NBA şampiyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu liste National Basketball Association (NBA) ve Basketball Association of America (BAA) (1946–49) ligini şampiyon olarak bitiren takımları göstermektedir. Bütün NBA finalleri 7 maç üzerinden, Batı Konferansı şampiyonu ile Doğu Konferansı şampiyonu arasında oynanmaktadır.

Maçlar 1985'e kadar (1953–55, 1975 ve 1978 hariç) 2-2-1-1-1 formatında oynanmıştır. 1. 2. 5. ve 7. maçları sezon içerisinde daha iyi galibiyet yüzdesine sahip olan takım kendi sahasında oynamıştır. 1985'ten sonra 2-3-2 formatına dönülmüştür. 1. 2. 6. ve 7. maçları sezon içerisinde daha iyi galibiyet yüzdesine sahip olan takım kendi sahasında oynamıştır. Fakat, diğer bütün playoff serileri hala 2-2-1-1-1 formatında oynanmaktadır.[1]

Bugüne kadar, Doğu Konferansı şampiyonlarının Batı Konferansı şampiyonlarına göre 35'e 30'luk bir üstünlüğü bulunmaktadır. Ligin Konferanslara ayrılamadan önceki dönemde ise orta grubun bir şampiyonluğu vardır.

Gösterge[değiştir | kaynağı değiştir]

     NBA Finallerini kazanan takımı gösterir.
O sezon için en iyi veya eşit normal sezon galibiyet yüzdesine sahip olan takımı gösterir.

Şampiyon Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

ABA Şampiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Batı Şampiyonu Sonuç Doğu Şampiyonu Referans
1947 Chicago Stags 1–4 Philadelphia Warriors [2]
1948 Baltimore Bullets 4–2 Philadelphia Warriors [3]
1949 Minneapolis Lakers 4–2 Washington Capitols [4]

NBA Şampiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Batı Şampiyonu Sonuç Doğu Şampiyonu Referans
1950 Minneapolis Lakers1 4–2 Syracuse Nationals [5]
1951 Rochester Royals 4–3 New York Knicks [6]
1952 Minneapolis Lakers 4–3 New York Knicks [7]
1953 Minneapolis Lakers 4–1 New York Knicks [8]
1954 Minneapolis Lakers 4–3 Syracuse Nationals [9]
1955 Ft. Wayne Pistons 3–4 Syracuse Nationals [10]
1956 Ft. Wayne Pistons 1–4 Philadelphia Warriors [11]
1957 St. Louis Hawks 3–4 Boston Celtics [12]
1958 St. Louis Hawks 4–2 Boston Celtics [13]
1959 Minneapolis Lakers 0–4 Boston Celtics [14]
1960 St. Louis Hawks 3–4 Boston Celtics [15]
1961 St. Louis Hawks 1–4 Boston Celtics [16]
1962 Los Angeles Lakers 3–4 Boston Celtics [17]
1963 Los Angeles Lakers 2–4 Boston Celtics [18]
1964 San Francisco Warriors 1–4 Boston Celtics [19]
1965 Los Angeles Lakers 1–4 Boston Celtics [20]
1966 Los Angeles Lakers 3–4 Boston Celtics [21]
1967 San Francisco Warriors 2–4 Philadelphia 76ers [22]
1968 Los Angeles Lakers 2–4 Boston Celtics [23]
1969 Los Angeles Lakers 3–4 Boston Celtics [24]
1970 Los Angeles Lakers 3–4 New York Knicks [25]
1971 Milwaukee Bucks 4–0 Baltimore Bullets [26]
1972 Los Angeles Lakers 4–1 New York Knicks [27]
1973 Los Angeles Lakers 1–4 New York Knicks [28]
1974 Milwaukee Bucks 3–4 Boston Celtics [29]
1975 Golden State Warriors 4–0 Washington Bullets [30]
1976 Phoenix Suns 2–4 Boston Celtics [31]
1977 Portland Trail Blazers 4–2 Philadelphia 76ers [32]
1978 Seattle SuperSonics 3–4 Washington Bullets [33]
1979 Seattle SuperSonics 4–1 Washington Bullets [34]
1980 Los Angeles Lakers 4–2 Philadelphia 76ers [35]
1981 Houston Rockets 2–4 Boston Celtics [36]
1982 Los Angeles Lakers 4–2 Philadelphia 76ers [37]
1983 Los Angeles Lakers 0–4 Philadelphia 76ers [38]
1984 Los Angeles Lakers 3–4 Boston Celtics [39]
1985 Los Angeles Lakers 4–2 Boston Celtics [40]
1986 Houston Rockets 2–4 Boston Celtics [41]
1987 Los Angeles Lakers 4–2 Boston Celtics [42]
1988 Los Angeles Lakers 4–3 Detroit Pistons [43]
1989 Los Angeles Lakers 0–4 Detroit Pistons [44]
1990 Portland Trail Blazers 1–4 Detroit Pistons [45]
1991 Los Angeles Lakers 1–4 Chicago Bulls [46]
1992 Portland Trail Blazers 2–4 Chicago Bulls [47]
1993 Phoenix Suns 2–4 Chicago Bulls [48]
1994 Houston Rockets 4–3 New York Knicks [49]
1995 Houston Rockets 4–0 Orlando Magic [50]
1996 Seattle SuperSonics 2–4 Chicago Bulls [51]
1997 Utah Jazz 2–4 Chicago Bulls [52]
1998 Utah Jazz 2–4 Chicago Bulls [53]
1999 San Antonio Spurs 4–1 New York Knicks [54]
2000 Los Angeles Lakers 4–2 Indiana Pacers [55]
2001 Los Angeles Lakers 4–1 Philadelphia 76ers [56]
2002 Los Angeles Lakers 4–0 New Jersey Nets [57]
2003 San Antonio Spurs 4–2 New Jersey Nets [58]
2004 Los Angeles Lakers 1–4 Detroit Pistons [59]
2005 San Antonio Spurs 4–3 Detroit Pistons [60]
2006 Dallas Mavericks 2–4 Miami Heat [61]
2007 San Antonio Spurs 4–0 Cleveland Cavaliers [62]
2008 Los Angeles Lakers 2–4 Boston Celtics [63]
2009 Los Angeles Lakers 4–1 Orlando Magic [64]
2010 Los Angeles Lakers 4–3 Boston Celtics [65]
2011 Dallas Mavericks 4–2 Miami Heat [66]
2012 Oklahoma City Thunder 1–4 Miami Heat [67]
2013 San Antonio Spurs 3–4 Miami Heat [68]
2014 San Antonio Spurs 4–1 Miami Heat [69]
2015 Golden State Warriors 4–2 Cleveland Cavaliers [70]
2016 Golden State Warriors 3–4 Cleveland Cavaliers [71]
2017 Golden State Warriors 4–1 Cleveland Cavaliers [72]
2018 Golden State Warriors 4–0 Cleveland Cavaliers [73]
2019 Golden State Warriors 2–4 Toronto Raptors [74]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bob Ryan (23 Haziran 2005). "Time to turn back clock on format". Boston Globe. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  2. ^ "Warriors Win Inaugural Finals". NBA.com. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  3. ^ "Baltimore Bursts Into Big Leagues". NBA.com. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  4. ^ "Mikan, Lakers Begin Championship Run". NBA.com. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  5. ^ "Lakers: First Champs of Newly Formed NBA". NBA.com. 29 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  6. ^ "Royals Reign, Despite Knicks' Unlikely Comeback". 17 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  7. ^ "Lakers Reclaim the NBA Crown". NBA.com. 29 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  8. ^ "Lakers Unstoppable in Big Apple". NBA.com. 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  9. ^ "Minneapolis Makes One Last Title Run". NBA.com. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2008. 
  10. ^ "Nats Win First Title of Shot-Clock Era". NBA.com. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  11. ^ "Warriors Reign Over League's 10th Season". NBA.com. 8 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  12. ^ "Celtics Officially Launch Their Dynasty". NBA.com. 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  13. ^ "Pettit Drops 50 on Celtics in Game 6". NBA.com. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  14. ^ "Celtics Sweep Past Minneapolis". NBA.com. 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  15. ^ "Hawks Force Game 7, But Celtics Repeat". NBA.com. 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  16. ^ "Celtics Give Sharman Championship Sendoff". NBA.com. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  17. ^ "Celtics, Lakers Iş OT to Start Rivalry". NBA.com. 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  18. ^ "Cousy Retires as Six-Time Champion". NBA.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  19. ^ "Boston 'D' at Center of Title Defense". NBA.com. 20 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  20. ^ "Celtics Win Seventh Straight Finals". NBA.com. 28 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  21. ^ "Red Lights Cigar to Close Coaching Career". NBA.com. 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  22. ^ "Prolific Sixers Bring Ring to Philly". NBA.com. 8 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  23. ^ "Boston is Alive and Well". NBA.com. 29 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  24. ^ "West's Heroics Can't Deprive Russell of 11th Title". NBA.com. 2 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  25. ^ "Gutsy Reed Rallies Knicks in Game 7". NBA.com. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  26. ^ "'Big O' Completes Bucks' Championship Run". NBA.com. 1 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  27. ^ "Lakers' Legendary Season Leads to Elusive Title". NBA.com. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  28. ^ "Knicks Win One for the 'Aged'". NBA.com. 2 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  29. ^ "Celtics Win First Title of Post-Russell Era". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  30. ^ "Barry's Warriors Produce Epic Upset". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  31. ^ "Triple-OT Classic Highlights Boston's 13th Title". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  32. ^ "Walton, Lucas Ignite 'Blazermania'". NBA.com. 25 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  33. ^ "'Fat Lady' Sings Victorious Tune for Bullets". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  34. ^ "DJ Leads the Way for Sonics". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  35. ^ "Rookie Makes the Lakers Believe in Magic". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  36. ^ "Celtics Return to Glory". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  37. ^ "Lakers' Arduous Season Ends in Victory". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  38. ^ "Moses Helps Dr. J, Sixers Reach Promised Land". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  39. ^ "Celtics Win First Bird-Magic Finals Showdown". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  40. ^ "Kareem, Lakers Conquer the Celtic Mystique". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  41. ^ "Frontcourt Vaults Celtics to Front of the Pack". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  42. ^ "Magic Maneuvers Lakers Past Celtics". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  43. ^ "Lakers Capture the Elusive Repeat". NBA.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  44. ^ "Waiting Game Ends for Impatient Pistons". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  45. ^ "Bad Boys Still the Best". NBA.com. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  46. ^ "Bulls Finally Get That Championship Feeling". NBA.com. 2 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  47. ^ "Repeat is Extra Sweet for Bulls". NBA.com. 31 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  48. ^ "Paxson's Trey Propels Bulls Into NBA History". NBA.com. 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  49. ^ "Houston's Championship: Dream Come True". NBA.com. 8 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  50. ^ "Rockets Earn Respect With Finals Sweep". NBA.com. 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  51. ^ "Bulls' Record-Setting Season Ends in Victory". NBA.com. 21 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  52. ^ "MJ Adds More Finals Heroics to His Legacy". NBA.com. 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  53. ^ "Jordan's Jumper Secures Chicago's Sixth Title". NBA.com. 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  54. ^ "'Little General' Marches Spurs to First Title". NBA.com. 2 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  55. ^ "Shaq Makes Mark in New Millennium". NBA.com. 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  56. ^ "Take Two for Tinseltown". NBA.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  57. ^ "A Sweeping Statement". NBA.com. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  58. ^ "The Storybook Spurs!". NBA.com. 30 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  59. ^ "Motown back at #1". NBA.com. 5 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  60. ^ "Winning is fundamental". NBA.com. 30 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  61. ^ "Wade's world is Title Town". NBA.com. 30 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  62. ^ "Sweeping success: Spurs win it!". NBA.com. 18 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008. 
  63. ^ "Return to Glory: Celtics Win NBA Title". NBA.com. 30 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2008. 
  64. ^ "Lakers Claim 15th Championship". NBA.com. 20 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2009. 
  65. ^ "Sweet 16, indeed". NBA.com. 20 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2010. 
  66. ^ "Mavs beat Heat for NBA championship". NBA.com. Erişim tarihi: 12 Haziran 2011. 
  67. ^ "LeBron James, Heat dominate Thunder to win NBA championship*". ESPN.com. 3 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  68. ^ "Heat win second straight Finals crown*". NBA.com. 28 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2013. 
  69. ^ "Spurs shake early deficit to snuff out Heat and win 5th NBA title". ESPN.com. 30 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2014. 
  70. ^ "Şampiyonluk kupası Warriors'un!". NBA.com. 29 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2015. 
  71. ^ "Cavaliers tarihinde ilk kez şampiyon". NBA.com. 20 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 
  72. ^ "2017 NBA Finals - Cleveland Cavaliers vs. Golden State Warriors". Basketball-Reference.com. 20 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2018. 
  73. ^ "2018 NBA Finals - Cleveland Cavaliers vs. Golden State Warriors". Basketball-Reference.com. 10 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  74. ^ "2019 NBA Finals - Toronto Raptors vs. Golden State Warriors". Basketball-Reference.com. 14 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2019. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]