Peaky Blinders (dizi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Peaky Blinders
TürSuç draması
Tarihî dönem draması
Psikolojik gerilim
SenaristSteven Knight
YönetmenOtto Bathurst (1. sezon)
Tom Harper (1. sezon)
Colm McCarthy (2. sezon)
Tim Mielants (3. sezon)
David Caffrey (4. sezon)
Anthony Byrne (5 ve 6. sezon)
BaşrolCillian Murphy
Sam Neill
Helen McCrory
Paul Anderson
Annabelle Wallis
Iddo Goldberg
Sophie Rundle
Joe Cole
Ned Dennehy
Benjamin Zephaniah
David Dawson
Andy Nyman
Charlie Creed-Miles
Tommy Flanagan
Noah Taylor
Tom Hardy
Charlotte Riley
Finn Cole
Natasha O'Keeffe
Aimee-Ffion Edwards
Gaite Jansen
Alexander Siddig
Packy Lee
Jan Bijvoet
Dina Korzun
Paddy Considine
Kate Phillips
Charlie Murphy
Adrien Brody
Ian Peck
Jack Rowan
Aidan Gillen
Anya Taylor-Joy
Kingsley Ben-Adir
Sam Claflin
Brian Gleeson
Kate Dickie
Andrew Koji
Neil Maskell
Cosmo Jarvis
Harry Kirton
Charlene McKenna
Pauline Turner
Amber Anderson
James Frecheville
Stephen Graham
Conrad Khan
Daryl McCormak
Emmet J. Scanlan
Tema müziği bestecisiMartin Phipps
Açılış müziğiNick Cave & The Bad Seeds'den "Red Right Hand"
BesteciMartin Phipps
Paul Hartnoll
PJ Harvey
Dickon Hinchliffe
Antony Genn
Martin Slattery
Anna Calvi
Ülke Birleşik Krallık
Diliİngilizce
Sezon sayısı6
Bölüm sayısı36
Yapım
Yönetici yapımcıCaryn Mandabach
Greg Brenman
Steven Knight
Cillian Murphy
Jamie Glazebrook
Frith Tiplady
YapımcıKatie Swinden (1. sezon)
Laurie Borg (2. sezon)
Simon Maloney (3. sezon)
Joe Donaldson (4. sezon)
Annie Harrison-Baxter (5. sezon)
Nick Goding (6. sezon)
MekânBirmingham
Bradford
Keighley
Leeds
Liverpool
Dudley
Port Sunlight
Damems
Görüntü yönetmeniGeorge Steel
Gösterim süresi55-83 dakika
Yapım şirketiCaryn Mandabach Productions
Tiger Aspect Productions
Screen Yorkshire
Yayın bilgileri
KanalNetflix
Yayın tarihi12 Eylül 2013 (2013-09-12) - 3 Nisan 2022 (2022-04-03)

Peaky Blinders, Steven Knight tarafından yaratılan bir İngiliz dönem draması (suç) televizyon dizisidir. Birmingham'da geçen dizi, Peaky Blinders suç çetesinin I. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasındaki maceralarını konu almaktadır. Kurgusal çete, 1880'lerden 1910'lara kadar şehirde aktif olan aynı isimli genç suçlulardan oluşan gerçek bir sokak çetesine dayanmaktadır.

Başrollerinde Tommy Shelby rolünde Cillian Murphy, Elizabeth "Polly" Gray rolünde Helen McCrory, Arthur Shelby rolünde Paul Anderson, Ada Shelby rolünde Sophie Rundle ve çetenin kıdemli üyeleri John Shelby rolünde Joe Cole'un yer aldığı bir oyuncu kadrosu bulunuyor. Sam Neill, Annabelle Wallis, Iddo Goldberg, Tom Hardy, Charlotte Riley, Finn Cole, Natasha O'Keeffe, Paddy Considine, Adrien Brody, Aidan Gillen, Anya Taylor-Joy, Sam Claflin, Amber Anderson, James Frecheville ve Stephen Graham da rol alıyor. Dizi 12 Eylül 2013'te başlamış, dördüncü sezona kadar BBC Two'da yayımlanmış (tekrarları BBC Four'da), ardından beşinci ve altıncı sezon için BBC One'a geçmiştir.

Netflix, Weinstein Company ve Endemol ile yaptığı anlaşma kapsamında dizinin Amerika Birleşik Devletleri'nde ve dünya çapında yayım haklarını satın aldı. Ocak 2021'de, altıncı sezonun son sezon olacağı ve ardından bir spin-off filmi çekileceği duyuruldu. Final sezonu 2022 yılında yayımlandı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çete yaptıkları son soygunla Müfettiş Chester Campbell'in (Sam Neill tarafından canlandırılan) dikkatini çeker ve dönemin Dışişleri Bakanı Winston Churchill tarafından bu soygunu araştırmak üzere Birmingham'a gönderilir. Hedefinde çeteler, gangsterler, komünistler ve müşterek suçlular vardır. Chester, şehri bu yasa dışı örgütlerden temizlemek için yemin eder ve bunun üzerine daha önce görev yaptığı Belfast’tan kendi ekibini de getirip çalışmalara başlar.[1][2] Winston Churchill ilk seride Andy Nyman, ikinci seride Richard McCabe tarafından canlandırılmıştır.

İkinci seri, ilk seriden iki yıl sonrasını konu alır. Shelby ailesi, "Kuzey ve Güney Londra" bölgesinde kendi suç örgütünü genişletmiş olarak görür.[3] İkinci seri, 1921 yılında başlar ve Haziran 1922'deki Epsom Derby'si ile son bulur.

Üçüncü seri ise yine iki yıl sonrasını konu alır ve 1924 yılında başlar. Tommy ve ailesi daha tehlikeli bir dünyayı giriş yapar ve örgütü daha da genişletir fakat bu sefer genişleme uluslararasıdır. İnternet tabanlı film ve televizyon haberleri şirketi Screen Rant'a göre "Sezon toplumsal sınıflar ve imparatorluk kavramları etrafında dönmektedir. Bu durumları öngörülebilir olmasına rağmen şaşırtarak sıralar."

Dizi anlaşılacağı üzere zamanla büyüyen imparatorlukların, bozulmasını, karmaşık bir hale gelmesini ve bu şekilde sürdüremeyerek çöküşlerini anlatır. Sezon Tommy'ye, kirli sularda yüzerken nasıl genişleyeceği ve diğer köpekbalıklarına – özellikle hükûmet üzerinde büyük etkisi olanlar - nasıl dikkat edeceğini öğretmiştir. Peaky Blinders esas olarak, kendi konforlu bölgesi dışında hızlı hareket eden ve riskli bir şekilde çok fazla genişleyen balığın hikâyesini anlatır. Bazı zamanlar vardır, riski önceden ödenmiştir."[4] `Father John Hughes rolünde Paddy Considine, Ruben Oliver rolünde Alexander Siddig, Grand Duchess Tatiana Petrovna rolünde Gaite Jansen ve Linda Shelby rolünde Kate Phillips - Arthur'un karısı - üçüncü sezonda eklenen oyunculardan bazılarıdır.

Dizinin yayınlanan dördüncü sezonunda Oscar ödüllü ünlü oyuncu Adrien Brody, Luca Changretta rolünü canlandırırken 2019 yılında yayınlanan beşinci sezonunda ise Sam Claflin İngiliz politikacı Oswald Mosley'e hayat vermiştir.

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana[değiştir | kaynağı değiştir]

karakter canlandıran Rol
Thomas "Tommy" Shelby Cillian Murphy Tommy Shelby (Shelby ailesinin lideri)
Binbaşı Chester Campbell Sam Neill Polis
Elizabeth "Polly" Gray Helen McCrory Ailenin teyzesi
Arthur Shelby Jr Paul Anderson Shelby ailesinin en büyük çocuğu
Grace Shelby Annabelle Wallis Thommy'in eşi
Freddie Thorne Iddo Goldberg Ada'nın kocası
Ada Thorne Sophie Rundle Shelby kardeşlerin tek kız kardeşi.
John "Johnny" Shelby Joe Cole Üçüncü en genç Shelby
Charlie Strong Ned Dennehy Tersane sahibi
Billy Kimber Charlie Creed-Miles Yerel ırkları yöneten yerel bir lider.
Alfred "Alfie" Solomons Tom Hardy Camden Kasabasında Yahudi çetesinin lideri.
Michael Gray Finn Cole Polly'nin oğlu.
Arthur Shelby Tommy Flanagan Tommy ve kardeşlerinin babası
Gina Gray Anya Taylor-Joy Michael Gray'in Amerikalı karısı.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Peaky Blinders Steven Knight tarafından yazılmış ve Katie Swinden tarafından yapımcılığı üstlenilmiştir. Screen Yorkshire, Yorkshire İçerik Fonu aracılığıyla yapım için finansman sağladı ve anlaşmanın bir parçası olarak dizinin büyük bölümünün Yorkshire'da çekilmesini sağladı.[5] Yapımda diziye yardımcı olmaları için dil bilimciler işe alınmadı, bu da önceki sezonlardaki Roman Çingenelerin sık sık bozuk Romence (Romanca'nın aksine) konuşmasına yol açtı.[6]

1. sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk sezon Birmingham, Bradford, Dudley, Leeds, Liverpool ve Port Sunlight'ta çekildi.[7] Demir yolu sekansları Keighley ve Damems arasında, Ingrow Demir Yolu Seyahat Müzesi (Vintage Carriages Trust'a ait.),[8] Lancashire ve Yorkshire Demir Yolu Vakfı'na ait vagonlar kullanılarak çekildi.[9] Dizinin birçok sahnesi Black Country Living Museum'da çekildi.[10] Steven Knight, Stephen Russell ve Toby Finlay dizide senarist olarak görev aldılar.[11]

Ulster doğumlu, Yeni Zelanda'da büyümüş Sam Neill, C.I. Campbell rolü için Kuzey İrlandalı aktörler James Nesbitt ve Liam Neeson'dan kaybolan Kuzey İrlanda aksanını geri kazanmasına yardımcı olmaları için yardım istedi. Sonunda, dizi Amerika Birleşik Devletleri'nde pazarlandığı için aksanını yumuşatmak zorunda kaldı.[12]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Stubbs, David (6 September 2013).
  2. ^ Whooley, Declan.
  3. ^ Hadlow, Janice – Controller, BBC Two (25 October 2013).
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2016. 
  5. ^ "Peaky Blinders". Screen Yorkshire (İngilizce). 6 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  6. ^ Sherlock, Ben (15 Aralık 2018). "25 Wild Details Behind The Making Of Peaky Blinders" [Peaky Blinders'ın Yapım Aşamasının Arkasındaki 25 İlginç Detay]. ScreenRant (İngilizce). 17 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2019. 
  7. ^ "New BBC Two drama, Peaky Blinders, commences shooting with cast led by Cillian Murphy, Sam Neill and Helen McCrory" [BBC Two'nun yeni dizisi Peaky Blinders'ın çekimlerine Cillian Murphy, Sam Neill ve Helen McCrory'nin başını çektiği oyuncu kadrosuyla başlandı]. BBC Media Centre. 21 Eylül 2012. 26 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2013. 
  8. ^ "Filming Peaky Blinders" [Peaky Blinders Çekimleri]. Vintage Carriages Trust.org. 14 Kasım 2012. 19 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2013. 
  9. ^ "TV and Film: Peaky Binders" [TV ve Film: Peaky Blinders]. The Lancashire & Yorkshire Railway Trust. 5 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2013. 
  10. ^ "Peaky Blinders". Black Country Living Museum. 2 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2017. 
  11. ^ "BBC Two announces brand new six-part drama series 'Peaky Blinders'" [BBC Two altı bölümlük yepyeni drama dizisi 'Peaky Blinders'ı duyurdu]. BBC Media Centre. 27 Temmuz 2012. 22 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2013. 
  12. ^ "Sam Neill plays Belfast detective in BBC gangster drama" [Sam Neill BBC'nin çete dramasında Belfastlı dedektifi canlandırıyor]. BBC News. 19 Ekim 2012. 18 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2013.