Portal:Müzik/Gündemdeki madde

Vikipedi, özgür ansiklopedi

FL Studio, resmi adıyla FruityLoops veya konuşma dilindeki söylenişiyle Floops, Belçikalı müzik şirketi Image-Line Software tarafından geliştirilen bir dijital müzik yazılımıdır. FL Studio özgün olarak Didier Dambrin tarafından geliştirilmiştir. Dambrin şu an programın ana programcısı ve geliştirme yöneticisidir.

FL Studio, tamamen ayarlanabilir, kalıp desteği veren iş akışı merkezli ve nota dizicisine sahip bir yazılımdır. Yazılım, içeriğinde MIDI destekli altyapı; birçok düzenleme, miksaj ve ses kayıt birimleri barındıran, gelişmiş bir yazılımdır. Bitirilen her türlü şarkının veya klibin WAV, MP3 ve Ogg Vorbis formatlarına dönüşümüne izin verildiği gibi, yazılımın patentli .flp formatı da mevcuttur.

İçeriğinde barındırdığı özgün birimleriyle yazılım, bu birimlere karşılık sahip olduğu uygun fiyatı sayesinde birçok çevre tarafından desteklenmektedir. Film müziği özelliği de yazılımın bir video oynatıcısı eklentisiyle elde edilebilmektedir. Ancak bu özelliğin bir geleneksel nota hizmeti yoktur.

FL Studio, Borland Delphi programlama dilinde yazılmıştır. Bu nedenle Linux veya Mac OS X işletim sistemi girişlerine uygunluk konusunda bir plan yoktur. Eylül 2008 itibarıyla Image-Line, kendi internet sitesinde yazılımın artık Intel tabanlı Apple donanımlarda Boot Camp adlı yazılım sayesinde kullanılabileceğini duyurmuştur.

Yazılım ayrıca birçok dijital müzik sanatçısının başlangıç yazılımı olarak bilinmektedir.

Devamı...