Grazia Nidasio

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Grazia Nidasio
Doğum9 Şubat 1931
Milano, İtalya
Ölüm25 Aralık 2018 (87 yaşında)
Pavia, İtalya
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
TürÇizgi roman
Edebî akımÇizgi roman, Çocuk edebiyatı
Önemli eserValentina Mela Verde, Stefi
Önemli ödülleritam liste
Etkiledikleri

Grazia Nidasio (9 Şubat 1931, Milano - 25 Aralık 2018, Pavia) İtalyan çizgi romancı, karikatürist ve illüstratördür.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Grazia Nidasio, 1931'de Milano'da doğdu. Sanat lisesi ve Brera Güzel Sanatlar Akademisi'ne devam ettikten sonra 40 yıl boyunca Corriere dei Piccoli dergisinde önce çizer, sonrasındaysa editör olarak görev yaptı.

"İtalyan çizgi romanının lideri"[1] olarak tanınan sanatçı, aralarında Scaramacai, Violante, Dr. Oss, Nicoletta, Valentina Mela Verde, Stefi ve 1980'lerde Mulino Bianco reklam kampanyasının kahramanı Piccolo Mugnaio Bianco (Küçük Beyaz Değirmenci)[2] gibi pek çok karakter yarattı veya çizdi.

1972 yılında Nidasio, İtalya'da her yıl yılın en iyi çizgi roman çizerine verilen prestijli Yellow Kid Ödülü'nü kazandı. Nidasio törene bizzat katılamadığı için ödülü, İtalyan çizgi romanının en büyük ismi ve jüri başkanı Hugo Pratt tarafından Corriere dei Ragazzi dergisinin genel yayın yönetmeni Giancarlo Francesconi'ye takdim edildi.

Grazia Nidasio, kariyeri boyunca Mondadori, Einaudi Ragazzi, Salani, Cartacanta, Casa Editrice Universo, El Pays, Smemoranda gibi dergi ve yayın grupları ile çalıştı.

Bir çizer olarak yeteneğini bir kez daha ortaya koyduğu son çalışmalarından biri, 2009 yılında Mondadori tarafından yayınlanan "Italo Calvino'nun anlatımıyla L'Orlando Furioso" kitabı oldu.[3]

Grazia Nidasio, 1984-1987 yılları arasında İtalyan İllüstratörler Derneği'nin başkanlığını yaptı. 2000-2008 yılları arasında çizgi roman, illüstrasyon ve animasyon sektörleri sendikası SILF'in başkanlığını yaptı. Yarattığı çizgi karakterler Fransa, Arjantin, Brezilya, Türkiye de dâhil olmak üzere birçok ülkede yayınlanmaktadır.

Çizim tarzı ve etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grazia Nidasio'nun çizgi kahramanları Valentina Mela Verde ve Stefi (sağda)

Grazia Nidasio'nun grafik tarzı, sabit kalıplara hapsedilmemiş çizgilerle akıcı ve zarif bir anlatıma sahiptir. Bir kadın duyarlılığına sahip olan çizgisi, Grazia Nidasio'yu İtalyan çocuk edebiyatının en önemli çizerlerinden biri yaptı.

Grazia Nidasio aynı zamanda ve her şeyden önce parlak bir çizer, gazeteci ve senaryo yazarıydı. İtalya'da çizgi romanın öncüsü ve "Sinyora"sıydı ve pek çok "Baby Boomers' ve 68 sonrası kuşağın hayal gücünü besledi.[4]

Parlak bir çizer olarak kabul edilen Grazia Nidasio, günümüzde İtalyan çizgi roman ekolünün lideri olarak kabul edilmektedir.[1] Dylan Dog'un yaratıcısı, ünlü çizer Tiziano Sclavi onun sunumları sayesinde kısa öyküler ve çizgi romanlar yayınlamaya başladı. Ölümünden sonra bir diğer ünlü İtalyan çizgi romancı Leo Ortolani, La Repubblica gazetesinde Grazia Nidasio hakkında şöyle yazdı:

Valentina Mela Verde'nin yazarı Grazia Nidasio'nun öyküleri hâlâ derimin altında, bir dövmenin mürekkebi gibi durmasaydı çizgi roman anlatıcısı olamazdım. Gündelik hayatı, 70'li ve 80'li yıllarda herkesin yaşadığı hayatı anlatma yeteneği, tüm çizgi roman çizerleri için çıtayı yükseltti.[1]

Bir kadın çizer olarak kendisini takip eden pek çok yeni nesil çizeri etkileyen Grazia Nidasio'nun adı, öldüğü şehir olan Certosa di Pavia'da bir meydana verildi.[4]

Türkiye'de Grazia Nidasio[değiştir | kaynağı değiştir]

Grazia Nidasio'nun çizgi kahramanlarından Stefi, Türkiye'de Cimcime adıyla ilk olarak, 1980'li yıllarda Milliyet Çocuk Dergisi'nde yayımlanmaya başlamıştı. Cimcime serisi günümüzde, Yalvaç Ural'ın yönettiği Marsık Yayınları tarafından Burcu Oral Kopan çevirisiyle yayınlanmaktadır.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Celi, Rita (25 Aralık 2018). "È Morta Grazia Nidasio, Caposcuola del Fumetto Italiano con Stefi e Valentina Mela Verde" (İtalyanca). La Repubblica. 21 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2024. 
  2. ^ Grossi, Emmanuel. "The Little White Miller" (İngilizce). Archivio Storico Barilla. 9 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2024. 
  3. ^ "E' Morta Grazia Nidasio, Regina İtaliana del Fumetto" (İtalyanca). La Provincia Pavese. 25 Aralık 2018. 9 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2024. 
  4. ^ a b Trotta, Donatella (4 Kasım 2019). "Certosa di Pavia intitola Una Piazza a Grazia Nidasio, Pioniera del Fumetto Italiano e "Mamma" di Valentina Mela Verde" (İtalyanca). Il Mattino. 9 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2024.