Sword Art Online

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sword Art Online
Light novelın birinci cildinin kapağı
ソードアート・オンライン
(Sōdo Āto Onrain)
TürMacera,[1] bilimkurgu[2]
Roman serisi
YazarReki Kawahara
YayımcıÖz yayın
Yayın tarihi20022008
Light novel
YazarReki Kawahara
Çizerabec
YayımcıASCII Media Works
Diğer yayımcı
BaskıDengeki Bunko
DemografikSeinen
Yayın tarihi10 Nisan 2009 – güncel
Cilt sayısı25
Mangalar
  • Sword Art Online
  • Sword Art Online: Aincrad
  • Sword Art Online: Fairy Dance
  • Sword Art Online: Girls Ops
  • Sword Art Online: Progressive
  • Sword Art Online: Phantom Bullet
  • Sword Art Online: Calibur
  • Sword Art Online: Mother's Rosario
  • Sword Art Online: Project Alicization
Anime televizyon dizisi
YönetmenTomohiko Itō
YapımcıKazuma Miki
Shinichirō Kashiwada
MüzikYuki Kajiura
StüdyoA-1 Pictures
Lisans
KanalTokyo MX, GTV, GYT, tvk, TVS, TVA, RKB, HBC, MBS, AT-X, CTV, BS11
Diğer kanallar
Yayın tarihi 8 Temmuz 2012 23 Aralık 2012
Bölüm sayısı25
Light novel
Sword Art Online: Progressive
YazarReki Kawahara
Çizerabec
YayımcıASCII Media Works
Diğer yayımcı
BaskıDengeki Bunko
DemografikSeinen
Yayın tarihi10 Ekim 2012 – güncel
Cilt sayısı6
Anime televizyon filmi
YönetmenTomohiko Itō
YapımcıKazuma Miki
Shinichirō Kashiwada
SenaristReki Kawahara
Munemasa Nakamoto
MüzikYuki Kajiura
StüdyoA-1 Pictures
Lisans
KanalTokyo MX, BS11
Yayın tarihi31 Aralık 2013
Yayın süresi100 dakika
Anime televizyon dizisi
Sword Art Online II
YönetmenTomohiko Itō
YapımcıKazuma Miki
Shinichirō Kashiwada
Yōsuke Futami
MüzikYuki Kajiura
StüdyoA-1 Pictures
Lisans
KanalTokyo MX, GTV, GYT, tvk, TVS, TVA, MBS, TVQ, TVh, AT-X, CTV, BS11
Diğer kanallar
Yayın tarihi 5 Temmuz 2014 20 Aralık 2014
Bölüm sayısı24
Light novel
Sword Art Online Alternative: Clover's Regret
YazarWatase Sōichirō
ÇizerGinta
YayımcıASCII Media Works
BaskıDengeki Bunko
DemografikSeinen
Yayın tarihi10 Kasım 2016 – güncel
Cilt sayısı3
Anime televizyon dizisi
Sword Art Online: Alicization (1–24)
Sword Art Online: Alicization – War of Underworld (25–)
YönetmenManabu Ono
YapımcıMasami Niwa
Takaaki Yuasa
Yōsuke Futami
Misato Aoki
Kaoru Adachi
Ryūtarō Kawakami
MüzikYuki Kajiura
StüdyoA-1 Pictures
Lisans
KanalTokyo MX, GYT, GTV, BS11, MBS, AT-X, TVA
Diğer kanallar
Yayın tarihi 6 Ekim 2018 19 Nisan 2020
Bölüm sayısı47
Video oyunları
Diğer

Sword Art Online (Japoncaソードアート・オンライン Sōdo Āto Onrain), Reki Kawahara tarafından yazılan light novel serisidir. Hikâye yakın gelecekte geçmekte olup sanal gerçeklik ve MMORPG konularına odaklanmaktadır. 10 Nisan 2009 tarihinde ASCII Media Works'ten Dengeki Bunko tarafından yayın hayatına başlatılan hikâyeler Kuzey Amerikada Yen Press tarafından basıma Ekim 2012 tarihinde başlamıştır.

Televizyon anime dizisi olarak A-1 Pictures tarafından Aralık 2012 tarihinde Japonyada yayınlanmaya başlamıştır. Extra Edition isimli bölüm ise 31 Aralık 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Ayrıca dizinin devam niteliğindeki ikinci serisi de Sword Art Online II ismi ile Temmuz 2014 yılında yayınlanmaya başlamıştır. Dizinin konusunun temel alındığı Sword Art Online: Infinity Moment isimli bir de video oyunu bulunmaktadır ve PlayStation Portable üzerinde Mart 2013 tarihinde raflara sürülmüştür. Sword Art Online: Hollow Fragment ismi ile ikinci bir oyun da PlayStation Vita için Nisan 2014 tarihinde piyasaya çıkmıştır. Hikâyenin oyun ve televizyon dizileirnin yayın hakları Yen Press (yayıncılığa) aittir.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Sword Art Online (SAO) ismi verilen bir oyun sanal gerçeklik dünyasında MMORPG olarak oynanmaktadır. Oyun 2022 yılında çıkmış ve Nerve Gear ismi verilen ve oyuncunun kafasına taktığı bir cihaz ile oynanmaktadır. Bu cihaz oyuncunun kafasından geçenler ile oyundaki karakterini kontrol etmesini sağlamaktadır.

6 Kasım 2022 tarihinde, oyuncular ilk kez SAO oyununa bağlanırlar ve oyundaki çıkış tuşunun, oyun yöneticisi (game master) tarafından kaldırıldığını görürler. Oyun yöneticisi Akihiko Kayaba, oyunda çıkmanın tek yolunun 100. katta bulunan son canavarı yenmek olduğunu söyler. Aynı zamanda oyunda bir şekilde ölecek olurlarsa gerçek hayattaki vücutlarının da takmış oldukları sanal gerçeklik cihazları ile öldürüleceğini söyler. Oyunculardan Kazuto (Kirito) Kirigaya daha önce oyunun beta testlerinde yer almış olan 1000 kişilik sınırlı oyunculardandır. Beta testlerde edindiği tecrübesi ile oyunu kısa sürede bitireceğini düşünmektedir. Bu yüzden tek başına hareket etmeye ve oyundaki herhangi bir cemiyet sistemine (guild) üye olmadan oyunda ilerlemeye başlar. Oyunun başlamasından 2 yıl geçtikten sonra oyunun ilk patron canavarını (boss) birlikte kestikleri ve uzun süredir görüşmediği Asuna isimli kız oyuncuya aşık olur ve oyunda evlenirler. Daha sonraları Kayaba'nın oyundaki karakterini bulur ve onu yok ederler ve böylece hem kendilerini hem de diğer oyuncuları kurtarırlar.

Uyanarak gerçek dünyaya dönen Kirito, Asuna ve diğer 300 SAO oyuncusunun hala uyanamadığını ve Alfheim Online (ALO) ismi verilen bir sisteme bağlı olarak yaşadıklarını öğrenir. Kız kardeşinin yardımı ile ALO sunucusuna bağlanır ve Nobuyuki Sugou'nun bu kişiler üzerinde kanun dışı bazı deneyler yaptığını ve beyinlerine müdahale ederek kendi kontrolü altına almaya çalıştığını öğrenir. Kirito, Nobuyuki'nin planlarını bozduktan sonra Asuna ile gerçek hayatta da tanışır ve birlikte olur.

Kısa süre sonra, Kirito'dan Gun Gale Online (GGO) isimli oyundaki "Ölüm Silahı" (Death Gun) adlı bir oyuncunun oyundaki insanları özel silahı ile vurmasıyla eş zamanlı olarak vurulan oyuncunun gerçek hayatta da ölmesini araştırması istenir. Kirito bunun üzerine girdiği Gun Gale Online oyununda Sinon kullanıcı adlı bir kız oyuncu ile tanışır, oyunda ondan yardım alır ve SAO oyunundaki katil cemiyetin üyelerinin izlerini burada da bulur.

Kirito daha sonra son teknoloji ürünü olan Soul Translator (STL, ruh dönüştürücü) makinesini test etmek için işe alınır. Bu makine daha önceki makineye göre çok daha gerçekçi ve karmaşık bir arayüze sahiptir. Bu arayüz ile UnderWorld (UW) ismi verilen oyuna bağlanmaktadır ve bu dünyadaki olaylar gerçek dünyaya göre bin misli daha hızlı gelişmektedir. Ayrıca bu sırada yaşanan her şey ve bütün hafıza Kirito'nun beyninde korunmaktadır. Bir şekilde, GGO tarafından oluşturulan bir tuzağa düşer ve UW içinde, buraya nasıl geldiğini bile hatırlamadan uyanır. Oyundan çıkamamaktadır ve gerçek hayattaki bedeni koma durumundadır.

Hikâye Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâye kitapları aşağıdaki seriler halinde yayınlanmıştır.

Sword Art Online (SAO) (ソードアート・オンライン, Sōdo Āto Onrain)
İlk sanal gerçeklik dünyası ve hikâyenin başlangıcıdır. Aincrad ismi verilen devasa bir uçan kalenin 100 katından oluşan dünyada geçmektedir ve her kattan bir sonrakine geçmek için katın sonunda yer alan patron canavarı (boss) öldürmek gerekmektedir. Çoğu RPG oyununda olduğu gibi karakterlerin seviye atladıkları bir sistem bulunmaktadır. Ancak, oyuncular sisteme ilk girdikleri andan itibaren sistemden çıkamamakta ve oyunda ölmeleri durumunda gerçek hayatta da ölmektedirler.
Alfheim Online (ALO) (アルヴヘイム・オンライン, Aruvuheimu Onrain)
Hikâyenin ikinci parçasıdır. Karakterler uçma yeteneği kazanmış ve her oyunca bir ırka mensup olarak memleketlere bölünmüş bir sanal dünyada yaşamaktadır. Alfheim ismi verilen bu dünyanın merkezinde Dünya Ağacı (World Tree) ismi verilen dev bir ağaç bulunmaktadır ve amaç bu ağacın tepesine ulaşmaktır. Oyun, yetenek temelli bir sisteme dayanmaktadır ve hem savaş hem de savaş dışı yetenekler geliştirilebilmektedir. Aincrad ismi verilen ve ilk kısımda yer alan kaleye, ilerleyen bölümlerde oyuncular tarafından erişilebilmektedir.
Gun Gale Online (GGO) (ガンゲイル・オンライン, Gan Geiru Onrain)
Hikâyenin üçüncü parçasıdır. Bu defa sanal gerçeklik dünyası genel olarak ateşli silahlar üzerine kurulmuştur. Aynı zamanda yakın dövüş silahı olan ışın kılıcı veya bıçakları kullanmak da mümkündür. Bütün oyunlar arasındaki en rekabetçi özelliği, bu dünyada kullanılan para sisteminin gerçek hayatta da geçerli olmasıdır. Bu sayede yüksek seviyeli oyuncular sadece bu oyun sayesinde geçimini temin edebilmektedir.
UnderWorld (UW) (アンダーワールド, Andāwārudo)
Hikâyenin dördüncü parçasıdır. İlk defa Sanal Dünya'nın bir oyun dünyası olmadığı ifade edilmektedir. Kirito'ya göre şimdiye kadar en gerçekçi görsel özellikleri olan sanal dünya tasarımı bu oyundadır. UnderWorld ismi verilen bu dünyada zaman gerçek dünyaya göre çok daha hızlı geçmektedir. Kikouka bu hızın gerçek dünyaya göre 1000 misli daha hızlı olduğunu ve 1500 misline kadar çıkabildiğini iddia etmektedir.

Anime[değiştir | kaynağı değiştir]

Sword Art Online ilk olarak bir hikâye kitabından çıkmış olsa da anime uyarlaması 2011 Dengeki Bunko Bahar Festivalinde, Reki Kawahara'nın diğer hikâye serisi olan Accel World ile birlikte anime olarak uyarlanacağı duyurulmuştur.[3] Anime Aniplex tarafından yayınlamış ve A-1 Pictures tarafından üretilmiştir. Ayrıca müzikleri Yuki Kajiura tarafından yapılmıştır.[4] Anime olarak serinin yayınlandığı çok sayıdaki kanallar arasında Tokyo MX, tvk, TVS, TVA, RKB, HBC ve MBS saymak mümkündür. 7 temmuz ve 22 Aralık 2012 yılları arasında seriyi yayınlayan bu kanallar dışında, daha sonra seriyi yayına alan AT-X, Chiba TV ve BS11 kanlları da vardır.[5] Ayrıca dizi Crunchyroll ve Hulu tarafından da yayınlanmıştır.[6] Dizinin ilk 14 bölümünün açılış müziği "crossing field" isimli şarkıdır ve 1987 doğumlu Japon müzisyen LiSA tarafından bestelenmiştir.[7] Kapanış müzikleri ise Haruka Tomatsu tarafından bestelenen "Yume Sekai" (ユメセカイ, lit. "Dream World") isimli eserdir.[8] 15. bölümden sonra açılış müzikleri Eir Aoi tarafından bestelenen "Innocence" ve kapanış müzikleri ise Luna Haruna tarafından bestelenen "Overfly" isimli eserlerdir. Kuzey Amerika gösterim hakları Aniplex of America şirketine aittir.[9] ve İngilizce dublajlı olarak Adult Swim'in Toonami programında 27 Temmuz, 2013 tarihinden itibaren yayınlanmıştır.[10]

Sosyal Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Oricon'a göre, Sword Art Online 2012 yılında en çok satan 8 hikâye arasında birincidir.[11][12] Kotaku'dan Richard Eisenbeis Sword Art Online serisini yılın en akıllı uygulaması olarak duyurmuş ve sebebini açıklarken serinin, insan psikolojisinin sanal gerçeklik karşısındaki durumunu, sosyal ve ekonomik etkilerini ve MMORPG oyunlarının toplum açısından kritiğini serinin ortaya koyduğuna dikkat çekmiştir.[13] Eisebeis'e göre Kirito ve Asuna arasında sanal dünyada yaşanan aşk aslında sanal dünyadaki aşkın gerçek tarifidir. Eisenbeis, seriyi iki bölüm halinde incelemiş ve ilk 12 bölümden sonrası için serinin sadece eğlenilebilecek olduğunu söylemiştir.[14] Anime News Network'den Rebecca Silverman ise serinin aşırı duygusal yazıldığını iddia etmektedir.[15] Theron Martin ise serinin çekici yanının ölüm ve yaşam arasındaki tehlike algısı olduğunu ve Kirito'nun yalnız kurt karakterinin bu dengede önemli bir çekim oluşturduğunu yazmıştır.[16] DeviceCritique sitesine göre ise Sword Art Online serisi, sanal oyunların gelişmesinde etkili olmuş ve hatta Oculus Rift firmasının sanal gerçeklik kaskı çıkarmasını tetiklemiştir.[17]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sword Art Online Vol. 1 Aincrad Part 1 (Eps 1-7)". Madman Entertainment. 21 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2020. 
  2. ^ "Sword Art Online 1: Aincrad (light novel)". Yen Press. 15 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2020. 
  3. ^ "Sword Art Online Light Novels About Virtual MMO Get Anime". Anime News Network. 1 Ekim 2011. 17 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2012. 
  4. ^ "Madoka Magica & .hack' Kajiura Scores Sword Art Online". Anime News Network. 31 Mart 2011. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2012. 
  5. ^ "Sword Art Online official air dates" (Japonca). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2012. 
  6. ^ "Sword Art Online". Crunchyroll. 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2012. 
  7. ^ "LiSA to Sing Sword Art Online Anime's Opening". Anime News Network. 7 Haziran 2011. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2012. 
  8. ^ "Haruka Tomatsu to Perform Sword Art Online Ending Theme Song". Anime News Network. 27 Mayıs 2011. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2012. 
  9. ^ "Aniplex USA Adds Sword Art Online, Blast of Tempest, Magi Anime". Anime News Network. 12 Ekim 2012. 16 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2013. 
  10. ^ "Toonami "Sword Art Online" Premiere Scheduled". Crunchyroll. 27 Haziran 2013. 19 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2013. 
  11. ^ "Top-Selling Light Novels in Japan by Series: 2012". Anime News Network. 3 Aralık 2012. 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2012. 
  12. ^ "Top-Selling Light Novels in Japan by Volume: 2012". Anime News Network. 3 Aralık 2012. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2012. 
  13. ^ "Sword Art Online Is the Smartest Anime I've Seen in Years (And It's Only Half-Done)". Kotaku. 28 Eylül 2012. 23 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2012. 
  14. ^ "Sword Art Online's Second Half Isn't Quite as Brilliant as Its First". Kotaku. 26 Aralık 2012. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2013. 
  15. ^ "Sword Art Online Blu-Ray 1 - Aincrad Part 1 [Limited Edition]". Anime News Network. 9 Eylül 2013. 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2014. 
  16. ^ "Sword Art Online episodes 1-6 streaming". Anime News Network. 28 Ağustos 2012. 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2014. 
  17. ^ "Oculus Rift VR: One large step into Virtual reality". DeviceCritique. 27 Mart 2013. 4 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]