OpenWrt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
OpenWrt
OpenWrt 18.06.1 giriş ekranı
Geliştirici(ler)OpenWrt Project
İşletim sistemi ailesiUnix-like
Paket yöneticisiopkg
Kaynak türüAçık Kaynak
LisansÜcretsiz yazılım (GPL ve diğer lisanslar)
Çekirdek türüMonolithic (Linux)
Güncelleme yöntemiopkg
Kullanıcı alanıBusyBox
Kullanıcı arayüzüCLI, WebUIs
Web sitesiopenwrt.org
Dil sayısı39 dil[1]

OpenWrt (tam haliyle: Open Wireless Router), Linux tabanlı gömülü işletim sistemleri için açık kaynaklı bir projedir ve ağ trafiğini yönetmek için gömülü cihazlarda kullanılır.

Ana bileşenler, Linux, util-Linux, MUSL,[2] ve BusyBox. Tüm bileşenler, ev tipi yönlendiricilerde bulunan sınırlı depolama ve belleğe sığacak kadar küçük olacak şekilde optimize edilmiştir. OpenWrt, bir komut satırı arayüzü veya bir web arayüzü (LuCI) kullanılarak yapılandırılır. opkg paket yönetim sistemi aracılığıyla kurulabilen yaklaşık 3500 isteğe bağlı yazılım paketi vardır. OpenWrt, CPE yönlendiricileri, ev tipi yönlendiriciler, akıllı telefonlar, cep bilgisayarları (örn. Ben NanoNote) ve dizüstü bilgisayarlar gibi çeşitli cihaz tipleri içerisinde çalışabilir. OpenWrt, yaygın olarak kullanılan x86 mimarisine dayanan kişisel bilgisayarlardada çalıştırılabilir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

OpenWrt, kullanıcıların herhangi bir dosyayı değiştirmesine ve eklentileri kolayca yüklemesine imkan sağlayan yazılabilir bir kök dosya sistemine sahiptir. Bu, yazılım üzerinde kolayca tam bir kök erişim imkanı sağlamayan üretici yazılımları ile tezat oluşturur. opkg paket yöneticisi ile ek yazılımlar kurulabilir ve paket deposu yaklaşık 6000 paket içerir.

LuCI Web Arayüzü Örneği

OpenWrt, bir komut satırı arayüzü veya LuCI adı verilen bir web arayüzü aracılığıyla yapılandırılabilir. OpenWrt, yapılandırmayı komut satırı arabirimi aracılığıyla birleştirmek ve basitleştirmek için UCI (birleşik yapılandırma arabirimi) adı verilen bir dizi komut dosyası sağlar.[3] Gargoyle gibi ekstra web arayüzleri de mevcuttur.

OpenWrt, üreticileri tarafından artık desteklenmeyen cihazlar için bile düzenli hata düzeltmeleri ve güvenlik güncellemeleri sağladığı için resmi desteği kesilmiş cihazlara daha uzun süre kararlılık, stabilite ve güvenlik sağlar.

OpenWrt, IPv4, IPv6, DNS, DHCP, yönlendirme, güvenlik duvarı, NAT, port yönlendirme ve WPA gibi yaygın ağlarla ilgili özellikleri yapılandırmak için geniş kapsamlı olanaklar sağlar.

Diğer özellikler şunları içerir:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Weblate üzerinde LuCI Çeviri Portalı". 22 Ocak 2021. 15 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2021. 
  2. ^ Fietkau (16 Haziran 2015). "OpenWrt switches to musl by default". 17 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015. 
  3. ^ "The UCI System". OpenWrt Project. 13 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]