Paul von Lettow-Vorbeck

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paul von Lettow-Vorbeck, 1913

Paul Emil von Lettow-Vorbeck (20 Mart 1870 - 9 Mart 1964), Alman İmparatorluk Ordusu ve Alman Doğu Afrika seferi kuvvetlerinin komutanı olan generaldir. Dört yıl boyunca, yaklaşık 14.000 (3.000 Alman ve 11.000 Afrikalı) askerî bir kuvveti kontrol ederek, toplamda 300,000, İngiliz, Belçika ve Portekiz askerlerine karşı çok büyük bir kuvvet düzenledi. Lettow-Vorbeck, esasen alanında yenilmez olarak, başarılı bir şekilde I. Dünya Savaşı sırasında Britanya İmparatorluğu topraklarını istila edebilen tek Alman komutanı oldu. Yaptığı kahramanlıkları "tarihin en büyük ve en başarılı tek gerilla harekâtı olarak" kayıtlara geçmiştir.

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Babası Prusya, Ren eyaletindeki Saarlouis'da bir subay olarak görevli iken, Paul Emil von Lettow-Vorbeck, Pomeranyalı alt soylu bir ailede dünyaya geldi. Berlin'de yatılı okullarda eğitim gördü ve Potsdam ve Berlin-Lichterfelde de Harbiyelilerin kolordusuna katıldı. 1890 yılında, Alman İmparatorluk Ordusu'nda Teğmen olarak görevlendirildi.

Askeri kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1900 yılında, Lettow-Vorbeck, Boxer İsyanını bastırmak için uluslararası ittifak güçlerinin bir üyesi olarak Çin'e gönderildi. 1901 yılında Çin'den döndü ve Alman Genelkurmay'a transfer oldu.

1904 yılında başlayan, Namaqua ve Herero ayaklanması sırasında, Alman Güney-Batı Afrika'ya (şimdiki Namibya) atandı. Sonradan işlenen soykırıma katılmadı: sol göz ve göğüsünden yaralandıktan sonra, tedavisi ve iyileşmesi için Güney Afrika'ya gitti.

1907 yılında, binbaşı rütbesine terfi etti ve 11. Kolorduya atandı. Ekim 1913 yılında, Alman İmparatorluk ordusunda yarbaylığa terfi ettirildi ve Alman Kamerunun'da (bugünün Kamerun ve bugünkü Nijerya'nın bir kısmı) olarak bilinen Alman sömürge güçlerinin komutanı olarak atadı.

I. Dünya Savaşı'nda[değiştir | kaynağı değiştir]

Lettow-Vorbeck, Ağustos 1914 yılında, Birinci Dünya Savaşı'nın ilk aşamalarında, sadece 2.600 Alman vatandaşı ve 2.472 Afrikalı askerden oluşan küçük bir askerî garnizonun komutanıydı. Lettow-Vorbeck, Tanga şehrinde önemli bir İngiliz amfibisinin saldırısını püskürtmek için hazırlanmıştır. Saldırı 2 Kasım 1914 tarihinde başladı ve önümüzdeki dört gün boyunca Alman kuvvetleri Tanga Savaşı'nda savaştı. Lettow-Vorbeck sonrasında Doğu Afrika'daki İngiliz demiryollarına saldırı düzenledi. 19 Ocak 1915 tarihinde Jassin'de, İngilizler üzerinde ikinci bir zafer kazandı.

I. Dünya Savaşı sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 1928 ve Temmuz 1930 tarihleri arasında, monarşist Alman Ulusal Halk Partisinin bir Reichstag milletvekili olarak görev yaptı. Yoğun bir şekilde "Hitler ve onun hareketine güvenilmeyen" birisi olarak Nazilere karşı Stahlhelm ile bir koalisyon oluşturmak fikri ile akrabası Hans-Jürgen von Blumenthal'e yaklaştı.

1945 yılında II. Dünya Savaşı sonunda, Lettow-Vorbeck perişan haldeydi. İki oğlu, Rüdiger ve Arnd, Wehrmacht'ta hizmet verirken şehit olmuşlardı. Bremen'deki evi Müttefik güçlerin bombalarıyla tahrip olmuştu. Ancak, Alman ekonomik mucizesi ile tekrar rahata kavuştu.

1953 yılında, Doğu Afrika'yı ziyaret etti. Askari ler eski bando şarkısı Heia Safari ile onu karşılandı! ve ayrıca İngiliz sömürge yetkilileri tarafından askerî törenle karşılandı.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Paul von Lettow-Vorbeck, 1964 yılında, 94. doğum gününden on bir gün önce Hamburg'da öldü. Batı Alman hükûmeti ve Bundeswehr, devlet misafiri olarak iki eski Askari'yi cenazesine katılmak için davet etti. Batı Almanya'nın Savunma Bakanı Kai-Uwe von Hassel, Lettow-Vorbeck'in "alanında gerçekten yenilmez olduğunu" söyleyerek övgü verdi. Paul von Lettow-Vorbeck, Schleswig-Holstein'da, Pronstorf'daki Vicelin Kilisesi'nin mezarlığına gömüldü.