Ozyptila brevipes

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Ozyptila brevipes
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Thomisoidea
Familya: Thomisidae
Cins: Ozyptila
Tür: O. brevipes
Ozyptila brevipes
(Hahn, 1826)

Ozyptila brevipes, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yaşayan bir örümcek türü. 8 mm olan boyuyla cinsinin Avrupa'daki en iri türüdür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez 1826 yılında Alman zoolog Carl Wilhelm Hahn (1786-1835) tarafından Thomisus brevipes adıyla tanımlanan tür 1875 yılında Fransız araknolog Eugène Simon (1848-1924) tarafından Ozyptila brevipes adıyla revize edilmiştir.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Dişi 3–4 mm, erkek 2–3 mm boyundadır.[1] Prosoma dorsalde koyu kahverengi olup değişken açık kahverengi renklenmeyle paylaşır. Merkezdeki orta şeridin ön tarafı (anterior) kahverengi, geri tarafı (posterior) beyazdır. Opisthosoma dorsalde beyaz olup siyah kahverengi lekelidir. Bacaklar soluk kahverengi olup değişken siyah kahverengi halkalıdır.

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük Britanya'da bataklıklarda ve kıyı gibi sulak alanlarda görülür.[2]

Yaşam döngüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük Britanya'da erginlerine şubat-kasım aylarında rastlansa da esas olarak mayıs-temmuz aylarında yoğun olarak rastlanır.[2]

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Palearktik bölgede yayılım gösterir.[3] Kuzeybatı ve Orta Avrupa'da yaygındır. Büyük Britanya'da Northumberland'a kadar kuzeyde de bulunsa da esas olarak güney ve doğusunda yayılım gösterir.[2] Türkiye'de bulunmaz[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Roberts M. J. (1995): Collins Field Guide. Spiders of Britain & Northern Europe
  2. ^ a b c "Summary for Ozyptila brevipes (Araneae)". 29 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2012. 
  3. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 15 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2012. 
  4. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]