Pyrus regelii

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pyrus regelii
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Rosales
Familya: Rosaceae
Cins: Pyrus
Tür: P. regelii
İkili adlandırma
Pyrus regelii
Rehder, J. Arnold Arbor. 20: 97 (1939).

Pyrus regelii, Rosaceae (gülgiller) familyasından Orta Asya'ya özgü bir yabani armut türü.

Genel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan'da doğal olarak bulunan nadir yabani bir armuttur. Taç, oval ila yuvarlaktır. Genç dalların beyaz kadifemsi tüyleri vardır ve kışın bu şekilde kalır. İki yaşındaki dallar morumsu kahverengi ve dikenlidir. Gövde koyu grimsi kahverengidir; yapraklar değişken şekillidir. Yapraklar genellikle oval ila uzamış, hafif testere dişli kenarlıdır. Ayrıca testere dişli düzensiz dişli olan 3-7 bazen derin loblara sahip olabilirler. Parlak beyaz çiçekler, 2–3 cm çapında küçük şemsiye şeklinde çiçek açar. Yaz sonunda küçük sarımsı yeşil armutlar bunu takip eder. Pyrus regelii genellikle bol miktarda meyve üretir, bu da onu cadde ve caddelerde dikim için daha az uygun hale getirir. Parklarda ve bahçelerde yalnız ağaç olarak kullanılması daha iyidir. Toprağa çok az talepte bulunur. Kaldırımı tolere eder. Pyrus regelii, gri keçe benzeri bir katmanla kaplı dallara sahip nadir bir armut ağacıdır. Bu özellikle kışın dikkat çekici bir özelliktir.[1]

IUCN kırmızı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Pyrus regelii, Orta Asya'nın bazı bölgelerine özgüdür. Geniş bir oluşum kapsamına sahiptir ve bilinen hiçbir tehdidi yoktur. En Az Endişe olarak değerlendirilir.[2]

Coğrafi dağılım bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Pyrus regelii, Orta Asya'nın bazı bölgelerine özgüdür.[3] Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan yayılış yapar.[4] En az 57.000 km2 yayılış alanı vardır.[2]

Nüfus bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türün popülasyon büyüklüğü bilinmemekle birlikte büyük olduğu düşünülmektedir.[2]

Habitat ve ekoloji bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tür küçük bir ağaçtır.[5]

Tehdit bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Belirli bir tehdit bilinmemektedir.[2]

Kullanım ve ticaret bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Belirli bir kullanım bilinmemektedir.[2]

Koruma işlemleri bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tür, en az 10 ex situ koleksiyonda yetiştirilmektedir.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pyrus regelii". Van Den Berk. 2 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  2. ^ a b c d e Crowley, D. 2021. Pyrus regelii. The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T61612002A61612005. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2021-1.RLTS.T61612002A61612005.en.
  3. ^ Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. 2020. Plants of the World Online. Available at: http://www.plantsoftheworldonline.org/ 23 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ "Pyrus regelii Rehder | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online (İngilizce). 27 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 
  5. ^ "Pyrus regelii - Trees and Shrubs Online". treesandshrubsonline.org. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 
  6. ^ BGCI. 2018. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) - Plant Search. Available at: https://www.bgci.org/plant_search.php 31 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]