Nizami Caddesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nizami Caddesi
Şerit sayısı{{{şerit_sayısı}}}
Bitiş noktası{{{bitiş_noktası}}}
KonumBakü, Azerbaycan
Metro bağlantısı{{{metro_bağlantısı}}}
Önemli yapılar{{{önemli_yapılar}}}

Nizami Caddesi (AzericeNizami küçəsi), Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir alışveriş caddesidir. Cadde, 3.54 km uzunluğunda olup adını şair Nizami Gencevi'den almaktadır.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Caddenin tarihi Bakü'nün 1864 şehir planlama projesine kadar uzanmaktadır. Cadde şehrin şehir merkezinin içinden batıdan doğuya doğru uzanır. Şehrin dağlık kesimindeki Abdullah Şaik Caddesi'nden başlar ve Kara Şehir'deki Şah İsmail Hatay Anıtı yakınında, Sabit Orucov Caddesi üzerindeki demiryolu yatağına kadar uzanmaktadır. Caddenin toplam uzunluğu 3.538 m'dir.

Çeşmeler Meydanı'nda başlayan ve Reşid Behbudov Caddesi'nde biten trafiksiz bölüm, genellikle Torgovaya olarak bilinir.

Nizami Caddesi, bankalardan moda mağazalarına kadar çeşitli satış noktalarına ev sahipliği yapıyor ve dünyanın en pahalı caddelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Cadde ayrıca Almanya, Norveç, Hollanda ve Avusturya büyükelçiliklerinin yanı sıra Avrupa Birliği Azerbaycan Delegasyonu'na ev sahipliği yapmaktadır.[1][2] En yakın metro istasyonları Sahil ve 28 May'dır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Embassies". Avrupa Komisyonu. 14 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  2. ^ "Embassy". Royal Norwegian Embassy in Baku. 24 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020.