Sarayburnu Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sarayburnu Parkı
TürKentsel (İstanbul)
KonumTürkiye Sarayburnu, İstanbul
Açılış1912
İşletmeciİstanbul Büyükşehir Belediyesi
DurumTüm yıl açık

Sarayburnu Parkı, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan bir parktır. Tarihî yarımada olarak anılan bölgenin en doğu ucunda, Sarayburnu olarak anılan bölgede yer alır. İlk olarak Topkapı Sarayı'nın hasbahçesi olan Gülhane Parkı'nın bir parçası olsa da, 1890 yılında parkın içinden demiryolu geçmesi nedeniyle ilk bölünme gerçekleşti.

Ana parktan ayrılan ve alan olarak daha küçük boyutlu olan Sarayburnu kısmı, bir köprüyle Gülhane Parkı'na bağlanıyordu. Ancak cumhuriyetin ilanından sonra, 1958 yılında İstanbul Sahilyolu'nun (Kennedy Caddesi) yapımına başlanmasıyla parkın iki bölümü arasındaki bağ tümüyle kopmuş oldu. Park bugün konum olarak Topkapı Sarayı'nın aşağısında; Sirkeci Feribot İskelesi ile komşudur.

Park, Türkiye'nin cumhuriyet tarihinde birtakım önemli olaylara ev sahipliği yapmıştır. Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk heykeli 3 Ekim 1926'da bu parkta dikildi. Dönemin İstanbul şehremini Emin Erkul (1924-1928)'un girişimleriyle Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e yaptırılan bu heykelde Atatürk, elini beline koymuş; ayakta durur hâlde karşıyı izlerken betimlenmiştir.

Bunun dışında Türkiye'de harf devrimi yapıldığında Atatürk, latin harflerini ilk kez bu parkta 1 Eylül 1928 tarihinde kamuya tanıttı. Atatürk öldüğünde, naaşı Ankara'ya gönderilmeden önce, İstanbul'daki son tören Sarayburnu Parkı'nda 19 Kasım 1938 tarihinde düzenlendi. Törenin ardından tabut, top arabasından 12 general tarafından alınarak Yavuz zırhlısına götürülmek üzere rıhtımdaki bir dubaya yanaşan Zafer destroyerine konuldu.

Park, idari olarak Cankurtaran mahallesi sınırları içinde bulunmaktadır. Arkası Topkapı Sarayı, önü İstanbul Boğazı ile sınırlandırılmış olduğundan, çevresinde yerleşim birimi yoktur. Sahilyolu ve demiryolu hattının da ulaşımı güçleştirmesi nedeniyle, parkın ziyaretçi trafiği görece düşüktür. Parka Eminönü-Sirkeci yönünden yürüyerek ulaşılabilir. Parkın büyük bir kısmı Nisan 2006 dan beri Marmaray inşası nedeniyle kapalıdır,[1] inşaat 29 Ekim 2013 yılında bitmesine rağmen parkın büyük bir kısmı saç levhalar ile çevrili idi,[2] 2019 yılında tekrar açılmasına rağmen sadece ilk Atatürk heykeli restore edildi park halen kullanıma el verişli değil[3] Toplu taşımayla parka gelmek için İETT'nin Sarayburnu durağı; TCDD'nin ve tramvay hattının (T1 hattı) Sirkeci durakları kullanılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2017. 
  3. ^ "park görüntüsü". 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.