Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü
KısaltmaTÜBİTAK RUTE
Kuruluş2019
TürBilim ve Teknoloji
MerkezGebze, Kocaeli
LiderTolgahan Kaya
Resmî siteResmî site

TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE), 2019 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan bir protokolle, TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde kurulmuştur.[1]

Enstitü personelinin büyük bir kısmını bilgisayar, elektronik ve makine mühendisleri oluşturmaktadır. Bir kamu kuruluşu olan TÜBİTAK RUTE, dünyadaki gelişmeleri izleyerek daha emniyetli, hızlı ve verimli raylı ulaşım teknolojileri alanında Türkiye'nin öncü olması için çalışmalar yürütmektedir. Bu amaçla enstitü, raylı ulaşım teknolojileri alanında güncel araştırma konularını ortaya koymakta, bu teknolojilerin milli olarak tasarlandığı araştırma ve geliştirme projelerini yürütmektedir. Enstitü aynı zamanda uluslararası eşdeğer araştırma kurumları ile işbirlikleri yürütmekte ve teknoloji transferi çalışmalarının koordinasyonunda görev yapmaktadır.

TÜBİTAK RUTE, kamu ve özel sektör kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu araştırma, geliştirme ve yüksek nitelikli mühendislik hizmetlerini sağlayarak, üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde Türkiye'de bir referans merkezi olarak görev yapmayı hedeflemektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tarihçemiz | RAYLI ULAŞIM TEKNOLOJİLERİ ENSTİTÜSÜ". rute.tubitak.gov.tr. Erişim tarihi: 26 Mart 2021.