NBA birinci sıra seçimleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Amerika Profesyonel Basketbol Ligi NBA’de üniversite oyuncuları ve yabancı oyuncuların NBA takımlarında oynayabilmesi için yapılan seçme sistemidir. Genellikle bir önce ki sezonun en kötü takımları üst sıralarda seçme hakkına sahip olurlar.

Bu zamana kadar ilk sırada seçilip yılın en değerli oyuncusu ödülünü alan sporcular; Chicago Bulls’lu Derrick Rose, Michael Jordan, Miami Heat'li Lebron James, Lakers pivotu Kareem Abdul-Jabbar, Oscar Robertson, Bill Walton, Allen Iverson, Shaquille O'neal, David Robinson, Hakeem Olajuwon, Tim Duncan, Magic Johnson’dır.

2002 yılında Çinli pivot Yao Ming, Houston Rockets tarafından birinci sırada seçilerek NBA tarihinde ilk defa hem ABD vatandaşı hem de NCAA tecrübesi olmayan bir oyuncu olararak seçmeler de birinci sırada seçilmiş oldu. 2006 yılında İtalyan pivot Andrea Bargnani 2005 yılında Andrew Bogut (Avustralya), 1997 yılında Tim Duncan Virjin Adaları 1998 yılında Nijeryalı pivot Michael Olowokandi, 1978 yılında Mychal Thompson (Bahama), 1984 yılında Hakeem Olajuwon (Nijerya), birinci sırada seçilen diğer oyunculardır.

Kısaltmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

^ işaretli olan oyuncular, All-Star Maçı'da yer almışlardır
^* All-Star Maçı'nda oynamış olan Hall of Fame oyuncuları
Oyuncu
Yılın çaylağı
S.O Sayı Ortalaması
A.O Asist Ortalaması
R.O Ribaund Ortalaması

Birinci sıra seçimleri listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçim Yılı Seçen Takım Oyuncu Ülke Pozisyon Üniversite/lise/önceki takımı MBS MBR MBA
1947 Pittsburgh Ironmen Clifton, McNeelyClifton McNeely  USA Texas Wesleyan - - -
1948 Providence Steamrollers Andy, TonkovichAndy Tonkovich  USA Marshall 2.6 0.6
1949 Providence Steamrollers Howie, ShannonHowie Shannon  USA Kansas State &0000000000000013.40000013,4 &0000000000000002.3000002,3
1950 Boston Celtics Charlie, ShareCharlie Share  USA Bowling Green &0000000000000003.9000003,9 &0000000000000005.3000005,3 &0000000000000001.0000001,0
1951 Baltimore Bullets Gene, MelchiorreGene Melchiorre  USA Bradley
1952 Milwaukee Hawks Mark, WorkmanMark Workman  USA West Virginia &0000000000000005.1000005,1 &0000000000000003.0000003,0 &0000000000000000.6000000,6
1953 Baltimore Bullets Ray, FelixRay Felix^  USA Long Island &0000000000000017.60000017,6 &0000000000000013.30000013,3 &0000000000000001.1000001,1
1954 Baltimore Bullets Frank, SelvyFrank Selvy^  USA Furman &0000000000000019.00000019,0 &0000000000000005.5000005,5 &0000000000000003.5000003,5
1955 Milwaukee Hawks Dick, RickettsDick Ricketts  USA Duquesne &0000000000000008.9000008,9 &0000000000000007.2000007,2 &0000000000000003.0000003,0
1956 Rochester Royals Sihugo, GreenSihugo Green  USA Duquesne &0000000000000011.50000011,5 &0000000000000005.2000005,2 &0000000000000003.6000003,6
1957 Cincinnati Royals Rod, HundleyRod Hundley^  USA West Virginia &0000000000000007.0000007,0 &0000000000000002.9000002,9 &0000000000000001.9000001,9
1958 Minneapolis Lakers Elgin, BaylorElgin Baylor^*  USA Seattle &0000000000000024.90000024,9 &0000000000000015.00000015,0 &0000000000000004.1000004,1
1959 Cincinnati Royals Bob, BoozerBob Boozer^  USA Kansas State &0000000000000008.4000008,4 &0000000000000006.2000006,2 &0000000000000001.4000001,4
1960 Cincinnati Royals Oscar, RobertsonOscar Robertson^*  USA Cincinnati &0000000000000030.50000030,5 &0000000000000010.10000010,1 &0000000000000009.7000009,7
1961 Chicago Packers Walt, BellamyWalt Bellamy^*  USA Indiana &0000000000000031.60000031,6 &0000000000000019.00000019,0 &0000000000000002.7000002,7
1962 Chicago Zephyrs Bill, McGillBill McGill  USA Utah &0000000000000007.4000007,4 &0000000000000002.7000002,7 &0000000000000000.6000000,6
1963 New York Knicks Art, HeymanArt Heyman  USA Duke &0000000000000015.40000015,4 &0000000000000004.0000004,0 &0000000000000003.4000003,4
1964 New York Knicks Jim, BarnesJim Barnes  USA Texas Western &0000000000000015.50000015,5 &0000000000000009.7000009,7 &0000000000000001.2000001,2
1965 San Francisco Warriors Fred, HetzelFred Hetzel  USA Davidson &0000000000000006.8000006,8 &0000000000000005.2000005,2 &0000000000000000.5000000,5
1966 New York Knicks Cazzie, RussellCazzie Russell^  USA Michigan &0000000000000011.30000011,3 &0000000000000003.3000003,3 &0000000000000002.4000002,4
1967 Detroit Pistons Jimmy, WalkerJimmy Walker^  USA Providence &0000000000000008.8000008,8 &0000000000000001.7000001,7 &0000000000000002.8000002,8
1968 San Diego Rockets Elvin, HayesElvin Hayes^*  USA Houston &0000000000000028.40000028,4 &0000000000000017.10000017,1 &0000000000000001.4000001,4
1969 Milwaukee Bucks Lew, AlcindorLew Alcindor^*  USA UCLA &0000000000000028.80000028,8 &0000000000000014.50000014,5 &0000000000000004.1000004,1
1970 Detroit Pistons Bob, LanierBob Lanier^*  USA St. Bonaventure &0000000000000015.60000015,6 &0000000000000008.1000008,1 &0000000000000001.8000001,8
1971 Cleveland Cavaliers Austin, CarrAustin Carr^  USA Notre Dame &0000000000000021.20000021,2 &0000000000000003.5000003,5 &0000000000000003.4000003,4
1972 Portland Trail Blazers LaRue, MartinLaRue Martin  USA Loyola (Chicago) &0000000000000004.4000004,4 &0000000000000004.6000004,6 &0000000000000000.5000000,5
1973 Philadelphia 76ers Doug, CollinsDoug Collins^  USA Illinois State &0000000000000008.0000008,0 &0000000000000001.8000001,8 &0000000000000001.6000001,6
1974 Portland Trail Blazers Bill, WaltonBill Walton^*  USA UCLA &0000000000000012.80000012,8 &0000000000000012.60000012,6 &0000000000000004.8000004,8
1975 Atlanta Hawks David, ThompsonDavid Thompson^*  USA NC State &0000000000000026.00000026,0 &0000000000000006.3000006,3 &0000000000000003.7000003,7
1976 Houston Rockets John, LucasJohn Lucas  USA Maryland &0000000000000011.10000011,1 &0000000000000002.7000002,7 &0000000000000005.6000005,6
1977 Milwaukee Bucks Kent, BensonKent Benson  USA Indiana &0000000000000007.7000007,7 &0000000000000004.3000004,3 &0000000000000001.4000001,4
1978 Portland Trail Blazers Mychal, ThompsonMychal Thompson Bahamalar Minnesota &0000000000000014.70000014,7 &0000000000000008.3000008,3 &0000000000000002.4000002,4
1979 Los Angeles Lakers Earvin, JohnsonEarvin Johnson^*  USA Michigan State &0000000000000018.00000018,0 &0000000000000007.7000007,7 &0000000000000007.3000007,3
1980 Golden State Warriors Joe Barry, CarrollJoe Barry Carroll^  USA Purdue &0000000000000018.90000018,9 &0000000000000009.3000009,3 &0000000000000001.4000001,4
1981 Dallas Mavericks Mark, AguirreMark Aguirre^  USA DePaul &0000000000000018.70000018,7 &0000000000000004.9000004,9 &0000000000000003.2000003,2
1982 Los Angeles Lakers James, WorthyJames Worthy^*  USA North Carolina &0000000000000013.40000013,4 &0000000000000005.2000005,2 &0000000000000001.7000001,7
1983 Houston Rockets Ralph, SampsonRalph Sampson^  USA Virginia &0000000000000021.00000021,0 &0000000000000011.10000011,1 &0000000000000002.0000002,0
1984 Houston Rockets Akeem, OlajuwonAkeem Olajuwon^* Nijerya Houston &0000000000000020.60000020,6 &0000000000000011.90000011,9 &0000000000000001.4000001,4
1985 New York Knicks Patrick, EwingPatrick Ewing^*  USA Georgetown &0000000000000020.00000020,0 &0000000000000009.0000009,0 &0000000000000002.0000002,0
1986 Cleveland Cavaliers Brad, DaughertyBrad Daugherty^  USA North Carolina &0000000000000015.70000015,7 &0000000000000008.1000008,1 &0000000000000003.8000003,8
1987 San Antonio Spurs David, RobinsonDavid Robinson^*  USA Navy &0000000000000024.30000024,3 &0000000000000012.00000012,0 &0000000000000002.0000002,0
1988 Los Angeles Clippers Danny, ManningDanny Manning^  USA Kansas &0000000000000016.70000016,7 &0000000000000006.6000006,6 &0000000000000003.1000003,1
1989 Sacramento Kings Pervis, EllisonPervis Ellison  USA Louisville &0000000000000008.0000008,0 &0000000000000005.8000005,8 &0000000000000001.9000001,9
1990 New Jersey Nets Derrick, ColemanDerrick Coleman^  USA Syracuse &0000000000000018.40000018,4 &0000000000000010.30000010,3 &0000000000000002.2000002,2
1991 Charlotte Hornets Larry, JohnsonLarry Johnson^  USA UNLV &0000000000000019.20000019,2 &0000000000000011.00000011,0 &0000000000000003.6000003,6
1992 Orlando Magic Shaquille, O'NealShaquille O'Neal^  USA LSU &0000000000000023.40000023,4 &0000000000000013.90000013,9 &0000000000000001.9000001,9
1993 Orlando Magic Chris, WebberChris Webber^  USA Michigan &0000000000000017.50000017,5 &0000000000000009.1000009,1 &0000000000000003.6000003,6
1994 Milwaukee Bucks Glenn, RobinsonGlenn Robinson^  USA Purdue &0000000000000021.90000021,9 &0000000000000006.4000006,4 &0000000000000002.5000002,5
1995 Golden State Warriors Joe, SmithJoe Smith  USA Maryland &0000000000000015.30000015,3 &0000000000000008.7000008,7 &0000000000000001.0000001,0
1996 Philadelphia 76ers Allen, IversonAllen Iverson^  USA Georgetown &0000000000000023.50000023,5 &0000000000000004.1000004,1 &0000000000000007.5000007,5
1997 San Antonio Spurs Tim, DuncanTim Duncan^ Amerika Birleşik Devletleri Wake Forest &0000000000000021.10000021,1 &0000000000000011.90000011,9 &0000000000000002.7000002,7
1998 Los Angeles Clippers Michael, OlowokandiMichael Olowokandi Nijerya Pacific &0000000000000008.9000008,9 &0000000000000007.9000007,9 &0000000000000000.6000000,6
1999 Chicago Bulls Elton, BrandElton Brand^  USA Duke &0000000000000020.10000020,1 &0000000000000010.00000010,0 &0000000000000001.9000001,9
2000 New Jersey Nets Kenyon, MartinKenyon Martin^  USA Cincinnati &0000000000000012.00000012,0 &0000000000000007.4000007,4 &0000000000000001.9000001,9
2001 Washington Wizards Kwame, BrownKwame Brown  USA Glynn Academy HS (Brunswick, GA) &0000000000000004.5000004,5 &0000000000000003.5000003,5 &0000000000000000.8000000,8
2002 Houston Rockets , Yao Ming Yao Ming^ Çin Halk Cumhuriyeti Shanghai Sharks (China) &0000000000000013.50000013,5 &0000000000000008.2000008,2 &0000000000000001.7000001,7
2003 Cleveland Cavaliers LeBron, JamesLeBron James^  USA St. Vincent-St. Mary HS (Akron, OH) &0000000000000020.90000020,9 &0000000000000005.5000005,5 &0000000000000005.9000005,9
2004 Orlando Magic Dwight, HowardDwight Howard^  USA SACA (Atlanta, GA) &0000000000000012.00000012,0 &0000000000000010.00000010,0 &0000000000000000.9000000,9
2005 Milwaukee Bucks Andrew, BogutAndrew Bogut Avustralya Utah &0000000000000009.4000009,4 &0000000000000007.0000007,0 &0000000000000002.3000002,3
2006 Toronto Raptors Andrea, BargnaniAndrea Bargnani İtalya Benetton Treviso (Lega Basket Serie A) &0000000000000011.60000011,6 &0000000000000003.9000003,9 &0000000000000000.8000000,8
2007 Portland Trail Blazers Greg, OdenGreg Oden Amerika Birleşik Devletleri Ohio State &0000000000000008.9000008,9 &0000000000000007.0000007,0 &0000000000000000.5000000,5
2008 Chicago Bulls Derrick, RoseDerrick Rose^ Amerika Birleşik Devletleri Memphis &0000000000000016.80000016,8 &0000000000000003.9000003,9 &0000000000000006.3000006,3
2009 Los Angeles Clippers Blake, GriffinBlake Griffin^ Amerika Birleşik Devletleri Oklahoma &0000000000000022.50000022,5 &0000000000000012.10000012,1 &0000000000000003.8000003,8
2010 Washington Wizards John, WallJohn Wall Amerika Birleşik Devletleri Kentucky &0000000000000016.40000016,4 &0000000000000004.6000004,6 &0000000000000008.3000008,3
2011 Cleveland Cavaliers Kyrie, IrvingKyrie Irving Amerika Birleşik Devletleri Duke &0000000000000018.50000018,5 &0000000000000003.7000003,7 &0000000000000005.4000005,4
2012 New Orleans Hornets Anthony, DavisAnthony Davis  USA Forvet / Pivot Kentucky 13.5 8.2 1.0
2013 Cleveland Cavaliers Anthony, BennettAnthony Bennett  CAN Forvet UNLV 4.2 3.0 0.3
2014 Cleveland Cavaliers Andrew, WigginsAndrew Wiggins  CAN Gard / Forvet Kansas

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]