Süper avcı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karada yaşayan süper avcıların en büyüğü, kutup ayısı

Süper avcılar, normal şartlar altında doğada yetişkin haldeyken başka türler tarafından avlanmayan ve av türlerini kontrol altında tutan avcı canlılardır. Ayrıca süper yırtıcı, alfa yırtıcı, doruk yırtıcı, doruk avcı veya büyük avcı olarak da bilinir.

Bazıları sadece belirli koşullarda süper avcı olabilir. Genelde bu türler uzun bir besin zincirinin en tepesinde yer alır ve bulundukları ekosistemin sağlığı açısından can alıcı bir rol oynarlar. İnsanlar için tehlikeli olmayan türler (baykuşlar, evcil kediler vb.) bile kendi ortamlarında zorlu avcılar olabilirler.

İnsan kültürü ve süper avcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Süper avcıların insan kültüründe önemli bir yeri vardır; genelde insanların doğanın önemli buldukları yönlerini yansıtır ve armalarda yer alır. İnsanlar da süper avcıdır. Hatta köpekler bile sürü halinde olduklarında dövüş veya saldırı eğitimleri varsa süper avcı sınıfına girebilirler.

Çeşitli süper avcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ >http://www.jaguarssp.org/Animal%20Mgmt/JAGUAR%20GUIDELINES.pdf 26 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ >Biology of Tigers 14 Ekim 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ >http://fm1.fieldmuseum.org/aa/Files/patterso/posted_patterson_briefing.pdf 29 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "About The Whales - Food Webs". 20 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2006. 
  5. ^ >North American Wolves 20 Temmuz 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ >http://www.giantotter.org/Pterohome.html 6 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]