Palorchestes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Palorchestes
 
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
İnfra sınıf: Marsupialia
Takım: Diprotodontia
Familya: Palorchestidae
Cins: Palorchestes
Owen, 1873
Türler
  • P. azael Flannery, 1983
  • P. painei Woodburne, 1967
  • P. selestiae Mackness, 1995

Palorchestes Palorchestidae familyasında sınıflandırılan, soyu tükenmiş, keseli ve otçul bir memeli cinsidir. Bu cins Avustralya'ya endemikti ve geç Miyosen'den (~11 myö) Buzul Çağı'nın sonuna (0.011 myö) kadar yaşadı.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsin içinde yer alan bir tür olan Palorchestes azael yaklaşık 2,5 m'lik boyu ve 200 kg'lık ağırlığıyla bir at kadar büyüktü ve dört adet güçlü bacağa sahipti.[1] Hayvanın burun kemiklerinin görünüşü küçük bir hortuma sahip olduğunu göstermektedir ki bu nedenle "keseli tapir" olarak da adlandırılmıştır. Tapirlerle akraba olmadığından burun yapısı benzerliği yakınsak evrime bir örnektir. Palorchestes cinsi hayvanların ön ayaklarında koalaya benzer büyük pençeler vardı ve muhtemelen bunlar ağaçların kabuklarını soymak ve yaprakları çekerek koparmak için kullanılıyordu.[2]

Tüm Palorchestes türlerinin alt çenesinideki uzun semfiz dillerinin zürafalar gibi uzun olduğunu ve dışarıya doğru uzanabildiğini göstermektedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Palorchestes - paleofiles.com". sites.google.com. 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 
  2. ^ Palmer, D., (Ed.) (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. Londra: Marshall Editions. s. 205. ISBN 1-84028-152-9. 
  3. ^ Long, J., Archer, M., Flannery, T., and Hand, S. J. (2002) Prehistoric Mammals of Australia and New Guinea: One Hundred Million Years of Evolution. Kensington: University of New South Wales. (pg 100)