üzerinde "Affet beni." yazan saati bulup eline aldığında bir anda yere düşer ve Silent Hill'de uyanır. Alex, kendi saatini bulmuştur ancak farkında değildir.

Alex bir gerçeği unutup Joshua'nın peşinde gitmektedir. Alex onu Silent Hill'de bulacağını sanır. Bu da oyunculara aslında bir ipucudur çünkü Silent Hill'e gerçekten de akıllı insanlar gelmezler. Silent Hill'e giden insanlar hayatta amaçları kalmamış, hiçbir şeye tutunamayan insanlardır. Aslında bu da Silent Hill 2'deki olaya atıftır.

Alex 3 kişiyle tanışır. Bunlardan birisi 20'li yaşlarındaki Elle'dir. Elle'in annesi Margaret köyün hakimidir. Elle'in kardeşi kayıptır. Fitch denilen bir adamla tanışır. Fitch, silah tamirinde uzman birisidir. Ancak Fitch'i en son gördüğünde üzeri kanlar içinde kaçıyordu. Fitch'in evine girdiğimizde kızının evde olmadığını yani yine bir küçük çocuğun kayıp olduğunu görürüz. Alex'in de kardeşi kayıptır. Bu en önemli üçüncü ipucudur.

Alex Shepherd, babası Adam'ın kardeşi Joshua'ya "Shepherd Ailesi Yüzüğü"nü teslim ettiğini kapı arasından izlemiştir. Alex Shepherd'in babası oldukça katı kuralcı, avla ilgilenen, askeri geçmişi olan biridir. Yüzyıllardır Shepherd ailesini bu yüzük temsil etmektedir. Alex bu yüzüğün kendisinden küçük kardeşine verilmesini hazmedemez. Alex bir gün Joshua'yı Toluca Gölü'nün ortalarına çıkarır tekneyle. Şakadan mıdır bilinmez o yüzüğün hiçbir işe yaramadığını söyler ve kendisine ister. Joshua ise yüzüğü vermek istemez. Alex ile Joshua arasında çıkar arbedede Joshua göle düşer ve boğularak can verir. Babası Adam, Alex'e bunun olmaması gerektiğini söyler. Alex çılgına döner, aylar içerisinde akıl sağlığını yitirir. Ailesi, Alex'i yani tek halefini hastaneye yatırır. Babası, Alex'i en son ziyaret ettiğinde ona kendisinin giymiş olduğu askeri kıyafeti verir. Alex, oyunun başında uyandığında kendini askerde yaralanmış, hastaneye yatırılmış biri olduğu sanmıştır! Aslında hiçbir zaman asker olmamıştır! Sadece bir akıl hastasıdır! Alex, Joshua'yı kafasına kazıdığı gibi saatine de kazımıştır, "Affet beni." yazan saat kendisine aittir ve bu söz Joshua'ya söylenmiştir! Alex, oyun boyunca Joshua'yı aramıştır ancak Joshua çoktan ölmüştür ve bunun farkına oyun sonunda varır! Ki bu, Adem ile Havva'nın oğulları Habil ile Kabil'in hikâyesine tıpatıp benzemektedir. Kabil, Alex'tir ve kardeşini öldürmüştür. Habil ise Joshua'dır ve kardeşi tarafından öldürülmüştür.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]