İçeriğe atla

Mercedes-AMG One

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mercedes-AMG One
Mercedes-AMG One
Genel Bakış
ÜreticiAlmanya Mercedes-AMG
Üretim yıl(lar)ı2022-günümüze
MontajAffalterbach, Almanya (geliştirme)
Brixworth, Birleşik Krallık (motor)
Brackley, Birleşik Krallık (montaj)
Tasarımcı(lar)Gorden Wagener
Hartmut Sinkwitz
SelefiMercedes-Benz CLK GTR
Gövde ve Şasi
SınıfSüperspor otomobil
Gövde tipi2 kapılı coupe
DüzenOrtadan motorlu,
dört tekerlekten çekişli
BenzerleriMercedes F1 W07 Hybrid
Teknik Özellikler
Motor1.6 L PU106C Hybrid E-turbo V6
1 MGU-H turbo
1 MGU-K E-motor
2 ön aks E-motor
Şanzıman8 ileri otomatikleştirilmiş manuel
Ağırlık1.200-1.300 kg[1]

Mercedes -AMG ONE (önceden Project One olarak bilinen R50), Mercedes-AMG tarafından üretilen ve Formula 1'den türetilen bir teknolojiye sahip, sınırlı üretim bir plug-in hibrit spor otomobildir .  2017 Almanya Uluslararası Motor Show'da Mercedes-AMG Petronas F1 sürücüsü Lewis Hamilton ve Mercedes-Benz Dieter Zetsche Başkanı tarafından tanıtıldı .

1 Haziran 2022'de Mercedes-AMG, AMG ONE'ın üretim versiyonunu ortaya çıkardı. Arabanın üretimi Ağustos 2022'de başladı. Araba şu anda Forza Horizon 5 için kapak arabası .

AMG, ONE'ın Project One adlı konsept versiyonunu, üretim versiyonuyla neredeyse aynı özelliklere sahip olarak tanıttı. Üretim ONE, Mercedes-Benz'in deneme alanlarında ve yarış pistlerinde performansları, dayanıklılıkları ve yetenekleri açısından değerlendirilecek . Mercedes-AMG başkanı Tobias Moers, "doğru zaman" geldiğinde, Mercedes-AMG Petronas F1 takım pilotu ve otomobilin geliştirilmesinde çalışmış yedi kez dünya şampiyonu Lewis Hamilton'ın prototipleri test edeceğini belirtiyor.

AMG ONE'ın üretim versiyonu 1 Haziran 2022'de tanıtıldı. Üretimin 2022'nin sonlarında başlaması bekleniyor ve birim başına 2,72 milyon ABD doları fiyatla 275 adet olması planlanıyor ve bunların tamamı şimdiden satıldı. Mercedes-AMG, üretim sayısının dört katından fazla sipariş aldı, ancak otomobilin münhasırlığını korumak için üretimin planlanan 275 adetten artırılmayacağını belirtti.  Otomobilin üretimi Ağustos 2022'de başladı, 275 otomobilin tamamı Mercedes-AMG tarafından el yapımı olacak ve teslimatlar 2022'nin sonlarında başlayacak . Mercedes-AMG F1 W12 E Performance'ın görünümünden ilham alan boya işi .

Yedi kez Formula 1 Dünya Şampiyonu Lewis Hamilton, biri babası Anthony'ye hediye edilmek üzere iki AMG ONE satın aldı.  AMG ONE'ın diğer sahipleri arasında eski Formula 1 pilotu David Coulthard, 2016 Formula 1 Dünya Şampiyonu Nico Rosberg, emlak kralı Manny Khoshbin, eski tenisçi Ion Țiriac ve aktör Mark Wahlberg yer alıyor .

Mercedes Formula 1 Aracının Güç Ünitesi Silverstone Deneyimi

Dış özellikleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Arabanın dışı öncelikle aerodinamik için tasarlanmıştır. Dikkate değer aerodinamik özellikler arasında ön tekerlek yuvaları için özel olarak geliştirilmiş hareketli çıtalar, DRS sistemli iki parçalı uzatılabilir arka kanat ve ön difüzörde sürücünün seçtiği sürüş programına uyacak şekilde ayarlanabilen aktif kanatlar yer alıyor. Ek olarak, geniş ön hava girişleri, tavana monteli hava girişi, aracın arka yarısına kadar uzanan geniş aerodinamik kanatçık ve aerodinamik olarak optimize edilmiş tekerlekler, aracın yüksek hızlı virajlarda maksimum hızda taşımak için daha fazla bastırma kuvveti oluşturmasına yardımcı olur.

Aktarma organı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Mercedes-AMG ONE'ın aktarma organı, modern Formula 1 arabalarıyla birçok özelliği paylaşan hibrit bir aktarma organı aracılığıyla 782 kW (1.063 PS; 1.049 hp) olarak derecelendirilmiştir . Araçta farklı işlevlere sahip beş motor bulunur: bir içten yanmalı motor (ICE) ve dört elektrik motoru .

İçten yanmalı motor

[değiştir | kaynağı değiştir]

Mercedes-AMG yönetim kurulu üyesi Ola Källenius tarafından onaylandığı üzere, Mercedes-AMG ONE, Mercedes-AMG F1 W06 Formula 1 aracından alınan 1.6 litre turboşarjlı 90 derece V6 motor olan değiştirilmiş bir Mercedes-Benz PU106B Hibrit motor kullanacak .  Rölantide ve kırmızı çizgide motorun kural dışı olması nedeniyle motorda değişiklik yapılacaktır . Mercedes-AMG'nin başkanı Tobias Moers, motorun rölantide 1.280 rpm'de ve kırmızı çizgi sınırındayken 11.000 rpm'de olacağını belirtiyor. Ancak motor yalnızca 50.000 km (31.000 mil) dayanacak ve araç sahiplerinin motor yenilemesi için arabalarını iade etmesi gerekecek.  ICE, karmaşık aktarma organları nedeniyle bilinmeyen tork değerleri ile 422 kW (574 PS; 566 hp) üretir. Bu arabanın en yüksek hızı 219 mph'dir (352 km/s).

Elektrik motorları

[değiştir | kaynağı değiştir]

İçten yanmalı motor, dört elektrik motoruyla birlikte çalışacak: krank miline bağlı 120 kW (163 PS; 161 hp) Motor Jeneratör Ünitesi-Kinetik (MGU-K), 90 kW (122 PS; 121 hp) Motor Jeneratör Turbo şarja bağlı Unit-Heat (MGU-H) ve ön aksta iki adet 120 kW (163 PS; 161 hp) elektrik motoru.  MGU-K ve MGU-H, aracın çalışması sırasında enerjinin geri kazanılmasından ve verimliliğin artırılmasından sorumlu Formula 1 tarzı motorlardır.  Daha spesifik olarak, MGU-K, frenleme sırasında elektrik üretmeye hizmet ederken, MGU-H turboşarj gecikmesini ortadan kaldırmaya hizmet eder, türbini yüksek hızlarda döndürerek ve egzozdan boşa harcanan enerjiyi geri kazanarak gaz kelebeği tepkisini iyileştirin.  Son iki elektrikli motor, dört tekerlekten çekişli bir aktarma organına izin vermek için ön tekerlekleri çalıştırır ve bu dört elektrik motorunun toplamıdır .

Şanzıman, 4 diskli karbon yarış debriyajına (modern Formula 1 arabalarında kullanılan şanzıman tipine benzer) sahip 7 vitesli tek debriyajlı otomatikleştirilmiş bir manuel şanzıman olacak ve motor gücünün ve torkunun büyük kısmını arkaya iletecek. tekerlekler. Çift debriyajlı şanzıman yerine tek debriyajın kullanılması, AMG mühendislerinin arabayı hafif tutmak istemesinden ve çift debriyajın yüksek devirli V6 ICE'yi idare etme becerisiyle ilgili endişelerinden kaynaklanıyordu.

Süspansiyon ve tekerler

[değiştir | kaynağı değiştir]

ONE, uyarlanabilir sönümleme ayarına sahip iki enine ayarlanabilir itme çubuğu yaylı payanda ile beş bağlantılı bir alüminyum sarmal süspansiyon kurulumuna sahipken, arka akstaki bağlantılar daha iyi aerodinamik için şekillendirilmiştir. Otomobil ayrıca, 6 pistonlu alüminyum sabit kaliperlerle havalandırmalı, 398 x 38 mm ön kompozit fren disklerine sahip Hidrolik AMG karbon fiber seramik yüksek performanslı kompozit fren sistemine sahiptir. 380 x 34 mm arka kompozit fren diskleri, 4 pistonlu alüminyum sabit kaliperlerle havalandırmalı. Ayrıca elektrikli el freni, ABS, Fren Asistanı ve 3 kademeli ESP de araca sunuldu.

ONE ayrıca, fren soğutması ve bastırma kuvvetini artırmak için benzersiz 10 kollu dövme alüminyum alaşıma ve NACA karbon fiber açıklıklara sahiptir . Ayrıca önde 19 inç ve arkada 20 inç çapında merkez kilitli bijon somunları bulunur. Lastikler, ön için 285/35 ZR 19 ve arka için 335/30 ZR 20 kodlu Michelin Pilot Sport Cup 2R'dir . Frenler havalandırmalı karbon seramik disklerdir.

İç özellikleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

İç mekan çoğunlukla minimalist ve sürücü odaklı, ONE'ın Formula 1 temasını sürdürüyor. Buna karbon monokoğa entegre AMG Motorsport çanak koltuklar, Sürtünme Azaltma Sistemi (DRS) ve pedallar dahil olmak üzere sürüş programları için düğmeleri olan Formula 1 tarzı bir direksiyon simidi ve sürücü odaklı bir merkezi bilgi-eğlence ekranı dahildir . İç mekanda, özellikle napa deri ve çanak koltuklarda el dikişi gibi bazı geleneksel lüks özellikler var .

Gövde, F1 muadili ile uyumlu olarak tamamen karbon fiberden yapılmıştır ve bu da nihai boş ağırlığın 1.695 kg (3.737 lb) olmasını sağlar.  Araba ayrıca büyük yuvarlak çıkışı ve diğer iki küçük çıkışı ile Formula 1'den ilham alan egzoz borusuna sahiptir.

ONE, altı farklı sürüş moduna sahiptir. Tamamen elektrikli çalıştırmalı hibrit sürüş moduna sahip "Race Safe" moduyla başlayarak. ICE yalnızca daha yüksek bir güç gerektiğinde açılacaktır. "Yarış" modu aynı zamanda özel bir şarj stratejisine sahip hibrit bir sürüş modudur. Ayrıca, sürekli yanmalı motor çalışması ve akü şarjı ile. "EV" modu tamamen elektrikli bir sürüş modudur. "Race Plus" modunda aktif aerodinamik, ön difüzör kanatçıkları şekle göre katlanır, arka kanat tamamen uzatılır, panjurlar (ön çamurluk havalandırmaları) açılır, aracı önde 37 mm ve arkada 30 mm alçaltır, şasi ayarı ve özel özellikler bulunur performans Yönetimi. Tüm "Race Plus" değişikliklerini içeren "Strat 2" modu, ek olarak daha sıkı süspansiyon ayarı ve tüm elektrik motorlarından tam elektrik gücü.Eleme seansları sırasında Formula 1 arabaları . "Bireysel" mod, sürücünün araç ayarlarını kişisel tercihlerine göre belirlemesine olanak tanır. "Race Plus" ve "Strat 2" modlarında, diğer sürüş modlarına kıyasla toplam araç bastırma kuvveti beş kata kadar artar. Ayrıca ONE, Formula One'ın Sürtünme Azaltma Sistemine (DRS) sahiptir . Düz hat hızını artırmak için arka kanat kanatlarını alçaltmak ve ön panjurları kapatmak aracın genel bastırma kuvvetini yüzde 20 azaltmak. DRS, manuel olarak ve otomatik olarak fren uygulanarak kapatılabilir.

Üreticiye göre resmi durma hızlanma süreleri,

  • Azami hız: 352 km/sa (219 mil/sa)
  • 0–100 km/s (62 mph): 2,9 saniye
  • 0–200 km/s (124 mph): 7,0 saniye
  • 0–300 km/s (186 mph): 15,6 saniye

Etap kayıtları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 2022'de AMG One, Nürburgring Nordschleife 12.944 mil (20.832 km) parkurunda 6:35.183 dakikalık bir tur süresi belirledi. Maro Engel tarafından sürülen, Mercedes-AMG GT Black Series'in elinde tuttuğu önceki rekoru 13 saniyeden fazla farkla geçerek, pistteki en hızlı yol-yasal üretim otomobili oldu . Engel, tur bittiğinde pistin ideal koşullarda olmadığını açıkladı, pistin bazı bölümlerinin hala nemli koşullarda olduğunu ve bu belirli virajlarda gazı kaldırmak zorunda kaldığını iddia etti. Mercedes-AMG, pist ideal koşullarda olsaydı, arabanın 6:30 dakikanın altında bir tur süresi yapabileceğini iddia etti.

Mercedes-AMG, Nürburgring Nordschleife tur rekorunun ardından, AMG One'ın Nürburgring Grand Prix pisti, Hockenheimring ve Red Bull Ring çevresinde 1:56.096 dakika, 1:38.563 dakika ve 1:26.846 tur süreleriyle yeni tur rekorları kırdığını açıkladı. sırasıyla dakika .

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "2018 Mercedes-AMG Project One commences on track testing | Autocar". www.autocar.co.uk (İngilizce). 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2022. 

[1][2][3][4][5]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "wikipedia Mercedes-AMG one (İngilizce)". 11 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2023. 
  2. ^ "Mercedes resmi sitesi". 20 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2023. 
  3. ^ "MERCEDES-AMG PROJECT ONE SHOW CAR". 19 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2023. 
  4. ^ "Names of famous owners of the future Mercedes-AMG ONE revealed". Elena Luchian. 18 Ağustos 2021. 18 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2023. 
  5. ^ "The Mercedes-AMG One is the fastest ever production car around the Nürburgring". Vijay Pattni. BBC Top Gear. 10 Kasım 2022. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2023.