Nöroma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nöroma
Soliter sınırlı nöroma
UzmanlıkOnkoloji

Nöroma, sinir dokusunun büyümesi veya tümör’üdür.[1] Nöromalar iyi huylu olma eğilimindedir (yani kanserli değildir); yaygın olarak kötü huylu olanlar da dahil olmak üzere pek çok sinir tümörleri günümüzde başka terimlerle anılır.

Nöromalar, ganglionöromalar ve nörinomlar gibi gerçek neoplazmlar (büyümeler) durumunda olduğu gibi, sinir lifleri ve bunların miyelin kılıfı dahil olmak üzere farklı sinir dokusu türlerinden kaynaklanabilir.

Bu terim aynı zamanda anormal hücre büyümesi olmasa bile sinirdeki herhangi bir şişmeyi ifade etmek için de kullanılır. Özellikle, travmatik nöroma sıklıkla cerrahi bir yöntem sırasında sinire gelen travmadan kaynaklanır. Morton nöroması ayağı etkiler.

Nöromalar ağrılı olabilir veya bazen akustik nöromalarda olduğu gibi başka semptomlara yol açabilir.

Nöroma, periferik sinir kesildikten (nörektomi) sonra kusur bölgesinde ortaya çıkabilen iyi huylu bir nodüldür.

Nöroma ilk kez William Cheselden tarafından tanımlanmıştır.[2]

Neoplazmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer sinir şişmeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nöromanın iyi huylu çeşitlerinden bazıları, terimin en geniş anlamıyla neoplazm değildir.

  • Travmatik nöroma farklı sinir hasarı türlerini izler (genellikle ameliyatın bir sonucu olarak). Etkisiz, düzensiz sinir rejenerasyonunun bir biçimi olarak yaralı sinir liflerinin ucunda oluşurlar; en sık yara izinin yakınında, yüzeysel olarak (deri, deri altı yağ) veya derinde (örn. kolesistektomi sonrası) olur. Genellikle çok acı vericidirler. Eş anlamlıları skar nöroması, amputasyon nöroması veya psödonöroma‘dır.
  • Morton nöroması (ayağın mononöropatisi), nöroma teriminin daha genel kullanımının başka bir örneğidir. Bazıları "Morton metatarsalji" terimini tercih ederek "nöroma" teriminden ve bunun tümörlerle olan ilişkisinden kaçınırlar.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Nöro- kökü Yunanca sinir (νεῦρον) kelimesinden kaynaklanırken -oma (-ωμα) son eki şişme anlamına gelir.[7] Kök, nöromların mutlaka nöron'lardan kaynaklandığını ima etmez; Nöromalar genellikle nöron dışı sinir dokularından kaynaklanır. Kelime başlangıçta herhangi bir sinir tümörünü ifade etmek için kullanılmış ancak anlamı zamanla gelişmiştir.[7]

Nöroma

Oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Periferik sinirler, yaralanma (Nörotemezis) veya ameliyat (Nörotomi veya Nörektomi) sırasında kesilirse veya akson basınç veya gerilim nedeniyle tek başına hasar görürse (Aksonotmezis), tekrar yenilenir. Akson, sinirin başlangıçta ait olduğu hedef organa ulaşmak için çevreye doğru büyür. Siniri çevreleyen bağ dokusu yapıları olan perinöryum bir kılavuz ray gibi kullanılır. Ancak her yara iyileştiğinde, ana bileşeni kolajen lifleri olan skar dokusu oluşur. Bir akson, sinirin kopmuş ucuna tekrar ulaşmak için bu dokuyu delmeye çalışırsa, filizlenen sinir lifi, ortaya çıkan skar dokusuna karışır ve nöroma oluşturur. Burada genellikle ağrı olarak kendini gösteren yanlış sinir bilgisi ortaya çıkabilir. Bu kalınlaşmalar bazı eski ameliyat izlerinde de hissedilebilir. Bahsedilen basınç ağrısı tam bu noktada raporlanır.

Teşhis[değiştir | kaynağı değiştir]

Tipik olarak, basıncın acı verdiği çok küçük, kesin olarak tanımlanmış bir alan vardır ve boyutu genellikle birkaç mm'yi geçmez.

Tedavi[değiştir | kaynağı değiştir]

En iyi tedavi, ilk etapta bu tür nöromaların gelişimini teşvik etmemektir. Cerrah için bu, yumuşak dokuya mümkün olduğunca nazik bir şekilde ilerlemek anlamına gelir; anahtar kelime “atravmatik”tir.

Lokal anesteziklerin enjeksiyonu sıklıkla semptomları hafifletebilir; Sürtünme masajı yara dokusunu gevşetebilir.

Cerrahi tedavi çoğu zaman hayal kırıklığı yaratır. Bir nöromanın yerini çok fazla zorlanmadan belirlemek ve çıkarmak mümkün olsa da, sıklıkla hızlı bir şekilde tekrar büyür ve bazı durumlarda ameliyattan öncesine göre daha sonra daha fazla soruna neden olabilir. Bu nedenle plastik cerrahideki daha yeni yöntemler, nöroma çıkarıldıktan sonra sinir kütüğünü dokuda gevşek bırakmaz, bunun yerine nöromanın yeniden oluşmasını önlemek için kütük başarılı organa dikilir. Örneğin motor sinirleri derin kaslara sabitlenir. Nöromanın çıkarılmasından sonra kutanöz sinirler yok edilebilir veya derinleştirilmiş bir deri cebine dikilebilir ve daha sonra derin yağ tabakasına sabitlenebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Neuroma". Dorland's Illustrated Medical Dictionary. 32nd. Oxford University Press. 2011. s. 5287. ISBN 978-1-4557-0985-4. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2013. 
  2. ^ Georg Fischer: Chirurgie vor 100 Jahren. Historische Studie. [Gewidmet der Deutsche Gesellschaft für Chirurgie. Verlag von F. C. W. Vogel, Leipzig 1876; Neudruck mit dem Untertitel Historische Studie über das 18. Jahrhundert aus dem Jahre 1876 und mit einem Vorwort von Rolf Winau: Springer-Verlag, Berlin/ Heidelberg/ New York 1978, ISBN 3-540-08751-6, S. 278.
  3. ^ "Acoustic Neuroma". NHS Choices. 5 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2013. 
  4. ^ "Acoustic neuroma". PubMed Health. A.D.A.M. Medical Encyclopedia. NLM. 20 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2014. 
  5. ^ Gross, Kenneth (25 Eylül 2006). "Ganglioneuroma". 21 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2007. 
  6. ^ Zanardi F, Cooke RM, Maiorana A, Curti S, Farioli A, Bonfiglioli R, Violante FS, Mattioli S (2011). ""Is this case of a very rare disease work-related?" A review of reported cases of Pacinian neuroma". Scand J Work Environ Health. 37 (3). ss. 253-8. doi:10.5271/sjweh.3132. hdl:11380/738485. PMID 21082159. 27 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024. 
  7. ^ a b "neuroma." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.
Sınıflandırma