Corriere dei Piccoli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Il Corriere dei Piccoli
Corriere dei Piccoli dergisinin 27 Aralık 1908 tarihli ilk sayısı
KategorilerSüreli yayın
SıklıkHaftalık
İlk sayı27 Aralık 1908
Son sayı15 Ağustos 1995
Ülkeİtalya İtalya
Dilİtalyanca

Il Corriere dei Piccoli, Corrierino veya CdP olarak da bilinir, 1908'den 1995'e kadar 88 yıl boyunca 4.500'den fazla sayı boyunca yayınlanan, İtalya'nın ilk haftalık çizgi roman dergisiydi.

İtalyan yazarları yayınlamanın yanı sıra Amerikan çizgi romanlarını İtalya'ya tanıttı, önde gelen hikâye anlatıcılarını ve şairleri sundu. Derginin ilk sayısındaki editörün başyazısı, İtalyan çizgi roman geleneğinin kurucu manifestosu olarak kabul edilir.

Yayın, gazeteci Paola Lombroso Carrara tarafından pedagojik amaçlarla, gençleri yaşlarına uygun bir şekilde eğitmek ve yetiştirmek hedefiyle, 'renkli resimli hikâyeler' ile popüler bilim, edebiyat ve kaliteli kurgu makalelerini dönüşümlü olarak yayınlamak üzere kurgulanmıştır. Dino Buzzati gibi yazarların hem çizgi hem de düzyazı hikâyeleri ve gazetecilik makaleleri aracılığıyla İtalyan toplumundaki dönüşümleri takip eden ve anlatan derginin yayın tarihi, 20. yüzyılın tamamına yayılmıştır. 1972 yılında genç okuyuculara yönelik Corriere dei Ragazzi dergisi de bu haftalık yayının sayfalarından doğmuştur.

Yaygın takma adıyla "Corrierino", 1960'larda 700.000 baskı adedine ulaştı.

Etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Corriere dei Piccoli, İtalyan halkını çizgi romanla tanıştırmanın yanı sıra, dört kuşak İtalyanı büyük ölçüde etkiledi. Dergi, sayfalarında yer verdiği Alberto Ongaro, Mino Milani, Hugo Pratt, Rinaldo Dami, Dino Battaglia, Tiziano Sclavi, Sergio Toppi, Mario Uggeri, Benito Jacovitti, Guido Buzzelli, Anna Franchi, Alberto Breccia ve daha pek çok çizer ve yazarın kariyerinde önemli rol oynadı.