Squid (yazılım)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Squid
Squid Project Logo
Programlama diliC/C++ (Squid 3)
İşletim sistemiBSDler, Solaris, Linux, OS X, Windows
PlatformC/C++ (Squid 3)
Türweb cache, proxy server
LisansGPLv2[1]
Resmî sitesisquid-cache.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin
LAMP Squid ile web önbellekleme. Zorlu ortamlar için yüksek performans ve hızlı ulaşılabilirlik çözümleri

Squid, HTTP ve FTP gibi web servisleri için proxy önbellekleme yapan aynı zamanda internet çıkışlarınızı filtreliyerek yönetmenizi sağlayan bir proxy server’dır. Öncelikli olarak HTTP ve FTP için kullanılsa da, TLS, SSL, Internet Gopher ve HTTPS gibi birkaç farklı protokole de sınırlı bir şekilde destek sağlayabilmektedir. Squid başta Unix türevi işletim sistemleri için bir daemon olarak tasarlanmıştır. 2.7 versiyonu ile windows port eklenmiştir. Yeni versiyonlar Cygwin ortamını kullanan windowslar için çalışabilmektedir. Squid GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir özgür yazılımdır.

Medya-uzaklık sınırlamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Youtube gibi video akışı sağlayan sitelerde yaygın olarak kullanılan bir özellik şöyledir: Eğer bir kullanıcı videonun ortasına basarsa videoyu başlangıcından itibaren tüm bilgileri aktarmak yerine sunucu videonun ortasından itibaren bilgileri göndermeye başlayabilir.

Parçalı indirmeler için de Microsoft Windows Güncelleştirmeleri için çokça kullanılır. Oldukça büyük güncelleştirme paketleri arka planda indirilebilir ve eğer bir kullanıcı bilgisayarı kapatırsa ya da interneti kesililirse indirmeler bekletilebilir. Squid web sunucusuna yapılan kısmi isteklerin yerini alabilir. Squid istek yapılan nesnenin aynısının bir kopyasını belleğinde barındırmalıdır. Eğer bir proxy video kullanıcı tarafından izleniyorken video tamamiyle yüklenmeden başka bir sayfaya istek yapılırsa Squid kısmi indirmeyi yeniden kullanım için tutmaz. Devam eden indirmelerin kullanımı için özel ayarların yapılması gerekmektedir.

Desteklenen işletim sistemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Squid aşağıdaki işletim sistemlerinde çalışabilmektedir:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Squid license". 23 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2015.