Pencere

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pencere, yapılarda, ulaşım araçlarında mekânı aydınlatma ya da havalandırma amacı güdülerek duvarlara ya da benzer bir sert yüzey üzerine bırakılan açıklıktır. Pencereler genelde bir çerçeve yardımıyla sabit duruma getirilen cam ya da benzeri saydam/yarı saydam materyallerle örtülür. İçeri ya da dışarı doğru açılabilen her bir bölmesine kanat adı verilir. Pencerelerden, kapalı tutulduğu takdirde hava akışını ve sesi önlemesi amacıyla yararlanılır. Pek çok kültürde mimarinin önemli ögelerinden biridir. Özelikle dinî yapıların inşasında sıkça başvurulan pencereler, cam kullanarak üzerlerinde uygulanan sanatsal çalışmalarla dikkat çekerler. Gotik mimaride sıkça kullanılan vitray en önemli pencere süsleme sanatlarındandır.

Binalardaki ısı kayıplarının %25'i pencerelerde meydana gelir. Bu rakam Türkiye'nin toplam ithalatının %2'sine denktir. Bu açıdan pencerelerdeki ısı kayıplarının önüne geçmek çok önemlidir. Pencerelerin termal değerlendirmeleri pencerelerde enerji dengesi prensibine göre yapılır.[1]

Pencere türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pencerelerde Enerji Dengesi: Güneş ısı kazancı - ısı kayıpları". 7 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017.