Mustafa Kemal Ulusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mustafa Kemal Ulusu (d. 13 Mayıs 1940; Ankara, Türkiye), Türk eski bürokrat, iş insanı, yazar ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü eski yöneticisi, 43. ve 44. dönem TFF Başkanı.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mustafa Kemal Ulusu, 13 Mayıs 1940 yılında Ankara'da doğmuştur. İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan Haydarpaşa Lisesi'nden mezun olan Ulusu, Ayşe İlkin Ulusu ile evliliğinden 2 erkek çocuk babasıdır. Babası Atatürk'ün Çankaya köşkü kütüphanecisi Nuri Ulusu'dur. Dedesi Hacı Tevfik Ulusu Bandırma vapurunda kaptanlık yapmıştır.İsmini henüz o doğmadan Atatürk koymuştur. Soy isimlerini ise yine denizci bir aile olmalarından dolayı Atatürk, Ulusu soyadını vermiştir.[1]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mustafa Kemal Ulusu, 1979-1982 yıllarında Beşiktaş Jimnastik Kulübünün yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmasının yanı sıra Üsküdar Anadolu Spor Kulübü'nde Genel Kaptanlık görevinde bulunmuştur. Ayrıca 43. ve 44. dönemde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 1989-2001 yılları arasında sırasıyla Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda Bakan Başdanışmanlığının yanı sıra Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez Danışma Kurulu üyeliği ile Başbakanlık Spor Danışmanlığı, Türkiye Güreş Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuştur.[2] 1999'da Doğru Yol Partisi'nden Beşiktaş Belediye Başkan adayı olan Ulusu, Cumhuriyet, Sözcü, Star ve son olarak da Milliyet gazetelerinde köşe yazarlığı yapmıştır. 2008 yılında çıkardığı "Atatürk'ün Yanı Başında Çankaya Köşkü Kütüphanecisi Nuri Ulusu'nun Hatıraları" isimli kitabı bulunmaktadır. Atatürk’ün Yanı Başında isimli kitabıyla; söyleşiler, Babam ve Atatürk isimli fotoğraf sergileri düzenlemeye devam etmektedir. 500’ün üstünde okul, üniversite, sivil toplum kuruluşlarında söyleşi ve sergilerini gerçekleştiren Ulusu, Bostancı’daki Yazar Evi isimli ofisinde yazarlık çalışmalarına devam etmektedir.[3]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Atatürk'ün Yanı Başında Çankaya Köşkü Kütüphanecisi Nuri Ulusu'nun Hatıraları

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2022. 
  2. ^ "Mustafa Kemal Ulusu, TFF Yönetim Kurulu Koordinatörü oldu - TFF Haberleri TFF". www.tff.org. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2022. 
  3. ^ https://www.sabanciuniv.edu/ok/tr/?duyurular/detay.php?no=70571 25 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; https://www.tff.org/default.aspx?pageID=285&ftxtID=11034 25 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.