Michael Rockefeller

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Michael Rockefeller
Kişisel bilgiler
Doğum 19 Mayıs 1938(1938-05-19)
Ölüm Bilinmiyor (1964'te resmi olarak ölü olarak kabul edilmiştir)
Hollanda Yeni Ginesi, Asmat Bölgesi
Bitirdiği okul Buckley Okulu, Philips Exter Akademisi, Harvard Üniversitesi
Mesleği Antropolog

Michael Clark Rockefeller (d. 18 Mayıs 1938 - ö. 19 Kasım 1961'de öldüğü tahmin ediliyor) eski New York valisi olan ve daha sonra ise ABD Başkan Yardımcısı olan Nelson Rockefeller'in oğludur. Amerikalı finansçı olan John D. Rockefeller Jr'nin torunu Standart Oil Company'in kurucusu olan John D. Rockefeller büyük torunu ve Amerikalı banker olan David Rockefeller yeğeniydi. Kendisi 1961 yılında Endonezya'da ölmüştür. Amerikalı yazar Carl Hoffman onun ölümüyle ile ilgili bir kitap yayınlamıştır. Burada yaşayan köylüler ve kabile yaşlıları Michael Rockefeller'in kıyıya vurduktan sonra öldürüldüğünü itiraf etmiştir. Rockefeller'in ölümüne dair bir kalıntı bulunamamıştır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Michael Rockefeller, Mary Rockefeller ve Nelson Rockefeller çiftinin çocuğu olarak 18 Mayıs 1938 yılında 5 çocuğun en küçüğü olarak dünyaya gelmiştir.

Rockefeller, New York'taki Buckley Okulu'na kayıt olmuştur. Harvard Üniversitesi'nde tarih ve ekonomi alanında Üniversite derecesi ile mezun olmuştur. 1960 yılında ABD'de Er olarak askerlik yapmıştır. Görevini bitirdikten sonra bir antropolog olarak çalışmalarını yapması için Endonezya'daki Gine eyaletine ekiple birlikte çalışmaya gider.

Kaybolması[değiştir | kaynağı değiştir]

Michael Rockefeller 11 Kasım 1961'de Hollandalı antropolog olan René Wassing çalışma sırasında kullandıkları çift duba tekneleri bataklığa takılıp ters döndüğünde tekneleri kıyıdan 3 mil uzaklıktaydı. İki yerel kişi yardım için yüzmüştü ama gelmekte yavaşlamıştı.

Bir süre sürüklendikten sonra, 19 Kasım 1961'de Rockefeller Wassing'e: "Sanırım başarabilirim" demişti. Daha kıyıya yüzdü Tekne, güvenli bir şekilde yüzmeye çalıştığında kıyıdan tahmini 12 mil uzaklıktaydı ve maruz kalma, yorgunluk veya boğulma nedeniyle öldüğü teorisini destekliyordu.

Wassing ertesi günü kurtarılmıştı, ancak Rockefeller yoğun arama çalışmalarına rağmen Rockefeller hiçbir yerde görülmemiştir. Michael Rockefeller 1964'te yasal olarak ölü kabul edilmiştir.

Spekülasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Michael Rockefellerin boğularak öldüğü, bir Köpek balığı veya tuzlu su timsahı saldırıya uğradığı görüşleri vardır. Başka bir diğer görüş ise Rockefellerin Almatı bölgesinde bulunan bir kabile tarafından öldürülüp yenildiği düşüncesi vardır.

Asmat Eserleri ve Fotoğrafları[değiştir | kaynağı değiştir]

Rockefellerin topladığı eserlerin çoğu New York'ta bulunan Metropolitan Sanat Müzesinde sergilemiştir. Peabody Arkeoloji Müzesi Rockefellerin Yeni Gine seferi sırasında çekilen fotoğrafları bir kısmını sergilemiştir.