Portal:Yahudilik/Sıradaki bayram/Nisan 2013

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pesah bayramında yenen hamursuz bir ekmek çeşidi olan matsa.

Pesah: Yahudiler, Tanrı'nın yardımıyla Musa'nın önderliğinde Mısır'dan çıktılar. Ancak bu çıkış o kadar acele ve apar topar olmuştur ki, Yahudiler kendileri için hazırladıkları ekmeklerin hamurlarının mayalanmasını beklemeden pişirirler. Bu yüzden, bu bayramda 8 gün boyunca mayalı hiçbir ürün tüketilmez bunu yerine Museviler mayasız hamurdan yapılmış matsa adındaki ekmeği yerler. İbrani takvimine göre 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Pesah bu sene 25 Mart ile 2 Nisan arasına denk gelir.

İkinci Pesah (Pesah Şeni): Geçerli bir sebebi olup da Pesah bayramını kutlayamayanlar için bu ikinci bir şanstır. Örneğin Pesah'ta ölüye dokunmak kişinin temizliğini bozar bu da kişinin Pesah bayramını kaçırmasına sebep olabilir. İbrani takvimine göre 14 İyar'da başlayan İkinci Pesah (Pesah Şeni) bu sene 24 Nisan'a denk gelir.

Lag BaOmer: Pesah ile Şavuot bayramları arasındaki 49 günün 33. gününde kutlanan bir bayramdır. İbrani takvimine göre İyar ayının on sekizine gelen Lag BaOmer bayramı bu sene 28 Nisan 2013'e denk gelir.