Milliyetçi Eylem Birliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Milliyetçi Hareket Birliği sayfasından yönlendirildi)
Milliyetçi Eylem Birliği
عصبة العمل القومي
Ligue d'action nationaliste
KurucuAbdürrezak el-Dandaşlı
Kuruluş tarihi1932
Kapanış tarihi1939
ArdılıArap Ulusal Partisi
MerkezŞam, Suriye
İdeolojiSuriye milliyetçiliği
Arap milliyetçiliği
Suriye

Milliyetçi Eylem Birliği (Arapçaعصبة العمل القومي, romanize‘Usbat Al-'Amal Al-Qawmi; FransızcaLigue d'action nationaliste), 1932-1933'te Humuslu bir avukat olan Abdürrezak el-Dandaşlı tarafından kurulan Suriye Arap milliyetçisi sömürge karşıtı bir siyasî partiydi.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurucuları, o sırada Suriye'de baskın parti olan Ulusal Blok partisine karşıydı. Milliyetçi ve muhafazakâr parti Fransız Mandası yetkilileriyle fazla uzlaşmaz olarak kabul edildi. Milliyetçi Eylem Birliği ayrıca mezhepçiliğe (ta'ifi'yah), kabileciliğe (asha'iriyyah), aile farklılıklarına ('a'iliyah) da karşıdır. Birlik, toplumsal yapısı itibarıyla "orta sınıf tüccarlar, öğretmenler ve memurlar"ın temsilidir.

1930 ile 1958 arasındaki ilgili zaman diliminde Suriye ve Lübnan ülkeleri bazı siyasî değişimler geçiriyordu. Birlik, bu yıllarda birleşen birkaç radikal milliyetçi örgütten biriydi. Eleştirileri, esas olarak, Suriye ve Lübnan'daki Fransız yönetimi dâhil ancak sadece bununla sınırlı olmayan sömürge sistemine odaklıydı.[1]

İdeolojik bağlantı açısından, Milliyetçi Eylem Birliği, Osmanlı karşıtı Arap gizli derneklerinin (Fatat al-, al-Qahtaniya, al-Ahd) ve Bereketli Hilal boyunca aktif olan pan-Arap milliyetçisi İstiklal partisinin mirasçısıdır. Albert Hurani'ye göre, Birlik hiçbir zaman önemli bir örgüt olmadı, çünkü ilkelerinden biri mevcut rejimler ve liderlerle işbirliği yapmamaktı.

1938'de eski genel sekreteri "Fransız makamlarına işbirliği teklif etti." Ertesi yıl, Birlik'in ilk başkanı Abdürrezak el-Dandaşlı'nin ölümünden sonra, Birlik dağıldı, ancak en aktif militanlarından biri olan Zeki el-Arsuzi, Arabizm Kulübü'nü (Nadi al 'Uruba) kurdu ve Baas Partisinin kurucularından biri oldu.

Claude Palazzoli'ye göre, Milliyetçi Eylem Birliği, "ulusal burjuvazide, bir çatlama olgusunun başlangıcını ve orta sınıfların, çok sonra ortaya çıkacakları bir üst orta sınıfla ilgili olarak kendilerini uzaklaştırmak için ilk çabalarını gösterir".

İskenderun[değiştir | kaynağı değiştir]

Birlik, Suriyelileri geleneksel seçkinlerin ötesinde seferber edecek bir kitle partisi haline gelmişti. Ancak parti, parti aktivistlerinin edebiyat ve spor kulüplerini, okulları ve kafeleri dolaştığı İskenderun şehri dışında küçük grubun ötesine geçmiyordu. İskenderun, Arap milliyetçiliğinin ve militan toplamanın yayılma yeriydi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]